Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από το 2018 για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες,η οποία προβλέπεται ρητά στο κείμενο του τελικού Μνημονίου της κυβέρνησης με τους δανειστέςκαι εξοντώνει ακόμα περισσότερο τα μεσαία εισοδήματα. Το νέο «καπέλο» φθάνει ώς 28%, όπως προκύπτει από συγκεκριμένα παραδείγματα, ανάλογα με το εισόδημα, αλλά μπορεί να φθάσει και το 61% σε ορισμένες περιπτώσεις, εκτιμούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών.

Επισημαίνεται ότι στα υψηλότερα εισοδήματα η επιβάρυνση θα κυμαίνεται από 110 έως και 170 ευρώ μηνιαίως. Η αύξηση θα αγγίξει ακόμα και τους ασφαλισμένους που δηλώνουν εισόδημα 6.000 ευρώ, οι οποίοι θα πληρώσουν επιπλέον 270 ευρώ ετησίως.
Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ. Η επιστημονική ομάδα του κόμβου https://www.taxheaven.gr/ ανήρτησε χθες αναλυτικούς πίνακες μέσα από τους οποίους οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν και να συγκρίνουν τη διακύμανση των φορολογικών αλλά και των ασφαλιστικών βαρών και κατά συνέπεια των εισοδημάτων που απομένουν στον φορολογούμενο στην πορεία των ετών 2014 έως και 2021, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος που έχει δηλωθεί, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες συγκρίσεις.Στο έτος 2018 ως βάση για τον υπολογισμό των εισφορών λαμβάνεται το 85% του εισοδήματος του προηγούμενου έτους, ενώ στα επόμενα έτη το 100%. Σε όλα τα έτη από το 2018 και μετά, σχετικά με τη βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών δεν γίνεται αφαίρεση αυτών των εισφορών που καταβλήθηκαν, όπως προβλέπει το νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Στους πίνακες έχουν επιλεγεί ενδεικτικά ποσά εισοδήματος έτσι ώστε να αντιπροσωπεύονται όλες οι περιπτώσεις (χαμηλά, μεσαία και υψηλά εισοδήματα).

Η βασική παραδοχή πάνω στην οποία στηρίχθηκαν ο σχεδιασμός και οι υπολογισμοί όλων των πινάκων βασίζεται στο γεγονός ότι όλα τα εισοδήματα που λαμβάνει ο κάθε φορολογούμενος καταλήγουν στη φορολογική του δήλωση, οπότε οι όποιες επιβαρύνσεις ή ελαφρύνσεις αποτυπώνονται στο εκκαθαριστικό σημείωμα. Επίσης, να τονίσουμε ότι η μοναδική δαπάνη στα βιβλία του εν λόγω φορολογουμένου είναι οι ασφαλιστικές εισφορές.Για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών ετών προ του 2017 έχει επιλεγεί μια μέση ασφαλιστική κατηγορία εισφορών (4.024). Για το 2017 και μετά οι εισφορές υπολογίζονται με 26,95% (20% εισφορές σύνταξης + 6,95% ιατροφαρμακευτική κάλυψη).

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Στο μεταξύ, έντονη είναι η αντίδραση τωνελεύθερων επαγγελματιών στην προωθούμενη αλλαγή βάσης υπολογισμού των ασφαλιστικών τους εισφορών που οδηγεί σε αυξήσεις από 37%-61% όπως υποστηρίζουν. Με τη νέα ρύθμιση οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται από το 2018 στα ακαθάριστα έσοδά τους, πριν από την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών τους. Η ΓΣΕΒΕΕεκφράζει την έντονη αντίθεσή της για τον νέο τρόπο υπολογισμού των φορολογικών εισφορών που αφορούντους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, κάνοντας λόγο για βάναυσο πλήγμα στημικρή και η μεσαία επιχειρηματικότητα.

Οπως αναφέρει, μετά την εισαγωγή του μέτρου για την απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, ένα επαχθέστερο μέτρο έρχεται να συμπληρώσει το παζλ της στοχοθεσίας εγχώριων και αλλοδαπών συμφερόντων. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, ηνέα ρύθμισηπου θέτει ως βάση υπολογισμού της ασφαλιστικής εισφοράς το μεικτό και όχι το καθαρό εισόδημα του επαγγελματία έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή στην εθνική οικονομία.

«Οι θεσμοί, που διαρρήγνυαν όλους τους προηγούμενους μήνες τα ιμάτιά τους για την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων και τη μειωμένη προσέλκυση επενδύσεων, πρωταγωνιστούν σε έναν ιδιότυπο πόλεμο απέναντι στις εγχώριες μικρές επιχειρήσεις» σημειώνει η Συνομοσπονδία, προσθέτοντας ότι δεν εξηγείται αλλιώς η σπουδή να ζητήσουν νέες παρεμβάσεις στο ύψος των εισφορών, ενώ παράλληλα συνομολογούν περικοπές στις συντάξεις και στο αφορολόγητο.

Οπως εκτιμά, ουσιαστικά μέσα από την εξόντωση των μικρών επιχειρήσεων επιδιώκουν τον τελικό στόχο, τη αναδιανομή του μεριδίου αγοράς σε συγκεκριμένες ομάδες συμφερόντων. Αναφέρει ακόμη ότι με πρόσχημα την επίτευξη βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού και τη βελτίωση της εισπραξιμότητας του νέου συστήματος και παρά τις αιτιάσεις όλων των παραγωγικών φορέων για τις υπέρογκες επιβαρύνσεις του ασφαλιστικού νόμου 4387/2016 στα μεσαία εισοδήματα,η κυβέρνηση και οι θεσμοί αποφάσισαν να διορθώσουν προς το χειρότερο τον μαθηματικό τύπο υπολογισμού, οδηγώντας σε αυξήσεις έως και 30%.

ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ. ΟΠανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) χαρακτηρίζει τη ρύθμιση «απαράδεκτη και φορομπηχτική», με την οποία, όπως αναφέρει, «επιβάλλεται νέο χαράτσι στις εισφορές τωνελεύθερων επαγγελματιών», ενώ ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) κάνει λόγο για «εξαθλίωση των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών» και καλεί τα μέλη του «να οργανώσουν την αντίδρασή τους πάνω στα μέτρα που οδηγούν στον αφανισμό τους».

Τέλος, επίθεση στην κυβέρνηση μετά τη δημοσίευση της συμφωνίας με τους δανειστές για την αύξηση των εισφορών εξαπολύει η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδας.