Το παζλ των μεγάλων διαφορών που τους χωρίζουν από την κυβέρνηση συνθέτουν στη ΝΔ όπου με όχημα και το νομοσχέδιο Γαβρόγλου για την Παιδεία επιχειρούν να αναδείξουν τη δική τους μεταρρυθμιστική στόχευση –σε απόλυτη αντίθεση με τις πολιτικές του Μαξίμου που καταγγέλλονται ως οπισθοδρομικές.

Η σταθερή ενασχόληση με ζητήματα καθημερινότητας –στα οποία η ΝΔ εντάσσει εκτός από την εκπαίδευση, την ανεργία, την υγεία και την ασφάλεια –είναι η νέα κεντρική επιλογή στην Πειραιώς, όπως τουλάχιστον διαφαίνεται και από το άνοιγμα στην κοινωνία που επιχειρεί μεθοδικά μέσα από τις τελευταίες παρεμβάσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται για ευκαιριακές κινήσεις ούτε για δράσεις που δρομολογήθηκαν συγκυριακά με αφορμή περιστατικά της τρέχουσας επικαιρότητας, όπως ο θάνατος του 11χρονου μαθητή από αδέσποτη σφαίρα στο Μενίδι, αλλά για πρωτοβουλίες που είχαν σχεδιαστεί εδώ και καιρό και θα έχουν συνέχεια. Προς επίρρωσιν αυτού, στελέχη της Πειραιώς υπενθυμίζουν ανάλογες πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πολύ καιρό πριν τα ζητήματα αυτά απασχολήσουν την ημερήσια διάταξη, όπως το θέμα του άβατου στα Εξάρχεια που έφτασε τον περασμένο Φεβρουάριο στη Βουλή, η επίσκεψη στο Αστυνομικό Τμήμα Μενιδίου ένα χρόνο πριν, αλλά και ο μήνας υγείας που λανσάρισε προσφάτως η ΝΔ με επισκέψεις στελεχών της σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας ανά την επικράτεια.

«Πισωγύρισμα σε άλλες εποχές»

Ειδικά όμως το θέμα της Παιδείας, το οποίο αναδεικνύεται σε μείζον, δίνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη την ευκαιρία που αναζητούσε –παράλληλα με τον στόχο του να παρουσιαστεί κοντά στις ανάγκες της ευάλωτης κοινωνίας –προκειμένου να ενισχύσει το προφίλ του μεταρρυθμιστή πολιτικού αρχηγού πατώντας πάνω στο κοντράστ των κυβερνητικών επιλογών να επαναφέρουν το ακαδημαϊκό άσυλο και να αποδιοργανωθεί η λειτουργία της πρυτανείας.

Σε μια προσπάθεια σύνδεσης των ζητημάτων πάνω στα οποία θα βασίσει τη θερινή αντεπίθεσή του, ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τη Σύνοδο Πρυτάνεων των ΤΕΙ, δεν κρύβει την ανησυχία του για την έλλειψη ασφάλειας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. «Επανέρχεται ένα καθεστώς βίας και ανομίας που, τελικά, είναι εις βάρος των ιδρυμάτων. Το νομοσχέδιο αυτό είναι ένα μεγάλο πισωγύρισμα σε εποχές που έπρεπε να αφήσουμε πίσω μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσία της αρμόδιας τομεάρχου Νίκης Κεραμέως, η οποία δίνοντας το στίγμα της γαλάζιας πολιτικής στον εκπαιδευτικό τομέα ανέδειξε την ανάγκη αυτόνομων και εξωστρεφών ιδρυμάτων που θα συναγωνίζονται επάξια πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Μέτωπο κατά του νοµοσχεδίου

Στην ΝΔ εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να ζητήσουν τη συνδρομή και των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης σε μια προσπάθεια να συστήσουν ενιαίο μέτωπο κατά των αλλαγών που δρομολογεί η κυβέρνηση στον ευαίσθητο τομέα της Παιδείας μέσω του νομοσχεδίου Γαβρόγλου.

Η έμφαση στα ζητήματα της καθημερινότητας που παραγκωνίστηκαν λόγω της κρίσης σε συνδυασμό με το προσκλητήριο αντίδρασης το οποίο δεν αποκλείεται να απευθύνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τα λοιπά κόμματα συνιστούν για τη ΝΔ ένα άτυπο τεστ στην συνολικότερη προετοιμασία της να αναλάβει την κυβερνητική ευθύνη. Κατ’ επέκταση, λειτουργούν ενισχυτικά προς το κυβερνητικό προφίλ που σκιαγραφεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτή την περίοδο «γράφοντας» χιλιόμετρα σε περιοχές που η κοινωνία δοκιμάζεται και αναδεικνύοντας σε κάθε ευκαιρία την ανάγκη για πολιτική αλλαγή μέσω της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.