Τεντώνει το σκοινί της διαπραγμάτευσης το Μαξίμου αντιδρώντας στην απειλή των θεσμών να αναστείλουν την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος εφόσον η κυβέρνηση δεν αποσύρει τις κοινωνικές παρεμβάσεις που αποφάσισε για να διανείμει την υπεραπόδοση των εσόδων στους πιο αδύναμους.

Αυτές αφορούν τη 13η σύνταξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους, το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που υφίστανται την προσφυγική κρίση και την επέκταση των σχολικών γευμάτων σε περιοχές που έχουν πληγεί από την οικονομική αστάθεια. Το έκτακτο επίδομα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους που έχει ενταχθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας θα τεθεί μάλιστα σήμερα με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα σε ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει πολιτικά ούτως ή άλλως την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τους δανειστές στην περίπτωση που βρεθεί μπροστά σε μια καθολική εμπλοκή της διαπραγμάτευσης και δεν προτίθεται να υποχωρήσει στην απαίτηση των δανειστών να πάρει πίσω τα κοινωνικά μέτρα που εξήγγειλε, ακόμη κι αν αυτά οδηγήσουν σε σύγκρουση. Για την κυβέρνηση το ζήτημα είναι αμιγώς πολιτικό καθώς εκτιμάται πως μια υποχώρηση σε αυτό το θέμα όχι μόνο θα της προκαλέσει μεγάλη πολιτική φθορά γκρεμίζοντας τις προσδοκίες εκατοντάδων χιλιάδων χαμηλοσυνταξιούχων και νησιωτών, αλλά γενικότερα θα την καταστήσει αναξιόπιστη απέναντι στην ελληνική κοινωνία.

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ. Το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει πως όχι μόνο δεν προτίθεται να ανακαλέσει τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, αλλά συγχρόνως θα επιδιώξει να βάλει στον χορό των κοινωνικών μέτρων και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητώντας τους σήμερα να διασαφηνίσουν με την ψήφο τους στη Βουλή αν συμφωνούν με αυτά ή όχι. Με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να εγκλωβίσει τη Νέα Δημοκρατία και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, που αρχικώς αντέδρασαν στην ανακοίνωση κοινωνικών μέτρων και στον τρόπο διανομής τους, σε μια ξεκάθαρη ψήφο. Και φυσικά σε περίπτωση που η 13η σύνταξη αποσπάσει ψήφους και άλλων κομμάτων πέραν της συμπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ), τότε ο Πρωθυπουργός θα εμφανιστεί με ένα επιπλέον επιχείρημα στις επαφές του στις Βρυξέλλες και στη συνάντησή του με την Ανγκελα Μέρκελ λέγοντας πως εγκρίθηκε από ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης ανέβηκαν κι άλλο χθες το βράδυ, με το Μαξίμου να κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι λειτουργεί ως πέμπτη φάλαγγα των δανειστών και συντάσσεται με τις πιο ακραίες φωνές. Τον χαρακτήρισε μάλιστα «πρόθυμο» που στην προσπάθειά του να αποτύχει η σημερινή κυβέρνηση ζητά ακόμα σκληρότερα μέτρα και γι’ αυτό θα μείνει στην ιστορία ως άλλος «Εφιάλτης».

Σημειωτέον πως το καθαρό πλεόνασμα επί του πλεονάσματος εκτιμήθηκε στο 1,1 δισ. ευρώ, το οποίο σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές μπορεί να διατεθεί από την κυβέρνηση για οποιαδήποτε δράση έως τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, καθώς δεν αποτελεί στοιχείο που συνδέεται με τους δημοσιονομικούς στόχους.

ΤΟ ΧΡΕΟΣ. Οι θεσμοί ωστόσο έπειτα από χθεσινή παρέμβαση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έκριναν πως κάτι τέτοιο αντιβαίνει τη συμφωνία και επομένως δεν θα ενεργοποιηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που ανακοινώθηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Πάντως, στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι «στα μάτια μου οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα». Διασαφήνισε επίσης ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ανακούφιση του χρέους αποτελούν αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης. Επομένως, δεν σχετίζονται με την διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης. Αυτό είναι ένα πρόσθετο επιχείρημα που θα αξιοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας στις ευρωπαϊκές επαφές του.

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το μπλόκο των θεσμών χθες το απόγευμα, μόλις το αεροπλάνο του προσγειώθηκε στις Βρυξέλλες από τη Θεσσαλονίκη. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε στους συνεργάτες του να ενημερώσουν τη Βουλή για το αίτημα της ονομαστικής ψηφοφορίας, αναφέροντας πως «δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε αυτά που αξιώνουν». Την ίδια ώρα ανώτερες κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα συνιστούσαν «ψυχραιμία» διαπιστώνοντας πως ακόμη και η σύγκρουση αποτελεί τμήμα μιας σκληρής διαπραγμάτευσης και τόνιζαν ότι «θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα ζητήματα». Αλλες πηγές εντοπίζουν συνολικό εκνευρισμό στους θεσμούς, κάτι που συνδέεται και με την αντιπαράθεση που προκάλεσε η αρθρογραφία του Πολ Τόμσεν αφήνοντας αιχμές όχι μόνο για την ελληνική κυβέρνηση αλλά και για τους χειρισμούς και τις προβλέψεις των ευρωπαϊκών θεσμών.

«ΜΕΓΑΛΕΣ ΘΥΣΙΕΣ». Να σημειωθεί πάντως ότι ο Αλέξης Τσίπρας ακόμη και από τη Θεσσαλονίκη χθες το πρωί ανακοινώνοντας την επέκταση των σχολικών γευμάτων σε επιπλέον 151 σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης (30.000 παιδιά), όταν ρωτήθηκε για την αμφισβήτηση των κοινωνικών μέτρων, ανέφερε: «Νομίζω ότι οφείλουν όλοι να σεβαστούν τον ελληνικό λαό, που εδώ και επτά χρόνια κάνει πολύ μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης. Κρατάμε στις πλάτες μας την προσφυγική κρίση. Εχουμε εφαρμόσει στο όνομα της Ευρώπης μια εξαιρετικά σκληρή πολιτική λιτότητας. Εγώ δεν έχω καμία, αν θέλετε, αμφιβολία διότι όλα όσα πράττουμε είναι απολύτως μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας, την οποία εμείς τηρούμε και πρέπει να την τηρήσουν και οι εταίροι μας».

Επίσης μία ημέρα πριν από τη Νίσυρο είχε πει πως «δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για να δώσουμε αυτά τα χρήματα σ’ αυτούς που τα έχουν περισσότερο ανάγκη», από υπέρβαση σε στόχους και έσοδα.

Επιπλέον σχολίασε, ασκώντας κριτική στην αντιπολίτευση, ότι «δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν πολιτικοί ή πολιτικές δυνάμεις στον τόπο που αυτή την επιλογή, αντί να τη χαιρετίσουν, ύψωσαν φωνή κατηγορίας και είπαν: «Μα, πώς είναι δυνατόν; Κινδυνεύουμε να εκνευρίσετε τους εταίρους μας και τους δανειστές μας, που παίρνετε τέτοιες αποφάσεις»».