Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου έχασε και την τρίτη μάχη που έδωσε για να συγχωνευτεί με το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Την ημέρα που η Βρετανία ζήτησε επίσημα να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση, η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ μπλοκάρισε και επίσημα το ντιλ των 24 δισ. ευρώ μεταξύ του London Stock Exchange – LSE και του αντιπάλου του στη Γερμανία Deutsche Boerse.

Μεγάλος νικητής αναδεικνύεται προς το παρόν τουλάχιστον η εταιρεία διαχείρισης χρηματιστηρίων Euronext, η οποία το 2012 είχε προσπαθήσει και αυτή να δελεάσει για συγχώνευση την Deutsche Boerse. Η Euronext συμμετέχει μεταξύ άλλων στη διαχείριση των χρηματιστηρίων του Αμστερνταμ, των Βρυξελλών, του Παρισιού και της Λισαβόνας. Το LSE παραμένει το μεγαλύτερο χρηματιστήριο στην Ευρώπη, ενώ η Euronext βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ «δεν μπορεί να επιστρέψει τη δημιουργία μονοπωλίων και αυτό ακριβώς θα συνέβαινε σε αυτή την περίπτωση», ήταν τα λόγια της επιτρόπου Μάργκρεθ Βεστάγκερ η οποία ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες το βέτο για τη συγχώνευση. Επισήμως, το LSE δεν ήταν διατεθειμένο να πουλήσει θυγατρική του την Ιταλία ώστε να διασφαλιστεί ότι η συγχώνευση δεν θα έπληττε καίρια την ανταγωνιστικότητα του μεγάλου αντιπάλου του, της Euronext, εκτιμά η Κομισιόν.

Με τον τρόπο αυτό πέφτουν προς το παρόν τουλάχιστον τίτλοι τέλους στην προσπάθεια συγχώνευσης, η οποία διήρκεσε συνολικά 13 μήνες. Η πρώτη προσπάθεια για συγχώνευση είχε γίνει το 2000 και η δεύτερη το 2005. Μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία όταν αποφασίστηκε η αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, οι δύο εταιρείες είχαν υποσχεθεί ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να περισώσουν τη συμφωνία. Το LSE πάντως είχε προϊδεάσει από τον προηγούμενο μήνα τις αγορές για το θα ακολουθήσει όταν ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να πουλήσει τη θυγατρική του εταιρεία στην Ιταλία, την MTS. Στο ντιλ LSE και Deutsche Boerse είχαν αντιταχθεί σθεναρά η Γαλλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Πορτογαλία, που ανησύχησαν για το μέλλον των δικών τους χρηματιστηρίων.