Μάθημα στις κάλπες κάνουν σήμερα 150.000 εκπαιδευτικοί όλης της χώρας, καθώς τα σχολεία είναι κλειστά επειδή καλούνται να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στα διάφορα κεντρικά και τοπικά Υπηρεσιακά Συμβούλια της εκπαίδευσης.

Το ενδιαφέρον στις εκλογές τους αφορά και το πολιτικό σκηνικό. Παρότι οι εκλογές αυτές μοιάζουν περισσότερο με δημοτικές παρά με εθνικές εκλογές (δεδομένου ότι –ειδικά στην περιφέρεια –μεγάλη σημασία για το ποιοι θα εκλεγούν έχουν τα πρόσωπα και οι τοπικοί συσχετισμοί πέρα από τις παρατάξεις), το 2014 που είχαν γίνει οι προηγούμενες, η μεγάλη κάλπη του ΚΥΣΔΕ (Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) αποδείχθηκε «πρόδρομη» των πολιτικών εξελίξεων που ακολούθησαν ένα χρόνο μετά. Σύμφωνα με μελέτη του εκπαιδευτικού και μέλους του Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ Πάνου Ντούλα, κύριο χαρακτηριστικό των εκλογών εκείνων ήταν η συνολική ενίσχυση των δυνάμεων της Αριστεράς, που ξεπέρασαν για πρώτη φορά το 50% με ταυτόχρονη συμπίεση των δυνάμεων ΔΑΚΕ και ΠΕΚ (ΠΑΣΚ) σε λιγότερο από 30%.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΕΣ. Πράγματι, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση το 2014 εκτοξεύτηκε για πρώτη φορά η δύναμη των ΣΥΝΕΚ (παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ) από 15,3% το 2010 στο 19,9% το 2012 και στο 24,9% το 2014. Η ΔΑΚΕ είχε απώλειες. Από 25,6% που ήταν η δύναμή της το 2010, έπεσε στο 22,8% το 2012 και στο 21,7% το 2014. Η ΠΑΣΚ υπέστη συντριβή. Από 25,3% το 2010 κατρακύλησε στο 14% το 2012 και στο 8,3% το 2014. Σημαντική άνοδο είχαν οι Παρεμβάσεις (εξωκοινοβουλευτική Αριστερά), οι οποίες το 2014 κατέκτησαν την τρίτη θέση με ποσοστό 16,17%, αλλά και το ΠΑΜΕ του ΚΚΕ που πήρε 14,1%.

Στο αντίστοιχο Υπηρεσιακό Συμβούλιο των δασκάλων (ΚΥΣΠΕ) τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Η ΔΑΚΕ παρότι από το 2010 έως και το 2014 είχε απώλειες περίπου 7,5%, κράτησε την πρώτη θέση όπως λέει ο αιρετός και μέλος της Βασίλης Παλήγιαννης. Επίσης η ΠΑΣΚ, παρότι έπεσε από 32,9% το 2010 στο 19,6% το 2014, με το νέο σχήμα ΔΗΣΥ ήρθε δεύτερη.

Σημαντική άνοδο είχαν και εκεί πάντως οι Παρεμβάσεις και το ΠΑΜΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως στους δασκάλους δεν σημείωσε την εντυπωσιακή νίκη που έκανε στους καθηγητές και ήρθε πέμπτη δύναμη.

ΟΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ. Γιατί αυτή η ακραία διαφοροποίηση; Τι ήταν αυτό που έκανε την κάλπη των καθηγητών να αποδειχθεί «πρόδρομη» των πολιτικών εξελίξεων, όχι όμως και των δασκάλων;

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΟΛΜΕ Νίκο Παπαχρήστο, η διαφοροποίηση αυτή οφειλόταν πιθανότατα στο γεγονός ότι η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας την περίοδο εκείνη (υπουργός ήταν ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος) είχε «χτυπήσει» τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση πολύ περισσότερο από την Πρωτοβάθμια. «Υπήρχε τότε αύξηση ωραρίων των εκπαιδευτικών, διαθεσιμότητες και πολλά άλλα που επηρέασαν το εκλογικό σώμα πιστεύω. Ετσι η ΔΑΚΕ, παρότι δεν ταυτιζόταν με τις πολιτικές επιλογές της ΝΔ εκείνης της περιόδου, πιστεύω ότι υπέστη τη φθορά που επέφεραν. Στις φετινές εκλογές θα διεκδικήσουμε ξανά την πρώτη θέση, καθώς έχει γίνει πλέον κατανοητό ότι είμαστε μια συνδικαλιστική παράταξη που δεν ταυτίζεται πάντα με τις επιλογές της ΝΔ».

Για παράδειγμα, η επιμονή της ΝΔ στα βάουτσερ για τα σχολεία και επιθέσεις όπως αυτές που συνηθίζει ο Αδωνις Γεωργιάδης κατά των δημοσίων υπαλλήλων βρίσκουν αντίθετους ακόμα και τους εκπαιδευτικούς της ΔΑΚΕ –και φυσικά όλους τους άλλους. Στην αντίπαλη όχθη, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ έχει να αντιμετωπίσει φέτος την κόπωση των εκπαιδευτικών από την κυβερνητική εμπειρία του κόμματος αλλά και την περυσινή διάσπαση, η οποία αντανακλάται και στις συνδικαλιστικές ισορροπίες. Με λίγα λόγια, το παιχνίδι παίζεται στο αν η παράταξη που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατορθώσει να διατηρήσει την πρωτιά του 2014 στην κάλπη των καθηγητών ή αν θα προκύψει η «αριστερή παρένθεση» και η ΔΑΚΕ θα επιστρέψει στην πρώτη θέση.

Η ΑΠΟΧΗ. Ολα αυτά θα φανούν τις επόμενες ημέρες (συνήθως τα αποτελέσματα καθυστερούν αρκετά), ωστόσο κοινός αντίπαλος όλων θα είναι ακόμα μία φορά η αποχή. Το 2014 παρότι, όπως και φέτος, χορηγήθηκε άδεια στους εκπαιδευτικούς για να ψηφίσουν, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προτίμησαν να κάνουν μάθημα ή να απέχουν, παρά να προσέλθουν στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ετσι για την κάλπη του ΚΥΣΠΕ ψήφισαν 67.655 εκπαιδευτικοί και για το ΚΥΣΔΕ 52.604. Οι κάλπες που άνοιξαν στις 9 το πρωί θα κλείσουν στις 5 το απόγευμα, αλλά η διαδικασία μπορεί να παραταθεί έως τις 8 μ.μ. το αργότερο.

Τα ιδιωτικά θα δίνουν προϋπηρεσία

Η προϋπηρεσία εκπαιδευτικών σε ιδιωτικά σχολεία θα αναγνωρίζεται στο εξής, σύμφωνα με διάταξη που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας.

Με τη διάταξη αυτή αναγνωρίζεται και για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και για το ειδικό εκπαιδευτικό και το ειδικό βοηθητικό προσωπικό η προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα μέχρι επτά χρόνια, κατ’ αναλογία με το πρόσφατο με αρ. 69/2016 Προεδρικό Διάταγμα που αφορά τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους. Το προσωπικό στο οποίο αναγνωρίζεται προϋπηρεσία εντάσσεται μετά τη μονιμοποίησή του μέχρι και τον αμέσως προηγούμενο του καταληκτικού βαθμό. Μετά την ένταξη, ο επιπλέον χρόνος της προϋπηρεσίας συνυπολογίζεται ως πλεονάζων στον βαθμό που εντάσσεται ο εκπαιδευτικός.