Στο πλαίσιο της ενότητας «Ανοιγμα στην πόλη» του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και του κύκλου «Γεφυρώνοντας τις διαφορετικότητες» του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, παρουσιάζεται η μουσική βιογραφία «Κώστας Νούρος: ξένος δυο φορές».

«Ουσιαστικά δεν υπάρχει κείμενο με την τυπική έννοια. Είναι μια σειρά από τραγούδια τα οποία ερμήνευσε ο Κώστας Νούρος από τον οποίο εμπνεόμαστε και από την ιστορία του, γιατί έχει τόσο σημασία η ταυτότητά του» λέει η σκηνοθέτρια της παράστασης Χρύσα Καψούλη. «Ηταν πρόσφυγας, δεν ανήκε πουθενά, κοινωνικά, ερωτικά, υπαρξιακά και η παράσταση είναι μια τοιχογραφία -όπως εμείς λέμε- από τραγούδια και μουσική».

Η δομή της παράστασης. «Χρησιμοποιώ τον όρο λαϊκή όπερα, είναι μια εντελώς μουσική παράσταση. Είναι τεράστια παραγωγή, γιατί είναι 47 άνθρωποι, το φωνητικό πειραϊκό σύνολο Libro Coro που το διευθύνει η Ανθή Γουρουντή και ήταν εκείνη που μου πρότεινε να συμμετέχω σε αυτή την παράσταση. Υπάρχουν πέντε μουσικοί, μια σοπράνο της όπερας, τρεις ηθοποιοί και ουσιαστικά είναι ένας τεράστιος θίασος. Αν ήμασταν στην Αμερική ή στο Λονδίνο θα λέγαμε ότι είναι μιούζικαλ, εμείς λέμε μουσική παράσταση. Δεν μπορούμε ακριβώς να το ορίσουμε. Και σε αυτό το πλαίσιο που φέτος το Φεστιβάλ Αθηνών είναι αφιερωμένο σε σχέση με το “Ανοιγμα στην Πόλη” ουσιαστικά χτίζονται γέφυρες Ετσι, όλοι οι άνθρωποι της χορωδίας είναι σημαντικοί, είναι απλοί άνθρωποι, δεν έχουν σχέση με την τέχνη, είναι μια χορωδία που τραγουδάει τα πάντα και όλοι φτιάχνουν μια μεγάλη κοινότητα. Είναι άνθρωποι της πόλης που συμβάλουν ώστε να γίνει ένα μεγάλο και απαιτητικό έργο στην πόλη του Πειραιά».

Ο Κώστας Μασσέλος ή Νούρος υπήρξε μια ιδιαίτερη περίπτωση τραγουδιστή, του οποίου το ταλέντο άνθησε τόσο στη Σμύρνη όσο και στον Πειραιά. Η φωνή, αλλά και η ζωή του σφράγισαν μοναδικά και ανατρεπτικά το ρεμπέτικο. Μοναχικός και αλύτρωτος τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο βίο του, σφράγισε με τη βελούδινη φωνή του την πρώτη περίοδο του σμυρναίικου / ρεμπέτικου τραγουδιού και δημιούργησε ρήγμα στα στερεότυπα ερωτικής συμπεριφοράς του ρεμπέτη. Δύο φορές πρόσφυγας, μπόλιασε με τη φινέτσα του το μπρούτο πειραιώτικο ρεμπέτικο, μένοντας συγχρόνως αόρατος, μια ντελικάτη φιγούρα που δεν χωρούσε στα στερεότυπα μιας συντηρητικής κοινωνίας.

Στην Κοκκινιά και στα Ταμπούρια. «Η παράσταση θα παρουσιαστεί, στην Κοκκινά, στα Ταμπούρια, στο λιμάνι, στους εμβληματικούς αυτούς χώρους που αυτή η προσωπικότητα -ο Κώστας Νούρος- ζούσε τραγουδούσε τους υπέροχους στίχους, τους αμανέδες που λέει όπως “πες μου βρε χάρε να χαρείς το μαύρο μου σκοτάδι τι θα απογίνω πως θα γιατρευτώ και αν γιατρευτεί ο πόνος μου στον Αδη”» συνεχίζει η σκηνοθέτρια. «Λόγω της εμπειρίας μου στο Κ.Θ.Β.Ε. που ήμουν πολλά χρόνια και του χορού που έχω ως backround, το αντιμετωπίζω ως μεγάλα χορικά αρχαίας τραγωδίας, το ίδιο θα έκανα και αν πήγαινα στην Επίδαυρο. Οπότε όλες οι σκηνές και τα τραγούδια είναι μεγάλες χορογραφίες. Το εντυπωσιακό είναι πώς αυτοί οι άνθρωποι τα κάνουν. Ειλικρινά είμαι γοητευμένη και ενθουσιασμένη και κάθε φορά γυρνάω από τον Πειραιά και λέω “τι δώρο είναι αυτό”. Μερικές φορές οι άνθρωποι που δουλεύουν στο θέατρο χάνουμε ένα μεγάλο κομμάτι αγάπης και αυτοί οι άνθρωποι δίνουν τόση μεγάλη αγάπη και δεν το λέω με την έννοια του απλοϊκού, είναι ουσιαστικά εκεί. Μαθαίνουν κάθε μέρα τα τραγούδια, κάνουν πρόβες μουσικής, κινησιολογίας και είναι από ηλικίες 10 μέχρι 75 χρονών. Είναι πραγματικά απίστευτο».

Ταυτότητα της παράστασης

«Κώστας Νούρος: ξένος δυο φορές»

10 και 11/6: ταβέρνα «Ρεβαΐζι» (Θερμοπυλών 28, Πειραιάς)

12 και 19/6: ταβέρνα «Μπαρμπαδήμος» (Αγ. Γεωργίου 76, Κορυδαλλός)

15 και 16/6: ταβέρνα «Ρούκουνας» (Ελ. Βενιζέλου 166, Κερατσίνι)

Ώρα προσέλευσης 20.30

Κείμενα – Μουσική δραματουργία: Ανθή Γουρουντή, Χρύσα Καψούλη, Τσιμάρας Τζανάτος

Σκηνοθεσία: Χρύσα Καψούλη

Μουσική – Ενορχήστρωση – Τραγούδια: Χάρης Βλαστάκης, Ανθή Γουρουντή

Βοηθός σκηνοθέτη: Λευτέρης Παπακώστας

Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Παρισσινού

Φωνητική προετοιμασία: Κλεοπάτρα Παπαχειμώνα

Σκηνική επίβλεψη – Επιμέλεια κοστουμιών: Σπύρος Γκέκας

Εικαστική επιμέλεια – Γραφιστικά: Σταύρος Παπαγιάννης – StageDesign Office

Φροντιστήριο: Φραγκίσκος Δακτυλίδης

Ερμηνευτές: Τσιμάρας Τζανάτος, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Μικαέλα Δανά και το πειραϊκό φωνητικό σύνολο Libro Coro

Συνεργάζονται: Χριστίνα Ασημακοπούλου (σοπράνο), Λευτέρης Παπακώστας (ηθοποιός)

Μουσικοί: Σταυρούλα Μέντη (βιολί), Στάθης Κοντοπάνος (ούτι), Δημήτρης Ασλανίδης (κοντραμπάσο), Ανθή Γουρουντή (πιάνο)

*Στην παράσταση ακούγεται το τραγούδι «Πέραμα» του συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου-σε ποίηση Γιώργου Χρονά, με την ευγενική παραχώρηση του ιδίου.

Εισιτήριο: 22 ευρώ με φαγητό και ποτό (5 ευρώ από τα ταμεία του Φεστιβάλ και το υπόλοιπο ποσό στις ταβέρνες). Για την παρακολούθηση της παράστασης απαιτείται κράτηση θέσεων.

Εισιτήρια και κρατήσεις στα τηλέφωνα:

«Ρεβαΐζι»: 210-4080.017

«Μπαρμπαδήμος»: 210-4952.000

«Ρούκουνας»: 210-4633.264