Την παγωμένη ατμόσφαιρα που επικρατεί στις σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε με μια λεκτική αποστροφή του την Τετάρτη το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Οταν ρωτήθηκε κατά την παρουσία του σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του Σκάι αν ο Πρωθυπουργός γνώριζε τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που φανέρωσαν βαθιά ύφεση της οικονομίας το 2016, απάντησε: «Πώς είναι δυνατόν; Η ΕΛΣΤΑΤ είναι ανεξάρτητη Αρχή, η οποία ανακοινώνει τα αποτελέσματά της χωρίς να συζητά με την ελληνική κυβέρνηση».
Πολύ διαφορετική ήταν όμως η απάντησή του όταν ρωτήθηκε αν ο υπουργός Οικονομικών γνώριζε ποια είναι η πραγματική κατάσταση της οικονομίας, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωνε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τη Δευτέρα ότι η κρίση λίγο – πολύ έχει ξεπεραστεί και ότι η πραγματική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης.
«Ο υπουργός Οικονομικών δεν το γνώριζε ούτε αυτός;» ήταν η ερώτηση προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος απάντησε με έναν τρόπο που προκάλεσε αίσθηση. «Να ρωτήσετε τον υπουργό Οικονομικών. Δεν το ξέρω εγώ αυτό» απάντησε ο Τζανακόπουλος.

Το περιεχόμενο και το ύφος της απάντησης ήλθε να επιβεβαιώσει ότι μεταξύ Ηρώδου Αττικού και Πλατείας Συντάγματος υπάρχει μεγάλη πολιτική απόσταση. Ουσιαστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άδειασε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και κάποιοι σημείωσαν ότι στην ουσία η ηγεσία της κυβέρνησης εκφράζει τη δυσφορία της προς το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, υπαινισσόμενη έως και ότι δεν ενημερώνει τον Πρωθυπουργό.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ. Υπό τις συνθήκες αυτές, η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης προχωρεί σε ναρκοθετημένο πεδίο. Αφενός μεν όλα τα σκληρά και δύσκολα σημεία φαίνεται πως παραμένουν σε εκκρεμότητα για έναν επόμενο κύκλο συζήτησης, αφετέρου δε, η βαριά ατμόσφαιρα μεταξύ Τσίπρα και Τσακαλώτου προμηνύει μια συνέχεια με πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό. Και αυτό κυρίως επειδή ο υπουργός Οικονομικών έχει διαμηνύσει εδώ και καιρό ότι δεν είναι διατεθειμένος να σηκώσει μόνος το πολιτικό βάρος της επώδυνης συμφωνίας.

Το πώς θα εκδηλωθεί η υφέρπουσα προς το παρόν ένταση μένει να φανεί, αφότου ολοκληρωθεί η συμφωνία και στον βαθμό που αυτό θα συμβεί. Ο Τσακαλώτος είναι γνωστό ότι εντάσσεται σε μια εσωκομματική φράξια που στα λόγια τουλάχιστον δεν εμφανίζεται να ικανοποιείται από τη λογική τής «πάση θυσία συμφωνίας» και πάντως ζητεί πολιτική κάλυψη από τον Πρωθυπουργό για κάτι τέτοιο. Υπό αυτούς τους όρους, κάποιοι επιμένουν πως ακόμη και αν σε τεχνικό ή και σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση συμφωνήσει με τους δανειστές της, θα παραμένει η εκκρεμότητα της ψήφισης από τη Βουλή. Κατά κάποιους, εκεί θα δοκιμαστεί και πάλι η αντοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, σε μια ψηφοφορία που προμηνύεται όσο σημαντική και εκείνη του καλοκαιριού του 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ συνθηκολόγησε και εντάχθηκε στις μνημονιακές δυνάμεις, με σημαντικές όμως κοινοβουλευτικές απώλειες.

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ. Εν αναμονή της εξέλιξης στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, σημαντική μερίδα βουλευτών έχει αρχίσει ήδη να εκδηλώνει την ανησυχία της για την ένταση και τις αντιδράσεις που παρουσιάζονται σε κοινωνικό επίπεδο.

Με αφορμή τις διαμαρτυρίες και τα επεισόδια που προκλήθηκαν χθες έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κατά τη συγκέντρωση αγροτών από την Κρήτη, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται στη συγκεκριμένη περιφέρεια και στην επαρχία γενικότερα, δεν έκρυβαν την ανησυχία τους.

Οπως σημείωναν, η κίνηση αυτή των αγροτών και η μαζικότητα της αντίδρασής τους μπορεί να υποκρύπτουν μια γενικότερη διάθεση των αγροτικών πληθυσμών, οι οποίοι συγκαταλέγονται στις κοινωνικές ομάδες που έχουν στηρίξει μαζικά τον ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά έχουν δει τις προσδοκίες τους να διαψεύδονται. Κατά τα όσα ανέφεραν οι ανησυχούντες βουλευτές, οι αγροτικές κινητοποιήσεις ενδεχομένως να αποτελέσουν θρυαλλίδα γενικευμένων αντιδράσεων εις βάρος της κυβέρνησης, ειδικώς ενόψει περικοπών και επιβαρύνσεων που θα προβλέπει η νέα συμφωνία με τους δανειστές –στον βαθμό που αυτή ολοκληρωθεί.