Πριν από μερικούς μήνες είχα δοκιμάσει πολύ καλό και οικονομικό σούσι στο Shisan (Λεωφ. Μεσογείων 204, Χολαργός, τηλ. 210.6510-011). Μου είχε κάνει εντύπωση πως μπορεί το σούσι εκτός από καλή τιμή να έχει κα ισορροπημένες γεύσεις και ποιοτικά υλικά. Εκτοτε έκανα τη διαδρομή προς Χολαργό αρκετές φορές. Από ό,τι έχω μάθει, σήμερα δεν είναι εύκολο να βρεις τραπέζι αν δεν έχεις κάνει κράτηση.
Την περασμένη εβδομάδα εντόπισα Shisan και στο κέντρο της Αθήνας (Καλαμιώτου 25, τηλ. 210.3231-230). Χάρηκα τόσο πολύ που προγραμμάτισα άμεσα το πρώτο μου δείπνο. Το καλό σ’ αυτό το εστιατόριο είναι ότι μπορεί κάποιος που αγαπά το σούσι να το απολαύσει, ενώ η παρέα του που δεν θέλει ούτε να δει ωμό ψάρι και κρέας να παραγγείλει από χορτοφαγικό μενού μέχρι τηγανητές παναρισμένες γαρίδες. Εγώ πάντως που είμαι μυημένος στη γιαπωνέζικη κουζίνα ενθουσιάστηκα με το σασίμι λαβράκι. Στην πραγματικότητα είναι τρία λεπτά φιλέτα από ολόφρεσκο μαριναρισμένο λαβράκι «ψημένο» σε χυμούς από εσπεριδοειδή. Καλό, αλλά λίγο, και χρεώνεται 5,90 ευρώ. Που σημαίνει ότι το πολύ καλό κι σε αυτήν την περίπτωση κοστίζει.

Το ρύζι του είναι άψογα βρασμένο, τα ρολς πλούσια σε ψάρι και λαχανικά. Για τις γεύσεις μου το καλύτερο πιάτο είναι το Shisan που περιλαμβάνει τηγανητή γαρίδα, μαριναρισμένο σολομό και σος. Best seller, πληθωρικό, αλλά πολύ λιπαρό για το στόμα μου ήταν το banana –γαρίδα, αβοκάντο, τυρί φιλαδέλφεια και μαγιονέζα τυλιγμένα σε κίτρινο φύλλο σόγιας και από πάνω τομπίκο και μαγιονέζα. Μπορείτε να δοκιμάσετε τα πάντα στις happy hours από τις 2 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα, με προσφορά 18 ευρώ για όσο σούσι χωράει το στομάχι σας.

Περνώντας γευστικά από την Ιαπωνία στο Μεξικό, την Κυριακή επισκέφτηκα ένα αγαπημένο μου μπαρ – εστιατόριο για brunch. Στο μενού τουΤhe Sowl(Ηρακλειδών 10, τηλ. 210-3450.003) στο Θησείο έχουν γίνει αρκετές προσαρμογές και περικοπές από πέρυσι. Οχι απαραίτητα καλές για εμένα. Το πρώτο που με στενοχώρησε ήταν ότι σχεδόν όλα τα πιάτα ήταν περιλουσμένα με σος. Πολλές διαφορετικές σος στο ίδιο πιάτο. Τόσες που έχανα τη γεύση και την έννοια από υλικά όπως το μπιφτέκι από μπλακ άνγκους.

Το δεύτερο ήταν ότι δεν υπάρχει πλέον στο μενού το καταπληκτικό αβγό. Τυλιγμένο σε τραγανό περιτύλιγμα, με μια στρώση από αρωματισμένο κιμά και με υγρό κρόκο στο κέντρο. Ο σεφ Μάνος Ευσταθίου, που εκτιμώ ιδιαίτερα, μού εξήγησε ότι αυτή είναι η επιθυμία των περισσότερων πελατών. Κατά τα άλλα, πρόκειται για ένα οικονομικό και γευστικό μενού για όλα τα γούστα που μπορεί κάποιος να απολαύσει από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα της Κυριακής. Δυνατό του σημείο είναι η τραγανή και παράλληλα ζουμερή ισπανική ομελέτα με μανιτάρια, μπέικον και πατάτες. Κορυφαία είναι και τα γλυκά του.