Με τη γραμμή «όχι νέα μέτρα από αυτήν την κυβέρνηση» προσέρχεται σήμερα στο Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε μία προσπάθεια να πείσει τους ομολόγους του και τους θεσμούς ότι έχει καταγραφεί πρόοδος που επιτρέπει τη συζήτηση για χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να κλείσει η πολιτική συμφωνία.

Το Μαξίμου διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι από τη σημερινή Βουλή δεν πρόκειται να περάσουν πρόσθετα μέτρα για την περίοδο μετά το 2018, ενώ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από το Αμπου Ντάμπι υποβάθμισε τη συζήτηση περί πολιτικών εξελίξεων όπως επίσης και το ενδεχόμενο να αποτύχει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει ορίζοντα τριετίας για εκλογές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επανέλαβε χθες ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να κάνουμε αποδεκτά τα όσα ζητά το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τα μέτρα αλλά και σε ό,τι αφορά τα εργασιακά». Και πρόσθεσε μιλώντας στον 9.84: «Τώρα, για το αν καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να το δεχθεί, θα σάς πω ότι ο κ. Μητσοτάκης και η αξιωματική αντιπολίτευση νομίζω ότι θα ήταν πρόθυμοι να τα δεχθούν».

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές των «ΝΕΩΝ» για δύο σημεία η κυβέρνηση θα δεχόταν να κάνει κάποιες υποχωρήσεις με στόχο να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Το ένα αφορά την επέκταση του κόφτη δημοσιονομικής διόρθωσης για τα έτη 2019 και 2020 και το δεύτερο την αποδοχή (προσωρινώς) πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% για τις συγκεκριμένες χρονιές με στόχο αυτά να διορθωθούν και να κατέβουν προς τα κάτω με τη διαδικασία αναθεώρησης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Το Μαξίμου δεν περιμένει η σημερινή εξέλιξη του Eurogroup να οδηγήσει σε κάτι αρνητικό για την ελληνική πλευρά. Βεβαίως δεν αναμένει και την επίτευξη της πολιτικής συμφωνίας, ωστόσο πιστεύει ότι από το Eurogroup θα καταφέρει να αποσπάσει τουλάχιστον την αναγνώριση των προσπαθειών που έχουν γίνει από την κυβέρνηση, την πρόοδο στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και μία διαπίστωση πως το 95% των στοιχείων της διαπραγμάτευσης μεταξύ οικονομικού επιτελείου και δανειστών έχει συμφωνηθεί.

Προσπάθειες για σύγκλιση έγιναν άλλωστε και το προηγούμενο διήμερο, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να συμμετέχει σε τηλεδιασκέψεις με τους εκπροσώπους των θεσμών ώστε να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερες εκκρεμότητες. Επίσης νωρίς το πρωί σήμερα πριν από την έναρξη του Eurogroup υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς με πρωτοβουλία του Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.

Αξιολόγηση με αστερίσκους. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το ΔΝΤ, μολονότι δεν έχει πάρει αυτό που απαιτεί, δηλαδή είτε χαμηλότερα πλεονάσματα για το 2019 και 2020 είτε προληπτικά μέτρα της τάξης των 4,2 δισ. ευρώ, δεν θα τινάξει το Eurogroup στον αέρα αρνούμενο να προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις. Αντιθέτως, πιστεύει ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα συναινέσουν στη συνέχιση της διαπραγμάτευσης και το Ταμείο αφού θα καταθέσει τις αντιρρήσεις του θα δεχτεί την συνέχιση της διαδικασίας της αξιολόγησης με αστερίσκους. Πρακτικά, σύμφωνα με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, θα συνεχιστεί η συζήτηση και για το χρέος και για τα πρωτογενή πλεονάσματα εντός του Δεκεμβρίου, ούτως ώστε πριν από την λήξη της χρονιάς σε ένα έκτακτο πιθανότατα Eurogroup να επιτευχθεί η πολιτική συμφωνία που θα οδηγήσει και στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Σ’ αυτήν την περίπτωση ένα νέο πακέτο προαπαιτούμενων θα ψηφιστεί αρχές του Ιανουαρίου ώστε το νομικό σκέλος της αξιολόγησης να κλείσει στα μέσα του μήνα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη σημερινή του παρέμβαση στο Eurogroup θα πει ότι η κυβέρνηση έχει καλύψει έναν μεγάλο αριθμό μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς από το συνταξιοδοτικό έως τη Δημόσια Διοίκηση, ότι οι δείκτες της οικονομίας για την ανάπτυξη είναι καλύτεροι από τις προβλέψεις και ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης για τα εργασιακά κινούνται εντός της συμφωνίας, κάτι που φαίνεται και από την έκθεση της μεικτής επιτροπής σοφών. Παράλληλα, θα τονίσει ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να βγει από το πρόγραμμα αν δεν καταφέρει να βγει στις αγορές, κάτι που δεν θα συμβεί αφού δεν θα έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Κι αυτό όμως προϋποθέτει να έχει υπάρξει λύση για το χρέος και για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Η ποσοτική χαλάρωση. Πάντως, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, όλες οι πλευρές της διαπραγμάτευσης επιθυμούν την είσοδο της Ελλάδας στο QE, γεγονός που, όπως έχει πει σε συνομιλητές του, αποτελεί ένα Landing place. Με τη διαφορά πως οι επιμέρους παίκτες βλέπουν την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης υπό άλλους όρους. Για παράδειγμα, οι Γερμανοί θέλουν το QE δίνοντας όσο το δυνατόν λιγότερα στη διαπραγμάτευση και η ελληνική κυβέρνηση θέλει την ποσοτική χαλάρωση επιδιώκοντας να αποσπάσει όσο το δυνατόν περισσότερα για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα.