Εξαιρετικά βαρύ έγινε χθες το σκηνικό για την αξιολόγηση, καθώς το EuroWorking Group αποφάσισε να μην ορίσει ημερομηνία επιστροφής των δανειστών, ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άναψε φωτιές δηλώνοντας ότι αν το ΔΝΤ αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα θα αρχίσουν όλα από την αρχή, με νέες διαπραγματεύσεις και νέο σχέδιο.

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και τις επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου σε Παρίσι και Βρυξέλλες, οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν ότι χρειάζεται περαιτέρω προετοιμασία προτού αρχίσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» η οποία δημοσιεύεται σήμερα, ο Σόιμπλε είπε ότι αν τελικά το ΔΝΤ δεν λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να υπάρξει λύση από την Ευρώπη και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, να γίνουν νέες διαπραγματεύσεις και να εγκριθεί ένα νέο σχέδιο από το γερμανικό Κοινοβούλιο.

Παρότι δεν είναι ξεκάθαρο τι εννοεί μιλώντας για νέο σχέδιο, δηλαδή αν υπαινίσσεται ακόμη και νέο μνημόνιο, οι δηλώσεις του σαφώς προκαλούν ανησυχία καθώς δείχνουν ότι η Γερμανία εξακολουθεί να κινείται σε σκληρή γραμμή, κάτι που δεν προοιωνίζεται γρήγορη κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Σε βαθύ προβληματισμό βάζει και μια άλλη δήλωση του Σόιμπλε, με την οποία καλεί την ΕΚΤ να βάλει τέλος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από φέτος κιόλας, ενώ η Ελλάδα ακόμη περιμένει να ενταχθεί σε αυτό.

ΔΕΝ ΒΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ. Ούτε το ΔΝΤ δείχνει να βιάζεται να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε από τη χθεσινή ενημέρωση του εκπροσώπου Τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις, ο οποίος άφησε ανοιχτό το πότε θα αρχίσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις, αλλά και το πότε πρέπει να τελειώσουν με βάση τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. «Αυτή τη στιγμή και στο προσεχές μέλλον δεν υπάρχει χρηματοδοτικό πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά.

Πράγματι, σύμφωνα και με μελέτη που παρουσίασε χθες η Eurobank, «τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου είναι επαρκή για την κάλυψη των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους τους πρώτους 4-5 μήνες του τρέχοντος έτους, ακόμη και εν τη απουσία νέας εξωτερικής χρηματοδότησης της χώρας στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος».

ΤΟ 3,5% ΦΕΡΝΕΙ ΜΕΤΡΑ. Εν τω μεταξύ, δεν έχουν αλλάξει οι θέσεις του Ταμείου υπέρ της λήψης πρόσθετων μέτρων Ο Ράις τόνισε χθες ότι οι Πολ Τόμσεν και Μορίς Ομπστφελντ ήταν ξεκάθαροι στις δημοσιεύσεις τους στο blog του ΔΝΤ. Το Ταμείο, είπε, υποστηρίζει ότι πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ είναι ρεαλιστικό και δεν ζητά πρόσθετα μέτρα ούτε περισσότερη λιτότητα. Αν όμως επιλεγεί πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, όπως ζητά η Ευρώπη, τότε θα χρειαστούν περισσότερα μέτρα για να καλυφθεί το κενό.

Απέφυγε πάντως να σχολιάσει αν η παράταση του κόφτη που συζητά η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν αρκετή ώστε να καλύψει τις ανησυχίες του Ταμείου για την ανάγκη νέων μέτρων.

Σχετικά με την επιστροφή της αντιπροσωπείας των δανειστών στην Αθήνα είπε ότι το Ταμείο είναι πλήρως δεσμευμένο και αναμένεται να επαναληφθεί η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, «αλλά δεν υπάρχουν ακόμη ημερομηνίες».

Στις επόμενες εβδομάδες εξάλλου τοποθέτησε τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Ταμείου για την ελληνική οικονομία, η οποία εκκρεμεί από τον Σεπτέμβριο.