Έλληνες ερευνητές απέδειξαν την πιθανή χρήση των υποστηρικτικών τεχνολογιών για άτομα με άνοια, με στόχους την έγκαιρη διάγνωση και την καλύτερη εφαρμογή αποτελεσματικότερων παρεμβάσεων με σκοπό τη λήψη κατάλληλων αποφάσεων και την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν μέσα από το φάσμα της άνοιας.

Η απομακρυσμένη παρακολούθηση του σπιτιού των ασθενών είναι μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση διαχείρισης των συμπτωμάτων που προκύπτουν κατά τη διάρκεια εξέλιξης της νόσου, η οποία παρέχει σχετικές και αξιόπιστες πληροφορίες που επιτρέπουν στους γιατρούς να εφαρμόσουν προσαρμοσμένες και αποτελεσματικότερες παρεμβάσεις.

Επιστήμονες από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης / Ινστιτούτο Τεχνολογιών και Πληροφορικής (ΕΚΕΤΑ / ΙΠΤΗΛ), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών (ΕΕΝΑΣΔ) ανέπτυξαν ένα σύστημα, το οποίο συνδυάζει πληροφορίες που προέρχονται από διάφορους τύπους αισθητήρων ταυτόχρονα και οι οποίες χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση καθημερινής φυσικής δραστηριότητας, του ύπνου και παρουσίας του ασθενούς σε συγκεκριμένες περιοχές στο σπίτι (π.χ. μπάνιο).

Μετά από τη συλλογή αυτών των διαφορετικών πληροφοριών, το σύστημα συλλέγει και ερμηνεύει τις καθημερινές δραστηριότητες και τα προβλήματα που σχετίζονται με τη φύση της νόσου. Η ανάπτυξη του προτεινόμενου συστήματος σε τέσσερα διαφορετικά σπίτια ατόμων με ήπια νοητική διαταραχή και νόσο Alzheimer ήταν ο κύριος σκοπός αυτής της έρευνας. Κύριος στόχος ήταν να γίνει πλήρης συλλογή δεδομένων από όλα τα σπίτια, να εφαρμοστούν μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των συμμετεχόντων, οι νοητικές λειτουργίες τους και η καθημερινή τους δραστηριότητα και λειτουργικότητά μέσα σε διάστημα 4 μηνών.

H«Πόλη μου»κοντά σας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Follow us στο facebookΗ ΠΟΛΗ ΜΟΥ Instaneaγια καθημερινή και άμεση ενημέρωση