Τις λιγοστές ημέρες ανάπαυλας ενός ήσυχου καλοκαιριού –σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα κολασμένα καλοκαίρια του δημοψηφίσματος και των εκλογών του 2015 και της αξιολόγησης του 2016 –απολαμβάνουν ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του. Αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, θα ξεκινήσει η εντατική προετοιμασία για έναν «βαρύ» και ιδιαίτερα κρίσιμο Σεπτέμβριο, αφού ο βαθμός ετοιμότητας της κυβέρνησης και οι εξελίξεις θα σηματοδοτήσουν τα επόμενα βήματα. Ενδεχομένως και τον πολιτικό χρόνο που απομένει έως τις εκλογές, εάν ληφθεί υπόψη ότι το φθινόπωρο, μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση εισέρχεται σε περιβάλλον τρίτης αξιολόγησης και άμεσης επαφής με τους δανειστές.
Πάνω στο τραπέζι παραμένουν τα σενάρια για ανασχηματισμό, ο οποίος παραδοσιακά δεν προαναγγέλλεται και αποτελεί «προνομία του Πρωθυπουργού», αλλά ταυτόχρονα είναι μια καλή ευκαιρία για restart του κυβερνητικού έργου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τσίπρας έχει γίνει ήδη αποδέκτης εισηγήσεων για άμεσες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ιδιαίτερα μετά την ευθεία αντιπαράθεση που εκδηλώθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο και στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Νίκο Παππά. Είναι άλλωστε γνωστό πως η θέση του υπουργού Οικονομικών και οι προθέσεις του Τσακαλώτου αποτελούν κλειδί για τις όποιες αλλαγές στη δομή του Υπουργικού Συμβουλίου, με αφορμή τις ενδεχόμενες «καραμπόλες» που μπορεί να προκύψουν.

Από την επόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή του κυβερνητικού σχεδιασμού η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης. Παραμονές της ΔΕΘ, ωστόσο, την Αθήνα θα επισκεφθεί ο Εμανουέλ Μακρόν και η κίνηση αυτή θεωρείται στο Μαξίμου πως εκφράζει υψηλό συμβολισμό στην προσπάθεια να εκπέμψει μήνυμα σταθερότητας για την οικονομία και εμπιστοσύνης προς τους επενδυτές. Σημείο – σταθμό αποτελούν επίσης οι γερμανικές εκλογές στα τέλη Σεπτεμβρίου. Οχι διότι θα αλλάξουν οι συσχετισμοί, όπως πίστευαν αρχικά στο Μαξίμου, αφού ο Μάρτιν Σουλτς χάνει κατά κράτος τη μάχη από την Ανγκελα Μέρκελ, αλλά διότι μπορεί να «απελευθερωθεί» η συζήτηση για τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

ΜΕΤΩΠΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ. Στο εσωτερικό, ο Τσίπρας και οι συνεργάτες του –όπως φάνηκε και από τα νομοσχέδια για την παιδεία και την υγεία και τις κόντρες κορυφής στη Βουλή –έχουν επιλέξει τη στρατηγική τής πόλωσης και της «αριστερής στροφής» με ταξικό πρόσημο. Τι σημαίνει αυτό; Αφενός μετωπική επίθεση στους πολιτικούς αντιπάλους, με εμφανή διάθεση ανάδειξης της διαχωριστικής γραμμής ανάμεσα σε Αριστερά και Δεξιά (σ.σ. με το ΠΑΣΟΚ να κατατάσσεται από τα κυβερνητικά στελέχη στον συντηρητικό χώρο, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρήσει «εισπήδηση» στον χώρο της Κεντροαριστεράς). Αφετέρου προσπάθεια να υιοθετηθεί σε θέματα «χαμηλής πολιτικής» (που δεν τυγχάνουν της άμεσης έγκρισης των δανειστών) μια ατζέντα που βρίσκεται κοντά στις πεποιθήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να «χαϊδέψει» η κυβέρνηση τα αφτιά του κομματικού ακροατηρίου –στελεχών και ψηφοφόρων.

Ενδεικτική προς τούτο είναι η αποστροφή της πολιτικής απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής που μιλά για υιοθέτηση του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της δυνατότητας υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και οι πρόσφατες παρεμβάσεις του υπουργείου Παιδείας για τις παρελάσεις και τη σημαία που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση. Γενικότερα, η κυβέρνηση επιδιώκει την πολυπόθητη για την ίδια στροφή στην καθημερινότητα, προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα φορολογικά και άλλα βάρη.

«ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ». Ο Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στην «Αυγή», ανέφερε ότι προτεραιότητα αποτελεί «η ανάπτυξη από τα κάτω», δηλαδή με συνεταιρισμούς, κοινότητες και δημιουργία σχημάτων μικροπιστώσεων. Στη λογική αυτή, κατά τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, εντάσσεται η συνέχιση του θεσμού των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων. Το τρίτο κατά σειρά θα διεξαχθεί στην Κρήτη τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου. Το επόμενο στη Λάρισα, τον Οκτώβριο, θεωρείται κομβικό καθώς θα αποτελέσει προσπάθεια για επανασύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ με τον αγροτικό κόσμο.