Με ένα tweet η UEFA ενημέρωσε την Κυριακή το απόγευμα για τις 22 ομάδες που έχουν εξασφαλίσει απευθείας θέση στους ομίλους του επόμενου Τσάμπιονς Λιγκ. Ανάμεσά τους είναι η τουρκική Μπεσίκτας, η ελβετική Βασιλεία, η βελγική Αντερλεχτ και η ουκρανική Σαχτάρ.

Εκπρόσωπος του ελληνικού ποδοσφαίρου φυσικά δεν υπάρχει. Ούτε πέρυσι υπήρχε, αλλά ούτε και του χρόνου. Κι αν δεν αλλάξει η νοοτροπία με την οποία αντιμετωπίζουν οι ελληνικοί σύλλογοι τις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις, το Τσάμπιονς Λιγκ θα το βλέπουν με το κιάλι για πολλά χρόνια ακόμα.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως η εξασφάλιση προνομιούχων θέσεων στα Κύπελλα Ευρώπης, όπως απευθείας συμμετοχές σε ομίλους, είναι ομαδικό παιχνίδι και δεν εξαρτάται από την απόδοση του ενός.

Αν για παράδειγμα ένας σύλλογος πετάει λευκή πετσέτα στα παιχνίδια του Γιουρόπα Λιγκ γιατί θεωρεί μη ικανοποιητικά τα έσοδα από τη διοργάνωση ή γιατί θέλει να επικεντρωθεί στις υποχρεώσεις στο πρωτάθλημα, αυτό μεταφράζεται σε απώλεια βαθμών για την Ελλάδα στην ειδική βαθμολογία της UEFA.

Προσέξτε: τη σεζόν 2011/2012 η Ελλάδα βρισκόταν στη 10η θέση της ειδικής βαθμολογίας. Την επόμενη σεζόν έπεσε στη 12η θέση. Την περίοδο 2014-15 έπεσε στη 13η και τα δύο τελευταία χρόνια βρίσκεται στη 14η θέση.

Η πορεία είναι συνεχώς πτωτική. Και δεν πρόκειται να αλλάξει φορά αν κάποιοι δεν σταματήσουν να πυροβολούν τα πόδια τους.