Οι ψηλοί και οι παχύσαρκοι άνδρες ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως επιθετικού καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με μία νέα πολυετή μελέτη.

Μπορεί επίσης να έχουν αυξημένες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από αυτόν, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση BMC Medicine.

Σπεύδουν, ωστόσο, να διευκρινίσουν ότι η μελέτη τους αποκαλύπτει απλώς μία συσχέτιση, όχι μία σχέση αιτίας-αποτελέσματος που θα σήμαινε ότι το ύψος και τα περιττά κιλά είναι αιτία του καρκίνου.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στο άρθρο τους, παρακολούθησαν επί 14 χρόνια την πορεία της υγεία 141.896 εθελοντών, οι οποίοι κατά την έναρξη της μελέτης ήσαν υγιείς.

Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως, συνολικά 7.024 από αυτούς είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη, ενώ 934 είχαν πεθάνει από αυτόν. Η μέση ηλικία κατά τη διάγνωση των ασθενών ήταν τα 67,8 έτη.

Κατά την έναρξη της μελέτης οι επιστήμονες είχαν καταγράψει διάφορα σωματικά χαρακτηριστικά των εθελοντών, στα οποία συμπεριλαμβανόταν το ύψος και το σωματικό βάρος.

Όταν εξέτασαν συνδυαστικά τις διαγνώσεις και τους θανάτους από καρκίνο με το ύψος, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσο πιο ψηλός ήταν ένας άνδρας, τόσο πιο πολύ κινδύνευε να εκδηλώσει καρκίνο του προστάτη και δη υψηλής επιθετικότητας (ανάλογη συσχέτιση δεν παρατηρήθηκε με τους μετρίας ή χαμηλής επιθετικότητας όγκους).

Στην πραγματικότητα, σε σύγκριση με τους άνδρες ύψους 1,65 μ., όσοι είχαν ύψος 1,75 είχαν 39% περισσότερες πιθανότητες καρκίνου επιθετικού καρκίνου του προστάτη, ενώ η αντίστοιχη αύξηση του κινδύνου σε όσους είχαν ύψος 1,84 ήταν 54%. Από το 1,95 και πάνω, ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 21%.

Συνολικά, επιθετικό καρκίνο του προστάτη είχαν οι 726 από τους 7.024 ασθενείς.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι οι ψηλοί άνδρες διέτρεχαν επίσης 17% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από τον καρκίνο τους.

Όσον αφορά τα περιττά κιλά, η μελέτη έδειξε πως είτε οι άνδρες ήσαν υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι είχαν περίπου 30% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν επιθετικό καρκίνο του προστάτη και 18% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αυτόν, σε σύγκριση με τους άνδρες με φυσιολογικό σωματικό βάρος.

«Η συσχέτιση του κινδύνου εκδηλώσεως καρκίνου του προστάτη με το ύψος μπορεί να αποτελεί ένδειξη των υποκείμενων βιολογικών μηχανισμών που την διέπουν», δήλωσε ηεπικεφαλής ερευνήτρια δρ Αουρόρα Πέρεζ-Κόρναγκο από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Βρήκαμε επίσης ότι το υγιές σωματικό βάρος σχετίζεται χρόνια αργότερα με μειωμένο κίνδυνο εκδηλώσεως υψηλής κακοήθειας προστατικού καρκίνου και θανάτου από καρκίνο».