Την αναπροσαρμογή ή ακόμα και την κατάργηση μιας σειράς φόρων υπέρ τρίτων και τελών που επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής ζητούν οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας τροφίμων. Την ιδια στιγμή παραμένει άλυτο και το πρόβλημα του συμψηφισμού ΦΠΑ 70 εκατ. ευρώ που επιβάρυνε τις ελληνικές βιομηχανίες μετά το κούρεμα για τη διάσωση της αλυσίδας σουπερμάρκετ Μαρινόπουλος.

Σε αυτά αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων Ευάγγελος Καλούσης στην διάρκεια εκδήλωσης του Συνδέσμου. Μιλώντας για τους φόρους, Ευάγγελος Καλούσης τόνισε ότι πρόκειται στην πλειονότητά τους για κόστος μη ανταποδοτικό προς το σύνολο των πολιτών, σημειώνοντας ότι πρόκειται περίπου για είκοσι φόρους, μερικοί εκ των οποίων αντίκεινται και στο κοινοτικό δίκαιο.

Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: η εισφορά 1% προς τον Τομέα Πρόνοιας των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ από κάθε λογαριασμό και το 1% από κάθε προμήθεια της ΕΥΔΑΠ, η εισφορά 0,01 ευρώ προς το επικουρικό ταμείο των χημικών ΕΤΕΑ επί των παραγόμενων ποσοτήτων τσιμέντου, οινοπνεύματος, ζύμης αρτοποιίας, η εισφορά 0,40 ευρώ προς το επικουρικό ταμείο των αρτοποιών για κάθε 25 χιλιόγραμμα αλεύρων και το 2,9% του ποσού που αποδίδεται στην Ομοσπονδία των Αρτοποιών. Επίσης τα έσοδα από τις κρατήσεις 1,5% – 3% επί των δημόσιων πληρωμών, λειτουργικών δαπανών, ενοικίων, προμηθειών, εκτελούμενων έργων προς το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, 0,6% επιβάρυνση στους τόκους δανείων καθώς και ο δημοτικός φόρος 2% για προωθητικές ενέργειες προς τον καταναλωτή, έστω και αν η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ενεργειών δεν γίνεται σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους αλλά εντός των καταστημάτων σουπερμάρκετ κτλ. Το αίτημα που διατυπώνουν οι βιομήχανοι αφορά την άμεση αναθεώρησή τους, δεδομένης της υψηλής επιβάρυνσης που δημιουργούν στο κόστος των επιχειρήσεων και ως εκ τούτου στα προϊόντα και στις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, οι ελληνικές βιομηχανίες έχουν να αντιμετωπίσουν και το σημαντικό πρόβλημα το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης και αφορά τον ΦΠΑ ύψους 70 εκατ. ευρώ που είχαν προκαταβάλει οι βιομηχανίες στο πλαίσιο των συμφωνιών με την Μαρινόπουλος για οφειλές οι οποίες όμως κουρεύτηκαν. Μάλιστα, παρά τις διαβεβαιώσεις από κυβερνητικούς παράγοντες για πλήρη κάλυψη μετά το κούρεμα, δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα και αυτό παρά το γεγονός ότι το κούρεμα το οποίο υπέστησαν διαμορφώθηκε συνολικά περί τα 360 εκατ. ευρώ.