Αίσθηση προκάλεσε η είδηση ότι οφθαλμίατροι στην Αγγλία εντόπισαν στα μάτια μιας ηλικιωμένης γυναίκας 27 ξεχασμένους φακούς επαφής.

Η 67χρονη, που δήλωσε ότι χρησιμοποιεί φακούς επαφής τα τελευταία 35 χρόνια, είπε στους γιατρούς ότι μάλλον δεν θυμόταν πάντοτε να βγάλει έναν φακό πριν βάλει τον επόμενο, καθώς και ότι δεν συνήθιζε να πηγαίνει για προληπτικό οφθαλμολογικό έλεγχο.

Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι ναι μεν ένιωθε κάποιες ενοχλήσεις, αλλά τις απέδιδε σε ξηρότητα στα μάτια και στην ηλικία της. Επειδή, δε, η όρασή της θόλωνε ολοένα περισσότερο, εκτίμησε ότι πάσχει από καταρράκτη και γι’ αυτό πήγε στους γιατρούς, οπότε και εντοπίστηκαν οι φακοί.

Πώς είναι δυνατό να έχει συμβεί κάτι τέτοιο χωρίς να έχει γίνει αντιληπτό; «Ακούγεται εξωφρενικό, αλλά θεωρητικώς είναι κάτι που μπορεί να συμβεί», απαντά ο δρ Αναστάσιος-Ιωάννης Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

«Βλέπω σχεδόν κάθε μήνα ασθενείς με διπλό φακό που έχουν ξεχάσει να βγάλουν τον πρώτο, και δεν έχουν πάντοτε ενοχλήσεις. Ωστόσο ο φακός δεν παύει να έχει πάχος 50 μικρά (εκατομμυριοστά) τα οποία αθροίζονται όταν κάποιος φορά δύο ή περισσότερους φακούς. Επιπλέον, ο φακός αλλάζει την όραση, οπότε λογικά υπάρχει ολοένα εντονότερη διαφορά σε αυτή. Ως φαίνεται, όμως, ο κόσμος είναι συχνά πολύ αφηρημένος και δεν συνειδητοποιεί τι του συμβαίνει».

Η φροντίδα

Η υπόθεση της 67χρονης φέρνει στο προσκήνιο την ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να επιδεικνύουν οι χρήστες των φακών επαφής στη φροντίδα τους.

«Κατ’ αρχήν, πρέπει να τους φορούν όσες ώρες συνιστώνται από τους κατασκευαστές και ύστερα να τους βγάζουν, αποφεύγοντας να κοιμούνται φορώντας τους», λέει ο δρ Κανελλόπουλος. «Ακόμα κι αν ο φακός είναι τύπου “day and night”, δηλαδή προορίζεται για ύπνο το βράδυ, καλό είναι να αφαιρείται, διότι και με τις πιο τέλειες συνθήκες υγιεινής μπορεί να αναπτυχθούν μικρόβια και να μολυνθεί το μάτι».

Πολύ σημαντικό είναι ακόμα να αλλάζετε μία φορά το μήνα τη θήκη των φακών σας, διότι μπορεί να μολυνθεί με μύκητες ακόμα κι αν συμμορφώνεστε με όλες τις οδηγίες χειρισμού, καθαρισμού και αντικατάστασης των φακών.

Καλό είναι επίσης να αφήνετε τουλάχιστον μία ημέρα την εβδομάδα κατά την οποία δεν θα φορέσετε καθόλου φακούς επαφής, ώστε να ξεκουραστούν τα μάτια σας, ενώ όσο πιο σύντομα αλλάζετε τους φακούς επαφής με νέους, τόσο το καλύτερο.

Το καλοκαίρι

Ειδικά τώρα το καλοκαίρι, απαιτούνται πρόσθετα μέτρα όσον αφορά το κολύμπι αλλά και το μπάνιο, ιδίως στα εξοχικά.

«Η μεγαλύτερη απειλή για τους λουόμενους και τους παραθεριστές είναι το κολύμπι και το ντους με νερά μολυσμένα με ακανθαμοιβάδα», εξηγεί ο δρ Κανελλόπουλος. «Η ακανθαμοιβάδα είναι ένα πρωτόζωο που μπορεί να υπάρχει στην άλγη που συσσωρεύεται στο στάσιμο νερό στα ποτάμια, τις λίμνες αλλά και στις στέρνες.

»Αν το πρωτόζωο αυτό περάσει κάτω από τον φακό και εμφυτευθεί στο μάτι (στον κερατοειδή χιτώνα) μπορεί να εκκολαφθεί και να το μολύνει, απειλώντας όχι μόνο την όραση αλλά και την ίδια την ζωή αν φθάσει έως το νευρικό σύστημα. Η μόλυνση αυτή έχει δύσκολη και μακροχρόνια θεραπεία, διότι τα σπόρια που παράγει η ακανθαμοιβάδα είναι πολύ ανθεκτικά στα φάρμακα».

Για να προστατευθείτε, να αποφεύγετε το κολύμπι σε λίμνες και ποτάμια ενόσω φοράτε φακούς επαφής. Το ίδιο και αν κάνετε ντους με νερό από στέρνα που δεν έχει απολυμανθεί με ειδικό αντιπρωτοζωικό χημικό (ούτε να καθαρίζετε τους φακούς σας με νερό στέρνας, αν δεν έχει απολυμανθεί).

Στη θάλασσα, μπορείτε να κολυμπήσετε με τους φακούς ή και να κάνετε βουτιές με ανοιχτά μάτια. Μετά την έξοδο από το θαλασσινό νερό, να περιμένετε τουλάχιστον 15 λεπτά πριν τους βγάλετε, για να μην τραυματίσετε τον κερατοειδή σας.

Ακόμα, τέλος, κι αν οι φακοί σας έχουν φίλτρα προστασίας από τον ήλιο, να φοράτε συνεχώς και γυαλιά ηλίου για να προστατεύονται από την UV η υπόλοιπη επιφάνεια του ματιού και τα βλέφαρα.