Εκατοντάδες χιλιάδες κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους. Σπίτι τους είναι τα πεζοδρόμια και τα πάρκα. Πολλά από αυτά έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους, άλλα πάλι δεν καταφέρνουν να επιζήσουν γιατί πέφτουν θύματα κακοποίησης από «ανθρώπους» που δεν ανέχονται την παρουσία των τετράποδων.

Το 2010, με πρωτοβουλία φιλοζωικών οργανώσεων από την Ολλανδία, καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων που γιορτάζεται στις 4 Απριλίου. Σκοπός; Η ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για τα σχεδόν 600 εκατομμύρια αδέσποτα που ζουν στον πλανήτη. Στη χώρα μας επίσημη καταγραφή των αδέσποτων ζώων δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Δεν είναι, πάντως, λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για αριθμό που αγγίζει ακόμη και τα δύο εκατομμύρια.

Οι αιτίες. «Το πρόβλημα με τα αδέσποτα είναι υπαρκτό και έχει πολλές αιτίες, με βασική το γεγονός ότι οι Ελληνες αρνούνται να στειρώσουν και να περιορίσουν τα κατοικίδιά τους. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως από ένα και μόνο ζευγάρι σκύλων, αυτό και οι απόγονοί του θα παραγάγουν μέσα σε επτά χρόνια 67.000 σκύλους. Αντίστοιχα, για τις γάτες αυτός ο αριθμός φτάνει τις 420.000! Οπως γίνεται αντιληπτό, πολλά από αυτά τα ζώα –αν όχι τα περισσότερα –θα καταλήξουν στον δρόμο» εξηγεί στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος του Αχαϊκού Συλλόγου για τη Μέριμνα των Ζώων Αναστασία Αραβαντινού.

Παράλληλα, το φαινόμενο των αδέσποτων εντείνεται καθώς και οι ίδιες οι φιλοζωικές οργανώσεις αδυνατούν –λόγω οικονομικών δυσχερειών –να πραγματοποιήσουν μεγάλο αριθμό στειρώσεων. «Ως σύλλογος τα προηγούμενα χρόνια μπορούσαμε να κάνουμε 200 στειρώσεις αδέσποτων τον χρόνο. Τώρα πια με το ζόρι καταφέρνουμε 50» προσθέτει η Αναστασία Αραβαντινού.

Μέλη φιλοζωικών οργανώσεων καταλήγουν πως για το πρόβλημα των εκατοντάδων χιλιάδων αδέσποτων στους δρόμους της Ελλάδας καθοριστικό ρόλο παίζει και η έλλειψη παιδείας στον τομέα της φιλοζωίας. «Οσοι θέλουν να αποκτήσουν ένα ζώο θα πρέπει να σκεφτούν πως για τα επόμενα 18 χρόνια είναι υποχρεωμένοι να το φροντίζουν. Οταν λοιπόν η απόφασή τους είναι επιπόλαιη, βλέπουμε συχνά το φαινόμενο της εγκατάλειψης των δεσποζόμενων ζώων στους δρόμους».

Φόλες και βία. Το τελευταίο διάστημα δεκάδες αδέσποτα δηλητηριάζονται με φόλες έξω από σχολεία στο Μεσολόγγι. Κι αυτό είναι, δυστυχώς, ένα μόνο από τα δεκάδες περιστατικά κακοποίησης και βίας κατά των αδέσποτων που φτάνουν στα γραφεία των φιλοζωικών οργανώσεων. «Τα αδέσποτα πέφτουν θύματα κάποιων άρρωστων που τα βασανίζουν, τα εκμεταλλεύονται, τα καίνε και τα σκοτώνουν. Αν και πλέον γίνονται περισσότερες καταγγελίες για τέτοια περιστατικά και έχουμε καταδίκες, παρ’ όλα αυτά το φαινόμενο της κακοποίησης δεν εξαλείφεται» λέει η Αναστυασία Αραβαντινού.

Πάντως, όπως διευκρινίζουν τα μέλη φιλοζωικών οργανώσεων, η κακοποίηση έχει πολλές μορφές: Από την έλλειψη φροντίδας και την παραμέληση μέχρι την κακοποίηση, τη βάναυση εκμετάλλευση, όπως είναι οι κυνομαχίες, ακόμη και τη θανάτωση.