Υπέρ δημοσιονομικής πολιτικής προσανατολισμένης περισσότερο στην ανάπτυξη τάχθηκε ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, εν όψει της διαδικασίας αξιολόγησης της δημοσιονομικής θέσης της ευρωζώνης και των προϋπολογισμών των κρατών-μελών. Μιλώντας για «εξαιρετικά σημαντική στιγμή» για την εμβάθυνση της ευρωζώνης, η Κομισιόν τόνισε πως λειτουργεί «σαν ένα είδος «υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης»».

H Κομισιόν σημείωσε πως «όποια χώρα έχει περιθώριο να ξοδέψει και να επενδύσει, θα είναι προς όφελος όλων».

«Πρόκειται να ορίσουμε για τα 19 κράτη μέλη της ευρωζώνης έναν συλλογικό στόχο εξισορρόπησης, από τη μια της τόνωσης της ανάπτυξης, που αποτελεί πολιτική προτεραιότητα αυτής της Επιτροπής, και από την άλλη της τήρησης των κανόνων, που αποτελεί νομική μας υποχρέωση», συνέχισε ο γάλλος επίτροπος, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που δημοσιοποίησε η Κομισιόν.

«Αυτήν την στιγμή, η δημοσιονομική πολιτική της ευρωζώνης αποτελεί ένα είδος στατιστικού αθροίσματος (…) των 19 εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών, που είναι ανεξάρτητες η μια από την άλλη. Δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε επαρκώς τις συνέπειες, και δεν προσπαθούμε αρκετά να διασφαλίσουμε ότι δεν έρχονται σε αντίθεση με τους πολιτικούς μας στόχους», ανέφερε ο Μοσκοβισί. «Σήμερα, αυτό που θέλουμε δεν είναι τίποτα λιγότερο» από το να «κατευθύνουμε τις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές προς την επίτευξη των κοινών μας στόχων», πάντως «ασφαλώς με πλήρη σεβασμό των κανόνων που έχουμε θέσει», επέμεινε.

«Κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς τη Δημοσιονομική Ενωση της ευρωζώνης, κατά το γράμμα των δημοσιονομικών μας κανόνων, ειδικά της δεύτερης δέσμης οικονομικής διακυβέρνησης (Two-Pack), αλλά και σε πλήρη συμφωνία με το πνεύμα της Εκθεσης των Πέντε Προέδρων, προτείνοντας όχι απλώς μια ιδέα, αλλά μια πολιτική κατεύθυνση για αυτή την απόφαση. Καθώς το να οριστεί η βασική δημοσιονομική πολιτική είναι η πρωταρχική αποστολή ενός υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης».

«Ο δημοσιονομικός προσανατολισμός»

«Η ανακοίνωση που παρουσιάζουμε δεν είναι απλώς περιγραφική, είναι επίσης δεσμευτική και επιχειρησιακή. Είναι περιγραφική καθότι ορίζει έναν στοχευμένο αριθμό, (μια επέκταση) έως και το 0,5% (του ΑΕΠ), και επιτρέπει μια διαφοροποίηση του μηνύματος για τα κράτη μέλη, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες για το καθένα από αυτά» πρόσθεσε.

«Για να το πούμε απλά», συνέχισε ο Μοσκοβισί, τα κράτη «που έχουν δημοσιονομικό περιθώριο πρέπει να δαπανήσουν και να επενδύσουν περισσότερο, προς το συμφέρον των ιδίων και προς το συμφέρον όλων», ενώ «όσα ακόμη δεν έχουν επιτύχει την τήρηση των στόχων που τους έχει οριστεί πρέπει να επικεντρωθούν πάνω απ’ όλα στην επίτευξη των δημοσιονομικών τους δεσμεύσεων, προς το συμφέρον όλων, αρχής γενομένης από το δικό τους».

«Αυτό το εργαλείο, ο «δημοσιονομικός προσανατολισμός» (fiscal stance), η ανακοίνωση της συνολικής δημοσιονομικής πολιτικής της ευρωζώνης, αποτελεί πλέον μέρος της εργαλειοθήκης μας», σημείωσε ο Μοσκοβισί.

Ο Μοσκοβισί ανέφερε επίσης πως «σε συνέχεια της δημοσιονομικής προσαρμογής που εφάρμοσαν τα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια της κρίσης και η οποία επέφερε σημαντικά οφέλη καθώς συνολικά το έλλειμμα στην ευρωζώνη μειώθηκε από 6% το 2010 σε 1,5% το 2017, είναι η πρώτη φορά που προτείνουμε μια θετική συνεισφορά του συνολικού προϋπολογισμού».

Επικαλούμενη την ανάγκη να διατηρηθεί σε τροχιά «ανάκαμψης» η ευρωζώνη σε μια περίοδο «αβεβαιότητας», η Επιτροπή υπογραμμίζει πως μια «περιοριστική» δημοσιονομική πολιτική στην ευρωζώνη το 2017 και 2018, κρίνεται «ακατάλληλη». Ως εκ τούτου, προτείνεται, μια «δημοσιονομική επέκταση» ύψους 0,5% του συνολικού ΑΕΠ για τη ζώνη του ευρώ το 2017.