Με ένα νεύμα αμερικανικής στήριξης και άνευ απρόβλεπτων τουρκικών ενστάσεων ξεκίνησε στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης η πρώτη φάση των ερευνών για υδρογονάνθρακες από τη γαλλοϊταλική κοινοπραξία ΕΝΙ-ΤΟΤΑL.

Το πλωτό γεωτρύπανο West Capella βρίσκεται από χθες τα ξημερώματα στο σημείο της γεώτρησης, το κοίτασμα Ονησίφορος – Δυτικό 1, και βάση του προγραμματισμού αναμένεται να πιάσει δουλειά το αργότερο έως το τέλος της εβδομάδας, αφότου ολοκληρωθεί η διαδικασία σταθεροποίησής του και γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι στον εξοπλισμό.

Στο πλαίσιο των διαδικασιών προετοιμασίας καταγράφεται από χθες μεγάλη κινητικότητα στο σημείο και ελικόπτερα αναχωρούν από το αεροδρόμιο της Λάρνακας για να μεταφέρουν στην εξέδρα το προσωπικό αλλά και τα απαραίτητα υλικά.

Η γεώτρηση με μέγιστο γεωτρητικό βάθος τα περίπου 4.250 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα περίπου 75 ημερών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Ενέργειας, το προσωπικό του οποίου βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με στελέχη της κοινοπραξίας που ηγείται των ερευνών.

Για λόγους ασφαλείας και όπως προβλέπεται από τα διεθνή πρότυπα, γύρω από την πλατφόρμα έχουν δημιουργηθεί τρεις ζώνες ασφαλείας, που την καθιστούν απροσπέλαστη. Η πρώτη ζώνη, η λεγόμενη και κόκκινη βρίσκεται σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων –η οποία προεκτείνεται στα 3.000 πόδια –και επιτρέπει την είσοδο μόνο σε όσους εμπλέκονται στις γεωτρητικές εργασίες. Στις άλλες δύο ζώνες που εκτείνονται σε απόσταση 10 και 15 ναυτικών μιλίων αντίστοιχα, η διέλευση επιτρέπεται αφού προηγηθεί ενημέρωση για τις εργασίες που είναι σε εξέλιξη.

Η Τουρκία. Προς το παρόν, η Τουρκία δεν έχει φτάσει στο σημείο να κινηθεί απειλητικά, παρότι έχει δεσμεύσει παράνομα μέσω ΝΑVTEX μια περιοχή που βρίσκεται περίπου 30 μίλια μακριά από την εξέδρα, σε διεθνή χωρικά ύδατα για στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Οι εκτιμήσεις που κυριαρχούν στη Λευκωσία είναι ότι παρά τη δεδομένη τουρκική προκλητική ρητορική, η Αγκυρα δεν θα προσπαθήσει να παρεμποδίσει ουσιαστικά τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Κυπριακές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι για τους επόμενους δυόμισι μήνες το νησί θα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, φαίνεται ωστόσο πως επιχειρούν να υποβαθμίσουν ώς ένα βαθμό την αυξημένη κινητικότητα που παρατηρείται στην περιοχή, με την παρουσία γαλλικών φρεγατών και αμερικανικού αεροπλανοφόρου, με το επιχείρημα ότι τέτοιου είδους «επισκέψεις» είναι συχνές και δικαιολογούνται από τις ευρύτερες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Οι ΗΠΑ. Αθόρυβα αλλά καθόλου αδιάφορα φαίνεται ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και οι ΗΠΑ, οι οποίες στηρίζουν τη Λευκωσία στο δικαίωμά της να εκμεταλλευτεί τον φυσικό της πλούτο. «Οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού πρέπει να κατανέμονται ακριβοδίκαια και μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Αποθαρρύνουμε δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το blame game. Στο μεταξύ, συνεχίζεται το blame game για το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά και η Αγκυρα επιρρίπτει τις ευθύνες για τις αδιέξοδες συζητήσεις στο Κυπριακό στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Στο ίδιο μήκος ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ζήτησε παρέμβαση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ώστε να διαλευκανθεί το θέμα των πραγματικών υπαιτίων για τη μη επίτευξη συμφωνίας, η οποία –όπως είπε –δεν σκόνταψε μόνο στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων.

Η Αθήνα απέκρουσε τις τουρκικές αιτιάσεις με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών να μιλά για εμπαιγμό της διεθνούς κοινότητας και θράσος άνευ ορίου που βαφτίζει την αδιαλλαξία, εποικοδομητικό πνεύμα.