Επιστήμονες από την Ολλανδία κατόρθωσαν να αντιστρέψουν τη γήρανση σε ομάδα ποντικιών, αποκαθιστώντας την φυσική κατάσταση και τη λειτουργία ορισμένων οργάνων τους.

Αυτό έγινε εφικτό χάρη σε ένα πειραματικό φάρμακο, το οποίο ενεργοποιεί τον μηχανισμό αυτοκαταστροφής των γηρασμένων κυττάρων, τα οποία έχουν χάσει την ικανότητα της αναπαραγωγής αλλά και της αυτοκαταστροφής, με συνέπεια να συσσωρεύονται στο σώμα και να προκαλούν βλάβες στα παρακείμενα υγιή κύτταρα.

Οι ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Erasmus ανέπτυξαν ένα φάρμακο που σκοτώνει επιλεκτικά αυτά τα γηράσκοντα κύτταρα, διαταράσσοντας τη χημική ισορροπία τους.

Η όλη έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cell,πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια που απλώς ήταν πολύ ηλικιωμένα (σε ανθρώπινα χρόνια θα ήταν 90 ετών), σε ζώα γενετικά τροποποιημένα ώστε να γερνούν πολύ γρήγορα και σε ζώα που είχαν γεράσει εξαιτίας χημειοθεραπείας.

Οι επιστήμονες τους έκαναν τρεις φορές την εβδομάδα έγχυση ενός πεπτιδίου και παρακολούθησαν την εξέλιξή τους.

Δέκα ημέρες μετά την έναρξη της θεραπείας τα ζώα άρχισαν να ανακτούν το τρίχωμα το οποίο λόγω της γήρανσης είχαν χάσει σε διάφορα σημεία του σώματός τους.

Έπειτα από τρεις εβδομάδες, παρουσίασαν βελτίωση της φυσικής κατάστασης, διπλασιάζοντας την απόσταση που μπορούσαν να διανύσουν, και ένα μήνα μετά την έναρξη της θεραπείας είχαν ανακτήσει υγιή νεφρική λειτουργία και παρουσίαζαν σημαντική βελτίωση στην ηπατική λειτουργία τους.

Οι ερευνητές δενπαρατήρησαν ανεπιθύμητες ενέργειες στα ζώα, αλλά όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Πέτερ ντε Κέιζερ, «τα ποντίκια δεν μιλάνε» και έτσι μπορεί να υπήρξαν κάποιες οι οποίες δεν έγιναν αντιληπτές.

Οι ερευνητές ετοιμάζονται να δοκιμάσουν το φάρμακό τους σε γυναίκες με μία πολύ επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού, με την ελπίδα ότι «θα κάνουμε τη διαφορά στη θεραπεία αυτής της ανίατης μορφής», δήλωσε ο δρ ντε Κάιζερ.