Η ανάγκη για «ενότητα και δράση» είναι αυτή που επισφράγισε τις διήμερες εκδηλώσεις του ΠΑΣΟΚ. Η απόσταση όμως που χωρίζει το roof garden του Caravel, όπου η Φώφη Γεννηματά υποδέχθηκε τους περίπου 200 πρώην και νυν βουλευτές του κόμματος το Σάββατο, μέχρι το ισόγειο του ίδιου ξενοδοχείου, όπου συγκλήθηκε χθες η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, είναι ενδεικτική του ευρύτερου φάσματος με το οποίο αντιλαμβάνονται πολλά από τα στελέχη του κόμματος το συγκεκριμένο μήνυμα.

Τουλάχιστον αποτυπώθηκε ξεκάθαρα ότι κοινός στόχος όλων είναι η ενδυνάμωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και η μετατροπή της σε μεγάλο, προοδευτικό ρεύμα πλειοψηφίας που θα επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και στο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης εγκρίθηκε ομόφωνα η εισήγηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ για «ανανέωση και διεύρυνση». Μέρος αυτής εξακολουθεί να είναι και το προσκλητήριο προς όλα τα κόμματα, τις κινήσεις και τα στελέχη του ευρύτερου χώρου να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τη Συμπαράταξη. Σημειώνεται όμως πως χρονικά η πρόσκληση δεν θα είναι απεριόριστη, αλλά θα διαθέτει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης, δεδομένου ότι εντός του επόμενου διμήνου θα έχει ανοίξει ο δρόμος προς το Συνέδριο, το οποίο και θα σηματοδοτήσει τη δημιουργία του νέου ενιαίου φορέα της Παράταξης.

Ενδεικτικός του κλίματος είναι ο χαιρετισμός που απηύθυνε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προς το ΚΙΔΗΣΟ, τους πρώην βουλευτές και τα στελέχη που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση για συσπείρωση. Η Φώφη Γεννηματά κάλεσε ξανά χθες όσους δεν έχουν πράξει ακόμα το επόμενο βήμα για «την ισχυρή Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη» να το κάνουν και να διαμορφώσουν μαζί τους όρους, τις προϋποθέσεις και τον οδικό χάρτη προς το Συνέδριο. «Τους περιμένουμε. Τώρα και όχι αύριο» επισήμανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές για το «κόμμα των τριών» –Γιάννη Ραγκούση, Αννας Διαμαντοπούλου, Γιώργου Φλωρίδη. «Ελιτίστικες κινήσεις που διασπούν και αποδυναμώνουν, που αντιστρατεύονται και δεν υπηρετούν τη συνοχή και τη δυναμική της παράταξης, δεν έχουν καμιά απήχηση στην κοινωνία. Δεν έχουν καμία τύχη» ανέφερε χαρακτηριστικά. Η ίδια τόνισε ακόμη πως στελέχη που τιμήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ επί σειρά ετών έχουν ηθική υποχρέωση να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τη Συμπαράταξη. «Αν δεν το πράξουν αυτό σημαίνει ότι άλλοι είναι οι στόχοι τους. Και σταματώ σήμερα εδώ» είπε.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Η προαναφερθείσα απόσταση πάντως αποτυπώθηκε και στην ατμόσφαιρα του τελευταίου διημέρου. Στην εκδήλωση του Σαββάτου, για παράδειγμα, περίσσευαν οι αγκαλιές και οι φωτογραφίες στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου και στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ –όπως ο Δημήτρης Ρέππας και ο Φίλιππος Σαχινίδης. Παρά τις επιμέρους πικρίες, αντιμετωπίστηκαν ως καλοδεχούμενοι. Αντιθέτως, στη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής η δυσαρέσκεια για όσα συνέβησαν στο παρελθόν ειπώθηκε ανοιχτά. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος, όπως βεβαίως αναμενόταν, άνοιξε τα χαρτιά του σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της Συμπαράταξης με το ΚΙΔΗΣΟ. Υπενθύμισε τα γεγονότα και τους λόγους για τους οποίους ένα κομμάτι της παπανδρεϊκής πτέρυγας είχε αποσχιστεί από το ΠΑΣΟΚ και χωρίς ονομαστική αναφορά στον Γιώργο Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «ενότητα και συσπείρωση δεν σημαίνει αναπαλαίωση, δεν σημαίνει de facto δικαίωση της έλλειψης σεβασμού στην παράταξη και τους ανθρώπους της».

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος αν και ξεκαθάρισε ότι δεν έχει «κανένα προσωπικής τάξης πρόβλημα με κανέναν», επανέλαβε ότι «στην πολιτική η ηθική είναι ζήτημα ιστορικής αυτοσυνειδησίας» καθώς και ότι «κάποιοι χρωστούν τουλάχιστον μια εξήγηση, οφείλουν τουλάχιστον μια συγγνώμη». Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προχώρησε και σε διάκριση μεταξύ «κομματικού πατριωτισμού» και «πραγματικού πατριωτισμού». Ξεκαθάρισε δηλαδή ότι ο δεύτερος είναι ο μόνος που μπορεί να υπηρετήσει, αρνούμενος ουσιαστικά να συμπράξει σε ένα λαϊκίστικο μείγμα που δεν θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του τόπου.

Σημειώνεται πάντως ότι η παρέμβασή του έγινε κατανοητή από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. «Είχαμε μια ουσιαστική και παραγωγική διαδικασία ενός οργάνου, μέσα στο οποίο ακούστηκαν όλες οι φωνές. Είναι απολύτως λογικό να μπαίνουν αξιακά ζητήματα. Αυτά όμως αφορούν το παρελθόν και όχι το μέλλον» σχολίασε χθες στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά.

Αναλόγως τοποθετήθηκαν και άλλοι βουλευτές. «Η διεύρυνση της Συμπαράταξης προς το ΚΙΔΗΣΟ είναι ένα πολύ θετικό βήμα γιατί στέλνει ένα μήνυμα ενότητας και επανασυσπείρωσης όλου του δημοκρατικού κόσμου. Παράλληλα η παράταξη οφείλει να τιμά όσους έδωσαν τις μάχες για να μείνει όρθια –και έμεινε όρθια. Ανάμεσά τους πρωταρχική θέση κατέχει ο Βενιζέλος» τόνισε ο Κώστας Σκανδαλίδης. Από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος υποστήριξε ότι «οι υπουργοί του 2009 δεν μπορεί να είναι μια ηγετική ομάδα του 2017», διευκρίνισε όμως ότι «η στρατηγική δεν μπορεί να γίνεται με βάση παλιές αντιδικίες ούτε από ένα ή δύο πρόσωπα, αλλά συλλογικά».

Τη συμμετοχή και του Ποταμιού όπως και του ΚΙΔΗΣΟ ζήτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης θέτοντας ουσιαστικά μόνο μία προϋπόθεση: «Η προσπάθεια να οδηγήσει σε ριζοσπαστική ανανέωση ιδεών και προσώπων». Από την πλευρά του, ο Μανώλης Οθωνας υποστήριξε ότι η συνεργασία με το ΚΙΔΗΣΟ συνοδεύεται από «εύλογες επιφυλάξεις, κατανοητούς προβληματισμούς και γιατί όχι ακόμα και ρητές διαφωνίες», επισήμανε όμως πως «πολιτικά, η συγκεκριμένη επιλογή ήταν απόλυτα επιβεβλημένη».