Την τεχνολογική γύμνια του ΕΣΥ και τους κινδύνους που αυτή συνεπάγεται ξεδιπλώνει η καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Στο Νοσοκομείο Σισμανόγλειο ο χαλασμένος αξονικός τομογράφος πιθανόν να συντέλεσε χθες στην απώλεια μιας ζωής, καθώς η διάγνωση δεν ήρθε έγκαιρα.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, μία καρκινοπαθής με επιβαρημένο ιστορικό προσήλθε στην εφημερία το πρωί της Δευτέρας με σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι γιατροί έκριναν ότι πρέπει να υποβληθεί αμέσως σε αξονική τομογραφία, το μηχάνημα του νοσοκομείου όμως ήταν (και πάλι) εκτός λειτουργίας. Αυτός ήταν και ο λόγος που διεκομίσθη στο διασυνδεόμενο Αμαλία Φλέμινγκ, όπου και κατέληξε.

«Αν ήταν σε λειτουργία ο αξονικός θα γλίτωνε την ταλαιπωρία, θα ήταν πιο άμεση η ιατρική αντιμετώπιση και μπορεί η πορεία της ασθενούς να μην είχε αυτή την τραγική έκβαση» λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. «Τι θα συμβεί αν διακομιστεί στο Σισμανόγλειο ένας βαριά τραυματισμένος από τροχαίο; Πιθανόν, οι χειρουργοί να αναγκαστούν να αντιμετωπίσουν το περιστατικό στα τυφλά, όπως συνέβη πέρυσι τον Οκτώβριο όταν κατά την εφημερία του ίδιου νοσοκομείου προσήλθε ασθενής με ραγέν ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής» συμπληρώνει.

Τότε, οι αγγειοχειρουργοί έκριναν ότι δεν θα άντεχε την ταλαιπωρία να μεταφερθεί για αξονική τομογραφία σε άλλο νοσοκομείο. Ετσι υπέβαλαν τον ασθενή σε επέμβαση χωρίς να έχει προηγηθεί η απαραίτητη απεικονιστική εξέταση.

Δύο ίσον μηδέν

Στο μεταξύ, αγωνία και προβληματισμό εξέφραζαν χθες και οι ειδικευόμενοι γιατροί του Σισμανόγλειου. Ο θάνατος της καρκινοπαθούς έδωσε την αφορμή και συγκάλεσαν έκτακτη συνάντηση κατά την οποία και αποφασίστηκε η άρνησή τους, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, να συνοδεύσουν ασθενή στο Αμαλία Φλέμινγκ για αξονική.

Το ερώτημα που γεννάται είναι εύλογο: «Γιατί το Σισμανόγλειο διαθέτει δύο αξονικούς τομογράφους, κανείς όμως δεν λειτουργεί;».

Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι και τα δύο μηχανήματα είναι παλιά. Μάλιστα, πριν από μερικούς μήνες η Εθνική Τράπεζα προχώρησε σε δωρεά 60.000 ευρώ για την αντικατάσταση λυχνίας στον νεότερο αξονικό. Στο μεταξύ το μηχάνημα βγήκε εκ νέου off καθώς προκλήθηκαν νέες βλάβες και άρα χρειάζονται νέα ανταλλακτικά.

Δεν πρόκειται ωστόσο για το μοναδικό νοσοκομείο με σκουριασμένο εξοπλισμό. Τα νοσηλευτικά ιδρύματα σε Κόρινθο, Λαμία, Πρέβεζα, Μεσολόγγι, Πύργο και Καρπενήσι αποτελούν αρνητικά παραδείγματα, δεδομένου ότι οι αξονικοί τομογράφοι που διαθέτουν είναι (τα περισσότερα) του περασμένου αιώνα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ