Η αγωνία διαδέχεται την ευφορία στην κυβέρνηση μετά τον «αρραβώνα» της Μάλτας, καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα έως το Eurogroup της 22ας Μαΐου, το οποίο θα κληθεί να επικυρώσει τη λεγόμενη συνολική συμφωνία. Μια συμφωνία που προϋποθέτει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους, τα οποία εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο παρασκηνιακών διαβουλεύσεων ανάμεσα σε ΔΝΤ και Γερμανία.

«Αλλο σενάριο δεν υπάρχει. Ούτε για την ελληνική κυβέρνηση ούτε για οποιονδήποτε από τους θεσμούς» δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, επιβεβαιώνοντας ότι η Αθήνα θα ρίξει σύντομα στο τραπέζι και τις δικές της προτάσεις για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα, θεωρώντας τα δύο ζητήματα αλληλένδετα. Αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι επιχειρεί να πιέσει μέσω… Ουάσιγκτον το Βερολίνο. Φοβούμενη προφανώς το γερμανικό κατενάτσιο λόγω των εθνικών εκλογών του Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση αποσύρει τις κορόνες για εκδίωξη του ΔΝΤ και προβάλλει ως δεδομένη τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, τονίζοντας ότι αυτή συνδέεται με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τα μέτρα για τη διευθέτησή του.

Η δικαιολογητική βάση μάλιστα είναι ότι η απαίτηση για συμμετοχή του Ταμείου ανήκει στην ίδια τη Γερμανία, ενώ σε ό,τι αφορά τον ρόλο του ΔΝΤ, όπως εξήγησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, θα αφορά ένα πρόγραμμα «μικρής χρηματοδότησης» και διάρκειας, το οποίο θα ολοκληρωθεί ταυτόχρονα με αυτό που έχει συναφθεί με τον ESM (καλοκαίρι του 2018).

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ. Ετσι, η κυβέρνηση επιχειρεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους τόσο ως προς τα αποτελέσματα της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και τις επαφές Τσακαλώτου στο περιθώριο αυτής όσο και ως προς τις συζητήσεις με τους θεσμούς. Αυτές θα επανεκκινήσουν την ερχόμενη Τρίτη, με την άφιξη των εκπροσώπων τους στην Αθήνα. Οσον αφορά την τεχνική συμφωνία, η κυβέρνηση θεωρεί πως βασίζεται στην απόφαση του Eurogroup της Μάλτας και δεν μπορεί να αποκλίνει από αυτήν, ξορκίζοντας με αυτό τον τρόπο τυχόν νέες απαιτήσεις των δανειστών ή ακόμη και το… μοιραίο: να μην κλείσει δηλαδή η συμφωνία έως το Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Το μόνο βέβαιο είναι πως το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα δεν περιλαμβάνει έκτακτη Σύνοδο του Eurogroup όπως επιδιώχθηκε αρχικά, αλλά η απώτατη ημερομηνία είναι η 22α Μαΐου και η προγραμματισμένη για τότε τακτική Σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Τα μέτρα για αφορολόγητο, συντάξεις κ.τ.λ. αναμένονται στη Βουλή με τη μορφή πολυνομοσχεδίου την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου και η ψήφισή τους θα γίνει οριστικά έως τις 15 του μήνα.

Σχετικά με τα μέτρα για το χρέος, η σύνοδος του Eurogroup αποτελεί επίσης το απώτατο χρονικό όριο για τον καθορισμό τους. Οπως είπε μάλιστα ο Τζανακόπουλος, το κρίσιμο είναι η λεπτή ισορροπία ανάμεσα στις απαιτήσεις Ουάσιγκτον και Βερολίνου. «Αυτό το οποίο χρειάζεται τώρα, είναι ένας τόσο γενικός προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων ώστε να μη δημιουργεί πολιτικά προβλήματα στη Γερμανία, αλλά και ένας τόσο ειδικός προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων ώστε να καλύπτει το ΔΝΤ στην προσπάθεια που θα καταβληθεί για να βγει μια θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους» εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΤΟ ΔΝΤ… ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ. Η κυβέρνηση εξάλλου απορρίπτει το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση ενεργοποίησης του κόφτη, παρά τις προβλέψεις του ΔΝΤ για απόκλιση από τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018. Το επιχείρημα είναι, σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, πως οι παραδοχές του ΔΝΤ αφορούν σταθερό δημοσιονομικό περιβάλλον και αγνοούν δυναμικές εξελίξεις στην οικονομία, όπως είναι π.χ. η αύξηση του ΑΕΠ που προβλέπει το ίδιο το Ταμείο. Αυτό από μόνο του αρκεί, σύμφωνα με το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος, για να υπάρχει αισιοδοξία πως οι στόχοι θα επιτευχθούν και έτσι δεν θα εφαρμοστεί ο κόφτης, προκειμένου το πολιτικό πεδίο να παραμείνει καθαρό για την κυβέρνηση έως το 2019, όταν θα εφαρμοστούν τα πρώτα μέτρα του «1+1».

Επιπλέον, στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμάται ότι το ΔΝΤ θα αντιδράσει θετικά στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, τα οποία θα δείχνουν μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Ταμείου (σ.σ. η ΕΛΣΤΑΤ θα προβεί σήμερα στις σχετικές ανακοινώσεις).