Τις ώρες που αρχίζει να πέφτει το σκοτάδι, τα σκηνικά που στήνονται γύρω από ορισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μοιάζουν να έχουν βγει από σκοτεινά κεφάλαια της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας. Αεικίνητες φιγούρες ξεφορτώνουν παράνομα τσιγάρα σε μεγάλες κούτες, τεράστιες μπλε σακούλες και διπλωμένους μουσαμάδες με λαθραία ρούχα, παπούτσια, μπουφάν και ζώνες. Μικρά φορτηγάκια πηγαινοέρχονται, αυτοκίνητα και παπάκια με μεγάλα κουτιά στις σχάρες τους σαν ντελίβερι δίνουν τους ρυθμούς της μυστηριώδους παρανομίας. Από κοντά και οι διπλωμένες σκιές εξαρτημένων ανθρώπων τριγυρνούν αναζητώντας τις δόσεις τους. Βαποράκια, μικρέμποροι, αυτοκίνητα με θεοσκότεινα τζάμια, ένας ολόκληρος στρατός. Αλλού βγαίνουν μαχαίρια και σιδηρογροθιές, πορτοφόλια, κινητά και ρολόγια αλλάζουν με τη βία ιδιοκτήτες. Λοστοί ανοίγουν σφαλισμένα γραφεία. Βγαίνουν ακόμα και πιστόλια. Ενα παχύρρευστο νέφος εγκληματικότητας τυλίγει πολλά ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Δεν έχουν περάσει πολλές εβδομάδες από τότε που ένα ζευγάρι μεταπτυχιακών φοιτητών του Πολυτεχνείου εκμυστηρεύτηκε την περιπέτειά του, ευτυχώς αναίμακτη, στην παρέα του σε ένα καφέ των νότιων προαστίων. Είχαν τελειώσει το μάθημα γύρω στις οκτώ το βράδυ. Η ώρα μόλις είχε αλλάξει στην ανοιξιάτικη εκδοχή της, αλλά ακόμα σκοτείνιαζε γρήγορα. Οι δύο φοιτητές πήγαιναν να πάρουν το αυτοκίνητό τους στο πάρκινγκ κοντά στην έξοδο της Πολυτεχνειούπολης στην Κατεχάκη. Δίπλα από το αυτοκίνητό τους ήταν παρκαρισμένα δύο άλλα. Με ανοιχτά τα πορτμπαγκάζ. Κάποιοι τύποι μετέφεραν κάτι φουσκωμένα σακ βουαγιάζ από το ένα στο άλλο. Το ζευγάρι, τι πιο φυσικό, τους είδε. Δυο μεταφορείς τούς πλησίασαν και κάρφωσαν το φως των φακών τους στα πρόσωπα των δύο: «Θέλετε κάτι;» τους ρώτησαν. Το ζευγάρι φοβήθηκε. Φυσικό ήταν. «Οχι, όχι…» είπε ο οδηγός. «Εξαφανιστείτε…». Ο οδηγός έβαλε γρήγορα ταχύτητα κι έκανε ό,τι του είπαν. Εννοείται ότι η Αστυνομία δεν είχε την παραμικρή εμπλοκή στο συγκεκριμένο επεισόδιο, αφού το ζευγάρι των φοιτητών ούτε κατά διάνοια σκέφτηκε να κάνει καταγγελία.

Πολυτεχνειούπολη, Πανεπιστημιούπολη στην περιοχή του Ζωγράφου, ΕΜΠ στην Πατησίων, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ), ΠΑΜΑΚ στη Θεσσαλονίκη, Πάντειο στην Αθήνα, Πανεπιστήμιο Πειραιώς (πρώην Βιομηχανική), Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Θεωρούνται οι κυριότερες εστίες που είτε θέλουν είτε όχι προσφέρουν φιλοξενία σε περίεργες δραστηριότητες. Κρυμμένες πίσω από την τεράστια και παρεξηγημένη ομπρέλα του ασύλου υπό την οποία βρίσκουν θαλπωρή πιο «πολιτικοποιημένες» εκδοχές παραβατικών συμπτωμάτων. Θα μπορούσε να μοιάζει με πόλεμο αλλά, χρόνια τώρα, είναι διαμορφωμένο μόνο το ένα στρατόπεδο.

Στη Βουλή. Μια από ταις πάμπολλες φορές που το θέμα έχει έρθει στην πολιτική επικαιρότητα ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο από τον ίδιον τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή, ύστερα από ακόμα μια «εθιμική» εξόρμηση εναντίον λεωφορείων και τρόλεϊ στην περιοχή των Εξαρχείων, όπου σε κοινή θέα οι επιτιθέμενοι χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο το προαύλιο του Πολυτεχνείου. Ας θυμίσουμε εδώ ότι το κτίριο Γκίνη του ΕΜΠ βρίσκεται σε καθεστώς σχεδόν μόνιμης κατάληψης.

«Βάλατε την εγκληματικότητα μέσα στην καθημερινότητα και γεμίσατε την καθημερινότητα με σπασμένες εικόνες», είχε πει τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις φθορές και καταστροφές σε τρόλεϊ και ακυρωτικά μηχανήματα. «Η ανομία γενικεύεται και η εγκληματικότητα εξαπλώνεται και το χειρότερο είναι ότι αυτή η ανομία αρχίζει να αποκτά χαρακτηριστικά κανονικότητας» είχε συμπληρώσει.

Από την κριτική που είχε ασκήσει δεν είχε παραλείψει κραυγαλέα κρούσματα βίας στα πανεπιστήμια, με αποκορύφωμα την επίθεση στον καθηγητή Αγγελο Συρίγο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Στις 15 Φεβρουαρίου ο Αγγελος Συρίγος είχε δεχθεί επίθεση από έναν φοιτητή επειδή του είχε ζητήσει να σταματήσει να βάφει τους τοίχους του Παντείου με γκραφίτι. Του επιτέθηκαν τρεις, τον χτύπησαν ακόμα και στο κεφάλι, ενώ σύμφωνα με τις μαρτυρίες που συνέλεξε η Αστυνομία ένας εξ αυτών ψέκαζε με το ίδιο σπρέι και τα ρούχα του καθηγητή.

Από τις επιθέσεις δεν έχουν γλιτώσει ακόμα και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Οπως τον Νοέμβριο του 2016, όταν ο περιφερειακός σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλία και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Γιώργος Σταμπουλής δέχθηκε επίθεση από φοιτητές διότι, κατά τη διάρκεια μεταπτυχιακού μαθήματος, είχε κληθεί να μιλήσει στους φοιτητές ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια) Στάθης Τσοτσορός. Μία ομάδα κουκουλοφόρων εισέβαλε στην αίθουσα, πέταξε μπλε μπογιά κατά του προέδρου των ΕΛΠΕ και έριξε σπρέι πιπεριού εναντίον του Γιώργου Σταμπουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας αρκέστηκε σε μια ανακοίνωση στη οποία χαρακτήριζε την πράξη «κατάπτυστη», την ομάδα «φασιστική» και έκανε λόγο για «βάρβαρο τρόπο κατάλυσης του πανεπιστημιακού ασύλου».