Το συχνό σεξ δεν βελτιώνει απλώς την ποιότητα της σχέσης και την ψυχοσωματική ευεξία του ζευγαριού, αλλά μπορεί να βοηθά ειδικά τις γυναίκες να ζήσουν περισσότερο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) ρώτησαν 129 γυναίκες για τη σχέση με τον σύντροφό τους, το επίπεδο του στρες και τη σεξουαλική τους ζωή, ενώ τις υπέβαλλαν σε αναλύσεις αίματος για να μετρήσουν το μήκος των τελομερών στο DNA τους.

Τα τελομερή είναι τα ακριανά τμήματα των χρωμοσωμάτων και δρουν όπως οι άκρες των κορδονιών στα αθλητικά παπούτσια: τα προστατεύουν από τη φθορά η οποία είναι αναπόφευκτη καθώς μεγαλώνουμε.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Psychoneuroendocrinology,με μεγάλη τους έκπληξη διαπίστωσαν πως το μήκος των τελομερών ήταν σημαντικά μεγαλύτερο στις γυναίκες που ανέφεραν ότι είχαν κάνει σεξ στη διάρκεια της εβδομάδας που διεξήχθη η μελέτη.

Αυτό είναι σημαντικό, διότι όσο μεγαλύτερο είναι, τόσο πιο νεανικά θεωρούνται τα κύτταρα και κατ’ επέκτασιν ο οργανισμός, λένε οι επιστήμονες.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα δρα προστατευτικά στον οργανισμό – ίσως επειδή καταστέλλει το στρες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τομάς Καμπέζα ντε Μπάκα,μεταδιδακτορικός φοιτητής στο UCSF.

Πρόσθεσε όμως πως η παρούσα μελέτη είναι προκαταρκτική και διεξήχθη σε μικρό αριθμό γυναικών, επομένως τα ευρήματά της πρέπει να επαληθευτούν σε μεγαλύτερο αριθμό εθελοντριών και βεβαίως να ελεγχθεί εάν ισχύουν και για τους άνδρες.