Απειλή Grexit σκίασε και πάλι χθες τον ορίζοντα της ελληνικής οικονομίας, καθώς δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Bild» ανέφερε ότι σε περίπτωση μη συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα εισηγηθεί τη λύση της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Την ίδια ώρα, ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Kλάους Ρέγκλινγκ απηύθυνε κι αυτός αυστηρή προειδοποίηση ότι η Ελλάδα δεν θα εισπράξει νέα δόση αν δεν αποφασίσει το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Οπως είπε ο Ρέγκλινγκ, η συμμετοχή του ΔΝΤ «είναι η υπόθεση εργασίας μου, γιατί τα κράτη-μέλη μας το ήθελαν έτσι. Αυτή είναι η θεσμική διευθέτηση στην οποία συμφωνήσαμε στο παρελθόν».

Αντίστοιχη δήλωση για την αναγκαιότητα της συμμετοχής του Ταμείου έκανε και ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Η συμμετοχή του ΔΝΤ, τόνισε, είναι προϋπόθεση για το τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας. Το ΔΝΤ πριν δυο χρόνια δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στο πακέτο βοήθειας. «Τίποτα δεν άλλαξε σε σχέση με αυτό και είναι πολύ νωρίς να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τι θα γίνει αν» το Ταμείο δεν συμμετάσχει, είπε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το δημοσίευμα της «Bild».

H γερμανική εφημερίδα επικαλείται πηγές των Χριστιανοδημοκρατών της Ανγκελα Μέρκελ και των συμμάχων της Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, ενώ φιλοξενεί και δήλωση του Χριστιανοδημοκράτη βουλευτή, υπεύθυνου του επιχειρηματικού τομέα του κόμματος Κάρστεν Λίνεμαν ότι πρέπει να προβλεφθεί διαδικασία χρεοκοπίας εντός του ευρώ με δυνατότητα εξόδου του χρεοκοπημένου κράτους.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ. Οι δηλώσεις αυτές γίνονται στο φόντο έντονων παρασκηνιακών διεργασιών ενόψει της ανακοίνωσης της ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους εκ μέρους του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου. Η πίεση ασκείται προς την Ελλάδα για να πάρει τα μέτρα που ζητά το Ταμείο, αλλά και προς το ίδιο το ΔΝΤ, το οποίο τίθεται προ των ευθυνών του σε περίπτωση που αποφασίσει να μη συμμετάσχει προκαλώντας μια μείζονα κρίση. Οι διαπραγματεύσεις στο παρασκήνιο αποσκοπούν στην εξεύρεση μιας συμβιβαστικής φόρμουλας για όλους.
Για παράδειγμα, είναι ακόμη ασαφές αν η ζητούμενη συμμετοχή του Ταμείου αφορά και τη χρηματοδότηση ή απλώς την παρουσία του ως τεχνικού συμβούλου. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είπε χθες ότι συμμετοχή του ΔΝΤ σημαίνει και παροχή οικονομικής στήριξης, αλλά ο Ρέγκλινγκ διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ δεν χρειάζεται να συνεισφέρει πόρους, παρά μόνο την τεχνογνωσία του.

Το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα θα κληθεί να ψηφίσει προκαταβολικά μέτρα όπως μείωση του αφορολόγητου, περικοπή στις συντάξεις και αύξηση του ορίου απολύσεων. Το αντάλλαγμα θα είναι ο λεγόμενος «αντίστροφος κόφτης», μια ρήτρα μη εφαρμογής σε περίπτωση που επιτύχει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% χωρίς αυτά.

Μεγάλο ανοιχτό θέμα παραμένει το αν και κατά πόσον θα υπάρξει συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέοςι ώστε και το ΔΝΤ να ικανοποιηθεί και η ΕΚΤ να μπορέσει να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ. Το κακό κλίμα αντικατοπτρίστηκε χθες και στην πορεία των ελληνικών ομολόγων και των μετοχών. Συγκεκριμένα, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ανέβηκαν 48 μονάδες βάσης στο 7,66% εξαιτίας των ανησυχιών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από τις εκλογές στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.
Είχε προηγηθεί ο οίκος Moody’s που χαρακτήρισε «πιστωτικά αρνητική» για τις ελληνικές τράπεζες την καθυστέρηση στην αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι κινδυνεύει η μη ολοκλήρωση των πλάνων αναδιάρθρωσής τους και μείωσης των κόκκινων δανείων.

Το Bloomberg αποκάλυψε, εξάλλου, χθες ότι στην επιστολή που έστειλε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στους θεσμούς αναγνωρίζει ότι έχει ολοκληρωθεί μόνο το 1/3 των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ άλλο 1/3 βρίσκεται καθ’ οδόν και αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο δεκαπενθήμερο. Το υπόλοιπο 1/3, που αφορά το δημοσιονομικό κενό του 2018, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τα ενεργειακά, μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως σε 10 ημέρες στο πλαίσιο μιας συνολικής συμφωνίας, αναφέρει ο υπουργός. Στην ίδια επιστολή, ο Τσακαλώτος δεσμεύθηκε να ενισχύσει και να επεκτείνει τον κόφτη κατά ένα χρόνο. Ωστόσο οι θεσμοί έκριναν τις προτάσεις του ανεπαρκείς.