Σε ένα νέο θρίλερ εμπλέκεται πλέον η χώρα με τις αρχές του νέου έτους καθώς η κυβέρνηση έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, αναπροσαρμόσει την ούτως ή άλλως ευμετάβλητη και εν πολλοίς επικίνδυνη τακτική της.

Με βάση το κλίμα που μεταφέρεται από καλά πληροφορημένες πηγές, η κυβέρνηση Τσίπρα έχει λάβει μια εξαιρετικά ριψοκίνδυνη και κατά τα φαινόμενα οριστική απόφαση: να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να μείνει το ΔΝΤ εκτός ελληνικού προγράμματος.

Ο βασικός λόγος για τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση, έπειτα από άλλη μία περίοδο καθυστέρησης και κωλυσιεργίας, καταλήγει σε μια τέτοια τακτική είναι ότι θέλει πάση θυσία να αποφύγει την υπογραφή ενός νέου, έστω συμπληρωματικού, μνημονίου το οποίο θα τη φέρει σε εξαιρετικά δυσμενή θέση, τόσο σε κοινοβουλευτικό όσο και εν γένει σε πολιτικό επίπεδο. Η συμμετοχή του ΔΝΤ προϋποθέτει κάτι τέτοιο.

Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι η κυβερνητική ανάλυση θέλει τονΒόλφγκανγκ Σόιμπλενα πιέζεται από ενδεχόμενη αποχώρηση του Ταμείου καθώς σε αυτήν την περίπτωση -κατά το Μέγαρο Μαξίμου-ο γερμανός υπουργός Οικονομικών θα βρεθεί σχεδόν μόνος απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ελληνικού ζητήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, στα κυβερνητικά γραφεία έχει αρχίσει να διαμορφώνεται και ένα ιδιότυπο κλίμα προσδοκίας εν όψει της ανάληψης καθηκόντων από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑΝτόναλντ Τραμπ.

Κατά τα όσα αφήνονται να εννοηθούν, η νέα αμερικανική κυβέρνηση προσανατολίζεται, ασκώντας την αυξημένη επιρροή της Ουάσιγκτον, στο να παρέμβει ώστε το Ταμείο να αποστασιοποιηθεί από τις ευρωπαϊκές υποθέσεις ή τουλάχιστον να μη συμμετέχει στα προγράμματα χρηματοδότησης. Οι ΗΠΑ είναι εξάλλου η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΝΤ.

*Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Βήματος της Κυριακής