Το λεγόμενο «κοινό σημείο προσγείωσης» στη διαπραγμάτευση μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών θα επιδιώξει να προσεγγίσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια των ευρωπαϊκών ραντεβού του στα μέσα της εβδομάδας, πριν από τη συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκινά μια προσπάθεια ξεπαγώματος της διαδικασίας για τη δεύτερη αξιολόγηση κι έτσι την Τετάρτη θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, για να συνεχίσει το ταξίδι του με το τρένο στις Βρυξέλλες για προγραμματισμένη συνάντηση με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί.

Η ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», θα κουβαλά στις αποσκευές του ένα πλαίσιο προτάσεων της ελληνικής πλευράς που κατά την εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια καταρχήν συμφωνία με τους θεσμούς. Το πακέτο προτάσεων που επεξεργάστηκαν οι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης αφορά τρία σημαντικά ζητήματα που χρήζουν διαβούλευσης σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο. Αυτά σχετίζονται με το δημοσιονομικό κομμάτι και τις μεταρρυθμίσεις στο τρέχον πρόγραμμα, τους δημοσιονομικούς στόχους για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος, επομένως τα πρωτογενή πλεονάσματα, τη χρονική επέκταση του κόφτη δημοσιονομικής διόρθωσης, τη μερική περιγραφή των μέτρων που εάν χρειαστεί θα ληφθούν και τέλος τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Ο ΚΟΦΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ. Σε ό,τι αφορά το τρίτο θέμα που σχετίζεται με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι εφόσον αποδεχτεί την επέκταση του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης (κόφτης) για τη διετία 2019-2020, να ζητήσει από τώρα προσδιορισμό τους προκειμένου αυτά να εφαρμοστούν αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. «Εάν δώσουμε τον κόφτη χωρίς να υπάρξει ασφαλώς νομοθέτηση μέτρων, θα πρέπει κι εμείς κάτι να πάρουμε» αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές περιγράφοντας τις στοχεύσεις για το αμέσως επόμενο διάστημα. Επίσης, εκτιμούν ότι ο προσδιορισμός μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα κάνει τις αγορές στις οποίες θα επιχειρήσει να βγει η χώρα μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2017 να δουν πιο καθαρά τον λεγόμενο δημοσιονομικό διάδρομο πάνω στον οποίο θα πατήσει η ελληνική οικονομία. Στο θέμα πάλι των πρωτογενών πλεονασμάτων η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι τίποτε δεν έχει οριστικοποιηθεί ή συμφωνηθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, εντούτοις στην περίπτωση που υπάρξει κατάληξη για πλεονάσματα ύψους 3,5% για την περίοδο μετά το πέρας του προγράμματος, τότε επιδίωξη της ελληνικής πλευράς θα είναι η περίοδος διάρκειάς τους να είναι ο μικρότερος δυνατός χρόνος, ει δυνατόν τρία χρόνια (οι μέχρι στιγμής πληροφορίες μιλούν για πρωτογενή πλεονάσματα πενταετούς ή ακόμη και δεκαετούς διάρκειας). Στο πακέτο που θα παρουσιάσει ο Τσακαλώτος προς τους ευρωπαίους συνομιλητές του θα περιλαμβάνεται ασφαλώς και η πρόταση της κυβέρνησης για το ξεμπλοκάρισμα θεμάτων της δεύτερης αξιολόγησης, όπως το μικρό δημοσιονομικό κενό και τα ενεργειακά.

Κυβερνητικές πηγές που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο θεωρούν ότι υπάρχει η δυνατότητα να ξεπεραστούν τα προβλήματα στη διαπραγμάτευση ούτως ώστε, έστω και με καθυστέρηση, εντός του Φεβρουαρίου να επιτευχθεί η συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΝ ΤΟ ΔΝΤ. Στο μεταξύ, το Μέγαρο Μαξίμου περιμένει από το ΔΝΤ να ανοίξει τα χαρτιά του, κάτι που δεν προβλέπεται να γίνει πριν από την ανάληψη των καθηκόντων επισήμως από τον Ντόναλντ Τραμπ. Πάντως οι πληροφορίες επιμένουν ότι στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συζητηθεί το θέμα της συμμετοχής ή μη του Ταμείου με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα. Η κυβέρνηση δείχνει ωστόσο ότι δεν επιθυμεί τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα με νέο συμβόλαιο. «Το ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητο για τη συνέχιση και την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος. Αν κάποιοι από τους δανειστές επιμένουν για τη συμμετοχή του, θα πρέπει να αποδείξουν ότι το ΔΝΤ μπορεί να έχει εποικοδομητικό ρόλο και ότι δεν προκαλεί ανούσιες αντιπαραθέσεις, οι οποίες το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν άσκοπες καθυστερήσεις στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στο Euro2day.