Με τη μάχη για το Κυπριακό να έχει χαθεί μετά το αδιέξοδο του Κραν Μοντανά, η Λευκωσία επιδιώκει τώρα να κερδίσει το ενεργειακό της στοίχημα με την απρόσκοπτη διενέργεια των ερευνών για υδρογονάνθρακες που έχουν ξεκινήσει στο Οικόπεδο 11 της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης και αναμένεται να αποτελέσουν νέο πεδίο δοκιμασίας των σχέσεών της με την Αγκυρα.

Οι γεωτρητικές εργασίες της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας ΤΟΤΑL – ENI, που βρίσκονται σε εξέλιξη στο κοίτασμα Ονησίφορος Δυτικό – 1 και αναμένεται να διαρκέσουν περίπου δύο μήνες, έχουν θέσει σε κατάσταση επιφυλακής τη Λευκωσία, διπλωματικές Αρχές της οποίας διευκρινίζουν, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ενδείξεις τουρκικής κινητικότητας που να δικαιολογούν κατάσταση συναγερμού.

Η περιοχή στην οποία διεξάγονται οι εργασίες του πλοίου-γεωτρύπανου «West Capella» θεωρείται απροσπέλαστη αφού έχει δεσμευτεί μέσω NAVTEX, ενώ κλοιό προστασίας φαίνεται πως δημιουργεί και η κινητικότητα πολεμικών πλοίων –από Γαλλία και Αμερική -, τα οποία παρότι βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο για λόγους που δεν συνδέονται με τις έρευνες, εκτιμάται ότι η παρουσία τους θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου.

Για την ώρα, πάντως, η Αγκυρα δεν δείχνει έμπρακτη διάθεση να μπλοκάρει τα ενεργειακά σχέδια των Ελληνοκυπρίων, ωστόσο για λόγους γοήτρου και εσωτερικής κατανάλωσης επιμένει στις εμπρηστικές τοποθετήσεις και την επιθετική της εξωτερική πολιτική.

Εμπρηστικές κινήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, έχει στείλει ήδη τουρκικά πλοία κοντά στην περιοχή όπου διεξάγονται οι έρευνες, κοντά στο Οικόπεδο 11, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων από την ακτογραμμή της Κύπρου και καλύπτει συνολική επιφάνεια περίπου 2.958 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Στην προσπάθειά της να συντηρήσει πολεμικό κλίμα στην περιοχή, η Αγκυρα επιστρατεύει κορυφαία στελέχη της, όπως ο υπουργός Ενέργειας και γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος μετά τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε χθες ότι και η Τουρκία θα μπει στο παιχνίδι των γεωτρήσεων και επανέλαβε ότι οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου ανήκουν σε όλο το νησί.

«Το επόμενό μας βήμα θα το κάνουμε στη Μόρφου. Με τις εργασίες μας, πλέον θα παίξουμε πιο αποτελεσματικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε, προαναγγέλλοντας αντίστοιχη τουρκική ερευνητική δραστηριότητα.

Οι δηλώσεις Αλμπαϊράκ ήρθαν σχεδόν παράλληλα με την αλλαγή πλεύσης για το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», το οποίο, παρότι μέχρι προχθές είχε ως προορισμό τα Μουδανιά στη Βορειοδυτική Τουρκία, άλλαξε πορεία και πλέον κινείται ανοιχτά της Κύπρου, πάνω από τη Μόρφου.

Πάντως, η Τουρκία δεν φαίνεται να εννοεί τα όσα διαμηνύει και μάλλον συνεχίζει το παιχνίδι των εντυπώσεων –αυτή τη φορά με την «ασαφή» πορεία πλεύσης του τουρκικού ερευνητικού σκάφους -, αφού δεν έχει εκδώσει νέα οδηγία ΝΑVTEX για δέσμευση περιοχής, για οποιαδήποτε χρήση.

Επιπλέον, διπλωματικές πηγές, δικαιολογώντας τις εκτιμήσεις που απομακρύνουν το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στην περιοχή, στην παρούσα φάση, εξηγούν ότι πιθανή επιθετική κίνηση της Τουρκίας θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως κίνηση όχι κατά της Λευκωσίας αλλά κατά των χωρών στις οποίες ανήκει η εταιρεία που έχει αναλάβει τις έρευνες.

Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτηρίζουν την τουρκική στάση ως συνέχεια της πολιτικής που ακολουθήθηκε στο Κραν Μοντανά, ότι δηλαδή η Αγκυρα δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από την Κύπρο, είτε αποσύροντας τις στρατιωτικές της δυνάμεις είτε αποποιούμενη τα δικαιώματά της στον ενεργειακό πλούτο του νησιού.