Σε διπλωματικό συναγερμό παραμένει η Αθήνα, σχεδόν τέσσερα 24ωρα μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα και ενώ η Τουρκία επιχειρεί να αποποιηθεί κάθε ευθύνη, χρεώνοντας στην Ελλάδα την αδυναμία λύσης του Κυπριακού. Το blame game για την αποτυχία της διεθνούς διάσκεψης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες και χωρίς να ξεφεύγει από το αναμενόμενο περιλαμβάνει σκληρές ανακοινώσεις και έμμεσες απειλές. Ενδεικτική του τεταμένου κλίματος που επικρατεί ήταν η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία αποδίδει προσωπικές ευθύνες για τις αδιέξοδες συζητήσεις που διεξήχθησαν επί ελβετικού εδάφους στον Νίκο Κοτζιά.

Για να αποσείσει της ευθύνες της, η Αγκυρα κατηγορεί ευθέως Αθήνα και Λευκωσία για στάση αδιάλλακτη, για απροθυμία διαλόγου και έλλειψη καλών προθέσεων.

Το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποιεί πάντως σαν βέλος στη διπλωματική της φαρέτρα και η Αθήνα, που παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον την νέα θεωρία της Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία ενδεχόμενη νέα απόπειρα λύσης στο Κυπριακό θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα περνά από τις παραμέτρους του ΟΗΕ. Ετσι, από το νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας επέλεξαν να ανοίξουν τα χαρτιά τους για το παρασκήνιο του Κραν Μοντανά και να πουν «σκληρές αλήθειες», όπως άλλωστε είναι ο τίτλος της σχετικής ανακοίνωσης που εκδόθηκε εν είδει απάντησης στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε αυτή γίνεται ξεκάθαρο ότι η στάση της Τουρκίας ήταν συνειδητά παραπλανητική, δεν έδειξε καμία διάθεση συμβιβασμού, ενώ –όπως επισημαίνεται δηκτικά –επεδίωκε να εξαπατήσει τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος κατέβαλε ουσιαστικές προτάσεις για να γεφυρωθεί η απόσταση μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.

«Μόλις η Τουρκία βρέθηκε ενώπιον της πρότασης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για δεσμευτική γραπτή καταγραφή των εν δυνάμει συμβιβασμών, αναγκάστηκε να αποκαλύψει και να παραδεχτεί τις πραγματικές θέσεις και προθέσεις της» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Την ίδια ώρα, στη Λευκωσία κυβερνητικοί κύκλοι δεν ρισκάρουν πρόβλεψη σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και επιμένουν να θέτουν ως προϋπόθεση για κάθε νέα ενδεχόμενη συζήτηση το πλαίσιο που έχει θέσει ο ΟΗΕ, αποκρούοντας με τον τρόπο αυτόν τις επιδιώξεις της Τουρκίας να παραμερίσει από το κάδρο τα Ηνωμένα Εθνη.

Τα σχέδια του Ερντογάν. Πάντως, μετά τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν από τη Σύνοδο του G20 στο Αμβούργο φέρεται να ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για λύση σε διαφορετικές παραμέτρους, ενώ προκάλεσε προβληματισμό και εύλογες απορίες όταν μίλησε για την ύπαρξη σχεδίου Β και Γ για την Κύπρο. Οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν φέρνουν στο προσκήνιο φόβους ότι πλέον ο στόχος της ομοσπονδίας –ένα ορόσημο για την Κύπρο από το 1977 –δεν υπάρχει. Επιπλέον είναι πια κοινά αποδεκτό και από τα δύο εμπλεκόμενα μέρη ότι τυχόν νέες διαβουλεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού δεν πρόκειται ούτε άμεσα να ξεκινήσουν –για την ακρίβεια ουδείς μπορεί να προβλέψει αν και πότε –ενώ ο τρόπος με τον οποίο θα επιχειρηθεί μια νέα μορφή διαβουλεύσεων θα είναι πλέον πολύ διαφορετικός.

Με αυτά τα δεδομένα και ενώ όλο και περισσότερες λεπτομέρειες της διάσκεψης στην Ελβετία βγαίνουν στο προσκήνιο –έστω και από τις διαφορετικές οπτικές που παρουσιάζει κάθε πλευρά -, σενάρια για άμεση επανεκκίνηση της διαδικασίας προσεχώς περνούν στη σφαίρα της φαντασίας.

Κριτική σε Αναστασιάδη. Στο κάδρο της κριτικής για το ναυάγιο της Ελβετίας δεν βρίσκεται μόνο η τουρκική πλευρά, αλλά και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, για τον οποίο ο δρόμος μέχρι τις εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου αναμένεται ανηφορικός, αφού ήδη έχει μπει στο στόχαστρο κομμάτων της Κύπρου, τα οποία του καταλογίζουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για το αδιέξοδο. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης δέχτηκε έντονη κριτική για τη στάση του σε περισσότερες από μια συνεδριάσεις του εθνικού συμβουλίου.

Κοινή γραμμή. Στην Αθήνα πάντως, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, η γραμμή πλεύσης για το Κυπριακό ήταν κοινή για κυβέρνηση και αντιπολίτευση, οι οποίες απέκρουσαν τις τουρκικές αιτιάσεις. Αντικρουόμενες απόψεις για τους λόγους που οδήγησαν στην γνωστή έκβαση αλλά και για τους υπευθύνους δεν αναμένονται, ωστόσο αν υπάρχουν θα διατυπωθούν σήμερα, στη συνεδρίαση του συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής. Εκπρόσωποι όλων των κομμάτων που μετέχουν στο ΕΣΕΠ θα ενημερωθούν αναλυτικά από τον Νίκο Κοτζιά στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας για όλες τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρμόδιος υπουργός σκοπεύει κατά την εισήγησή του να τονίσει ότι η Ελλάδα, με όσα μέσα διαθέτει, θα συνεχίσει να εργάζεται για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση σε συνεργασία με την Κύπρο, την ΕΕ και τον ΟΗΕ. Το αδιέξοδο της Γενεύης ΙΙ θα απασχολήσει αύριο και τη Βουλή. Εκεί ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει επαναδιατύπωση της στήριξης όλων των κομμάτων σε μια εθνική στρατηγική για το Κυπριακό.