Με τη φράση «τα καλύτερα είναι μπροστά μας» επιχειρεί να τονώσει το ηθικό των υπουργών και βουλευτών του ο Αλέξης Τσίπρας, βάζοντας παράλληλα ψηλά τον πήχη, αφού μιλά πλέον για «ορίζοντα εξαετίας». Κάτι που υπονοεί πως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και εφόσον, βέβαια, εξασφαλίσει τη διευθέτηση του χρέους και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, μπορεί να ανατρέψει την αρνητική δημοσκοπική εικόνα και να κερδίσει και την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Η εκτίμηση αυτή εμμέσως αποκλείει τα σενάρια πρόωρων εκλογών και αντιθέτως επιχειρεί να εμφυσήσει –ενόψει και της σημερινής ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ –αισιοδοξία και την αίσθηση ενός συνολικού restart για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τον ίδιο τρόπο, αποκλείοντας επίσης εμμέσως τα σενάρια ανασχηματισμού αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης (αλλά αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πραγματοποίησής του αργότερα), προειδοποίησε τους υπουργούς του ότι στο εξής θα «μαρκάρονται» στενά από τον ίδιο και θα αξιολογούνται διαρκώς. Μια πρωτοβουλία που έχει στόχο να ικανοποιήσει όσους βουλευτές και κομματικά στελέχη βγάζουν γκρίνια για συγκεκριμένα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ετσι, ο Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί διαδοχικά όλα τα υπουργεία, προκειμένου να ενημερωθεί για τις δράσεις τους, προειδοποιώντας ότι δεν υπάρχει πλέον η εκκρεμότητα της αξιολόγησης ως δικαιολογία για να καθυστερεί το κυβερνητικό έργο. Ζήτησε μάλιστα από τα στελέχη του προσωπικές και ιδεολογικές υπερβάσεις και συγκρούσεις, καθώς, όπως είπε, «το κλείσιμο της αξιολόγησης κλείνει έναν σημαντικό κύκλο της διακυβέρνησής μας».

ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΚΑΘΗΚΟΝ… Επιχειρώντας μάλιστα να απαντήσει στην κριτική που δέχεται και ο ίδιος για το περιεχόμενο της συμφωνίας και την ασυμβατότητά του με την αριστερή ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ –απαντώντας έτσι εμμέσως και στην ομάδα των 53+, τον Νίκο Φίλη, τον Πάνο Σκουρλέτη και άλλους -, μολονότι παραδέχθηκε ότι υπήρξαν συμβιβασμοί και υποχωρήσεις, εκτίμησε ότι «αριστερό και πατριωτικό καθήκον» είναι αυτό της εξόδου από την κρίση και την επιτροπεία των Μνημονίων –για την οποία επικαλέστηκε ξανά τον ιατρικό όρο «εξιτήριο».

Στην προσπάθεια να εξοπλίσει με επιχειρήματα υπέρ της συμφωνίας υπουργούς και βουλευτές, ο Αλέξης Τσίπρας δεν στάθηκε μόνο στα αντίμετρα. Για τη ΔΕΗ π.χ. υποστήριξε ότι παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο, ενώ γενικότερα για τις αποκρατικοποιήσεις εκτίμησε ότι η μεταβίβαση συμμετοχών του Δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο μπορεί να σημάνει άλλες μορφές αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας αντί της πώλησής της. Μίλησε επίσης για την εξασφάλιση σταθερού αριθμού συμβασιούχων στο Δημόσιο και τους περιορισμούς που τέθηκαν στη συμφωνία για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Επιπλέον, με εμφανή στόχο να μεταθέσει το πολιτικό πρόβλημα της ψηφοφορίας για τα μέτρα στην αντιπολίτευση, η κυβέρνηση συνεχίζει τους τακτικούς ελιγμούς. Ετσι, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι τα αντίμετρα δεν θα έλθουν απλώς σε ξεχωριστό άρθρο προς ψήφιση, αλλά κάθε αντίμετρο θα αποτελεί και ένα ξεχωριστό άρθρο του πολυνομοσχεδίου. Ο λόγος προφανής: να εκθέσει κατ’ αυτόν τον τρόπο την αντιπολίτευση και τους βουλευτές της που θα καταψηφίσουν τα αντίμετρα ή ακόμη και να αξιοποιήσει επικοινωνιακά τυχόν κατ’ άρθρο διαφοροποιήσεις από την επίσημη γραμμή που θα ακολουθήσουν ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Η ψηφοφορία «κλείδωσε» στις 16 ή 17 Μαΐου, με το νομοσχέδιο να εισέρχεται στην Ολομέλεια της Βουλής με τη διαδικασία του επείγοντος (και όχι κατεπείγοντος).

Σε ό,τι αφορά την εκκρεμότητα για το χρέος, τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου πως οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του μήνα –αν όχι στο Eurogroup της 22ας Μαΐου –και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις, με τον Τσίπρα να σημειώνει πάντως ότι «οι δανειστές δεν είναι φίλοι μας». Το κυβερνητικό πλάνο προβλέπει ότι θα ακολουθήσουν η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές, το συντομότερο δυνατόν. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης το μότο πως «χωρίς ρύθμιση χρέους, δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ. Τέλος, περιγράφοντας τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου μετά την αξιολόγηση, υπογράμμισε ότι στηρίζονται σε τέσσερις άξονες: τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την καταπολέμηση της ανεργίας, την προσέλκυση επενδύσεων, την ανασυγκρότηση –όπως την ονόμασε –του κοινωνικού κράτους, με έμφαση στην παιδεία και στην υγεία, και την αλλαγή του χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το τελευταίο, δηλαδή η αναθεώρηση του Καλλικράτη, μαζί με τα νομοσχέδια για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα είναι οι πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες εντός του θέρους. Παράλληλα, θα ανοίξει ξανά το κεφάλαιο της συνταγματικής αναθεώρησης, με τον Αλέξη Τσίπρα να επιζητεί συναινέσεις όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και στην κοινωνία, όπως είπε χαρακτηριστικά.