Από τη Ρουμανία και τη Γαλλία μέχρι την Ουκρανία, ο ανεπαρκής εμβολιασμός του πληθυσμού φέρνει επιδημία ιλαράς και αρκετούς θανάτους, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Στην Ελλάδα, πάντως, κανένα κρούσμα δεν έχει αναφερθεί τον τελευταίο χρόνο, όπως δείχνουν τα επιδημιολογικά στοιχεία.

Η διεθνής κοινότητα έχει δεσμευτεί να εξαλείψει την ιλαρά από τον πλανήτη, όμως το κόστος του εμβολίου στις φτωχές χώρες, αλλά και ο παράλογος φόβος για τα εμβόλια σε ορισμένες Δυτικές χώρες, υπονομεύουν τις προσπάθειες.

Ο ΠΟΥ κατέγραψε περισσότερα από 500 κρούσματα στην Ευρώπη, από τα οποία τα 474 σε επτά χώρες: τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελβετία, τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία. Η Ιταλία, όπου έχουν καταγραφεί πάνω από τα μισά κρούσματα (283), και η Ρουμανία, με 17 νεκρούς από τον Ιανουάριο του 2016, είναι οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.

Μεταδοτική ιογενής λοίμωξη

Η ιλαρά, ιδιαίτερα μεταδοτική ιογενής λοίμωξη, η οποία συνοδεύεται από υψηλό πυρετό και ερυθηματώδες εξάνθημα, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 134.000 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο το 2015. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν παιδιά κάτω των 5 ετών.

Για την πρόληψη της ιλαράς υπάρχει ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, υπενθύμισε ο ΠΟΥ. Στις επτά χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη το ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού είναι μικρότερο του 95%, του ορίου που θεωρείται απαραίτητο να ξεπεραστεί για να εξαλειφθεί η επιδημία.

«Ενώ προοδεύαμε με συστηματικό τρόπο προς την εξάλειψη της ασθένειας τα δύο τελευταία χρόνια, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό να βλέπουμε ότι τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται στην Ευρώπη» είπε η Σουζάνα Γιάκαμπ, η διευθύντρια του τομέα της Ευρώπης στον ΠΟΥ.

Στις φτωχότερες χώρες του κόσμου το κόστος του εμβολίου παραμένει σημαντικό εμπόδιο για τον εμβολιασμό, στην Ευρώπη όμως το πρόβλημα έγκειται μάλλον στον σκεπτικισμό που εκφράζουν ορισμένοι για τα εμβόλια, εκτιμά ο ΠΟΥ.