Χωρίς συμφωνία και σε κλίμα αμοιβαίας καχυποψίας με παρασκηνιακές αψιμαχίες και στοχευμένες διαρροές, που κατάφεραν πολλές φορές να αποσυντονίσουν τη συζήτηση, ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 4 π.μ. ο μαραθώνιος δεύτερος γύρος συνομιλιών για το Κυπριακό. Η εκ περιτροπής προεδρία, ο αριθμός των στρατευμάτων που θα παραμείνουν στο νησί και η παρακολούθηση της εφαρμογής της λύσης αποτελούσαν βασικά αγκάθια μέχρι τις μεταμεσονύκτιες ώρες στο ελβετικό θέρετρο Κραν Μοντανά και τελικά προκάλεσαν τη διακοπή των διαβουλεύσεων, οι οποίες στιγματίστηκαν από σκηνές έντασης.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, περιέγραψε ουσιαστικά ναυάγιο στη διαδικασία, ευχόμενος κατά την αποχώρησή του από τον χώρο των συνομιλιών «Καλή τύχη στους Κυπρίους, στον Νότο και στον Βορρά». Οι συνεχείς ανατροπές που σημάδεψαν ολόκληρη τη χθεσινή ημέρα είναι ενδεικτικές του αγεφύρωτου χάσματος μεταξύ των δύο πλευρών, κυρίως στο ζήτημα των παρεμβατικών δικαιωμάτων, για το οποίο ο Αντόνιο Γκουτέρες επιδίωξε μια κατ’ αρχήν συμφωνία που θα μπορούσε να εξειδικευτεί προσεχώς από τεχνοκράτες.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι προσπάθειες που κατέβαλε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών προτού αναχωρήσει τα ξημερώματα από το Κραν Μοντανά για το Αμβούργο και τη Σύνοδο του G20, προκειμένου να συμβιβάσει τις θέσεις με τις οποίες προσήλθαν στο κρίσιμο δείπνο οι συνομιλητές του, υπήρξαν ιδιαίτερα πιεστικές καθώς από νωρίς ήταν ορατό ότι η διαδικασία κρεμόταν από μια κλωστή.

Αθήνα και Λευκωσία κατέθεσαν στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ τις προτάσεις τους με στόχο να βρεθεί κοινός τόπος, που θα επέτρεπε να συνεχιστούν οι συνομιλίες προς την κατεύθυνση της συμφωνίας. Ωστόσο αυτές δεν φαίνεται να έγιναν αποδεκτές από την τουρκική πλευρά, η οποία για τις εγγυήσεις και το επεμβατικό δικαίωμα ζήτησε επανεξεταση σε 15 χρόνια και για στο θέμα των στρατευμάτων μείωση σε συμφωνημένα επίπεδα. Στο εδαφικό σύμφωνα με πληροφορίες η Αγκυρα αποδέχτηκε μόνο επιστροφή μέρους της Μόρφου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν οτι ζήτησε πρωτογενές δίκαιο και ισότιμη μεταχείριση στην Κύπρο.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης που δέχθηκε έντονη κριτική από κόμματα της κυπριακής αντιπολίτευσης, φαίνεται πως ξεκαθάρισε κατά τις χθεσινές επαφές του ότι η πρόταση που παρουσίασε είναι πρόταση-πακέτο, η οποία αν δεν γίνει αποδεκτή στο σύνολό της, τότε παύει να ισχύει. Πριν το αδιέξοδο, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η πρόταση Αναστασιάδη, μεταξύ άλλων, περιελάμβανε:

-Νέο καθεστώς ασφάλειας με τερματισμό του δικαιώματος επέμβασης και της συνθήκης της εγγύησης, από την πρώτη κιόλας ημέρα, μετά τη λύση.

-Δραστική μείωση των στρατευμάτων από την πρώτη ημέρα της συμφωνίας και σταδιακή απόσυρση όσων παραμείνουν στο νησί με ελαφρύ εξοπλισμό. Γίνεται σαφές ότι ο αριθμός των στρατευμάτων πρέπει να επανακαθοριστεί με ρήτρα λήξης ισχύος, ενώ τονίζεται και η ανάγκη ισχυρών διαβεβαιώσεων προς την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας για τις δύο πλευρές.

Η απόφαση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας να τηρήσει ευέλικτη στάση καταθέτοντας πρόταση-πακέτο, πέραν της διαφαινόμενης πρόθεσής του να αποφύγει το ναυάγιο, φαίνεται πως κρίθηκε απαραίτητη ασπίδα για την απόκρουση των ευθυνών – στο blame game που θεωρείται βέβαιο ότι θα αρχίσει σε περίπτωση οριστικής αποτυχίας.

«Γνωρίζω τα όρια και τα περιθώρια μέσα στα οποία διαπραγματεύομαι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αναστασιάδης, ο οποίος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα δυο φορές κατά την διάρκεια της χθεσινής νύχτας, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα τεκταινόμενα.Το δεύτερο τηλεφώνημα προς το Μέγαρο Μαξίμου, περί τις 2 τα ξημερώματα, επιβεβαίωσε τις αρχικές εκτιμήσεις διπλωματών για μια μακρά νύχτα, με αβέβαιη κατάληξη και έντονα στοιχεία θρίλερ.

Δραματικό τόνο στις διαβουλεύσεις έδωσε και ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος ακόμη μία φορά ζήτησε καλή πίστη και διάθεση συνεργασίας. «Εχουμε κάνει ό,τι μπορούμε σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Αλλά η διαπραγμάτευση πρέπει να στηρίζεται στα δίκαιο των ανθρώπων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Κοτζιάς.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις προσπάθειες που καταβάλλονται στην Ελβετία δείχνουν οι ΗΠΑ, που έχουν ταχθεί υπέρ μιας συμφωνίας επανένωσης της Κύπρου, ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία προς όφελος όλων. Σε μια προσπάθεια συνολικής αποτίμησης των διαπραγματεύσεων αλλά και ανίχνευσης των προθέσεων κάθε πλευράς, ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς είχε χθες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Νίκο Αναστασιάδη και με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Στο μεταξύ, ως ευοίωνο εξέλαβε η Λευκωσία το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, στο οποίο γίνεται αναφορά για σταδιακή απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.