Δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό δεδομένο ότι μία μέθοδος που λέγεται ολόσωμη κρυοθεραπεία παρέχει οφέλη στην υγεία, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις ότι κρύβει ορισμένους κινδύνους.

Στην ολόσωμη κρυοθεραπεία ο ενδιαφερόμενος τοποθετείται σε κλειστό χώρο και εκτίθεται για 2-3 λεπτά σε ατμούς που φθάνουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (συνήθως κάτω από -128 βαθμούς Κελσίου).

Πολλά spa και κέντρα ευεξίας υποστηρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να θεραπευθούν πολλά νοσήματα και διαταραχές, από τη νόσο Αλτσχάιμερ, την ινομυαλγία, τις ημικρανίες και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα έως τη σκλήρυνση κατά πλάκας, το στρες, το άγχος και τον χρόνιο πόνο.

«Βάσει των ισχυρισμών που συνοδεύουν την προώθηση της μεθόδου, οι καταναλωτές μπορεί λανθασμένα να πιστεύουν ότι η ολόσωμη κρυοθεραπεία είναι εγκεκριμένη από τον FDA ως ασφαλής και αποτελεσματική για τη θεραπεία ιατρικών προβλημάτων», ανέφερε ο δρ AronYustein, αξιωματούχος από το Κέντρο Συσκευών & Ακτινολογικής Υγείας του οργανισμού σε ανακοίνωσητου FDA.

«Αυτό δεν ισχύει. Μάλιστα, επειδή υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον από τους καταναλωτές, επανεξετάσαμε επισήμως την ιατρική βιβλιογραφία που είναι διαθέσιμη για το θέμα και βρήκαμε ελάχιστα δεδομένα που να αφορούν την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητα της μεθόδου για την αντιμετώπιση των παθήσεων για τις οποίες προωθείται».

Αντιθέτως, ο Οργανισμός βρήκε ενδείξεις ότι η μέθοδος συνοδεύεται από ορισμένους κινδύνους, όπως κρυοπαγήματα, εγκαύματα εκ ψύχους και τραυματισμούς των ματιών από τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Ένας άλλος δυνητικός κίνδυνος είναι η ασφυξία, ιδίως όταν χρησιμοποιείται υγρό άζωτο. Και αυτό, διότι η προσθήκη ατμών υγρού αζώτου σε ένα κλειστό δωμάτιο, ελαττώνει τα επίπεδα του οξυγόνου στον εισπνεόμενο αέρα.

Ο Οργανισμός ανησυχεί επίσης ότι κάποιοι ασθενείς που θα αποφασίσουν να υποβληθούν σε ολόσωμη κρυοθεραπεία, μπορεί να την επιλέξουν αντί για τις μεθόδους που αποδεδειγμένα είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές, αφήνοντας έτσι να εξελιχθεί ανεμπόδιστα το πρόβλημα της υγείας τους.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο FDA συνιστά σε όποιον σκέφτεται να υποβληθεί σε ολόσωμη κρυοθεραπεία για ιατρικούς λόγους, να συζητήσει πρώτα το θέμα με τον γιατρό του.