Ενα μαύρο σύννεφο πλανάται πάνω από την Ελλάδα παρατήρησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τη βελγική πρωτεύουσα. Οσα αποκόμισε η Φώφη Γεννηματά από τις συναντήσεις της με ευρωπαίους αξιωματούχους κατά την τριήμερη επίσκεψή της στις Βρυξέλλες, μάλλον δεν είναι αισιόδοξα. Βεβαίως η ίδια πήγε εκεί με «εθνική ατζέντα», εξού και η σκληρή γλώσσα της κοινής ανακοίνωσής της με τον πρόεδρο των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα και κυρίως το αυστηρό μήνυμα που έστειλαν ότι «μια τιμωρητική προσέγγιση εναντίον του ελληνικού λαού δεν θα επιτραπεί (…). Τα γεράκια στην Ευρώπη πρέπει να καταλάβουν ότι ήδη ο ελληνικός λαός έχει συνεισφέρει πολλά». Βεβαίως σε αυτή την πρωτοβουλία προχώρησε για να βοηθήσει όχι τον Αλέξη Τσίπρα αλλά τη χώρα. Πεποίθηση της Γεννηματά από τα πρώτα βήματά της στην πολιτική είναι, άλλωστε, πως στο εξωτερικό πρέπει να πηγαίνει κανείς με εθνική και όχι με αντιπολιτευτική ατζέντα.

Στο ζήτημα του χρέους, όμως, εισέπραξε τη δυσπιστία των ξένων απέναντι στις επιλογές του έλληνα Πρωθυπουργού. Κι αυτό επειδή ένα από τα αντεπιχειρήματα που προβλήθηκε στα ευρωπαϊκά γήπεδα ήταν πως οι όροι που έβαλε για το χρέος ο ίδιος ο Τσίπρας τον περασμένο Μάιο προκειμένου να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, είναι δύσκολο να του επιτρέψουν να ανοίξει τώρα τη συζήτηση γι’ αυτό.

Ανάγκη για αλλαγή πολιτικής

Στη συνάντησή της με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς νωρίς το πρωί της Τετάρτης, η Γεννηματά του εξήγησε την κατάσταση στη χώρα. Του παρουσίασε τα σημαντικότερα σημεία της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα του χρέους και υπογράμμισε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για αλλαγή πολιτικής. «Χρειάζεται αναδιάρθρωση και απομείωση του δημόσιου χρέους. Με αλλαγή των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, που δεν μπορεί να επιτευχθούν» σημείωσε μεταξύ άλλων. Η στάση του Σουλτς ωστόσο φαίνεται πως ήταν αρκετά αλλαγμένη προς την ελληνική κυβέρνηση. Οχι δεν ήταν προσωπικό το θέμα, ότι δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας παρότι έχει προσκληθεί δυο – τρεις φορές σε συναντήσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών έχει γυρίσει την πλάτη. Το κλίμα στο στρατόπεδο του Σουλτς ήταν ανάλογο της διάψευσης των κυβερνητικών διαρροών που εκδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης. Η αλλαγή της στάσης του λοιπόν έγκειται περισσότερο στο γεγονός πως οι Ευρωπαίοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας περιορίζεται σε συγκεκριμένους χειρισμούς, οι οποίοι μάλιστα του τελειώνουν.

Η Γεννηματά πάντως τα έψαλε στην προσύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), επιμένοντας στην άποψη ότι οι Σοσιαλιστές δεν μπορεί να γίνονται ουραγοί στη λιτότητα που επιβάλλουν οι πιο συντηρητικοί κύκλοι. «Σωπαίνοντας μεγαλώνεις τα προβλήματα, δεν τα λύνεις» τους εξήγησε. Εκεί ωστόσο εισέπραξε παράπονα για τους ελληνικούς χειρισμούς στο θέμα του Προσφυγικού. Για παράδειγμα, ο πρώην αρχηγός του Εργατικού Κόμματος της Ολλανδίας Ντίντερικ Σάμσομ εξέφρασε την απορία του γιατί η Ελλάδα δεν έχει κάνει ακόμα δεκτό το αίτημά του να σταλεί στα νησιά αντιπροσωπεία ειδικών στελεχών, Ολλανδών και Γερμανών, προκειμένου να κάνει καταγραφή στα hotspots και να συμβάλει στην αποσυμφόρηση των νησιών. Για το ίδιο θέμα, στην κραυγή αγωνίας της Γεννηματά και στο σχέδιο αποσυμφόρησης που πρότεινε κατά τις εργασίες της προσυνόδου, της είπαν ότι η Ελλάδα πρέπει να θέσει το θέμα στο Συμβούλιο –κάτι δηλαδή που μόνο ο Πρωθυπουργός μπορεί να κάνει. Τουλάχιστον βρήκε ευήκοα ώτα στην ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών σε ό,τι αφορά το αβάσταχτο φορτίο που σηκώνουν τα παράλια της χώρας στο θέμα του Προσφυγικού. Ολοι συμφώνησαν μάλιστα στην ανάγκη να υπάρξουν γρήγορες αποφάσεις που θα τηρούνται από όλους. Από τους πιο ένθερμους συμμάχους της στο ίδιο θέμα φαίνεται πως ήταν ο βρετανός Τζέρεμι Κόρμπιν. Ωστόσο από τα λόγια κατανόησης στην αποφασιστική πράξη η απόσταση είναι πολύ μεγάλη και η Γεννηματά το ξέρει.

Ολα της Κεντροαριστεράς δύσκολα

Στο μεταξύ στη Βουλή έχει προκληθεί σχετική απογοήτευση από την πρωτοβουλία του Ανδρέα Λοβέρδου να μιλήσει για συμπόρευση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Δημοκρατικής Συμπαράταξη και Ποταμιού. Η απογοήτευση έγκειται στην απάντηση του Ποταμιού και προφανώς δεν έχει ζωγραφιστεί στα χείλη όλων, παρά μόνο εκείνων που είναι πρόθυμοι να συμμετέχουν σε μια «δήλωση-έκκληση» προς τον όλο χώρο της Κεντροαριστεράς και στα κόμματα που τον εκπροσωπούν για κοινή πορεία –ιδέα που διακινείται τις τελευταίες ημέρες.

Η απάντηση του Ποταμιού στον Λοβέρδο θεωρείται από πολλούς ότι εκφράζει μόνο την ηγετική ομάδα του κόμματος καθώς και ότι είναι ενδεικτική της θολής στάσης που είχε κρατήσει η Σεβαστουπόλεως καθ’ όλη την προηγούμενη περίοδο όταν επιχειρήθηκε η ανασυγκρότηση του χώρου. Αλλοι λένε ότι η όποια δήλωση είναι ένα ευγενικό άλλοθι για να αποχωρήσουν ορισμένοι από Το Ποτάμι. Ακόμα κι έτσι, αρκεί όμως; Σε σύσκεψη χθες στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος υποστήριξε επί του θέματος ότι κάθε προσπάθεια προκειμένου να μην κατακερμαστεί ο χώρος είναι θετική. Υπογράμμισε ωστόσο ότι αυτές οι συζητήσεις δεν θα πρέπει να είναι ατέρμονες. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εκτίμησε ακόμη πως το εγχείρημα της όποιας επιστολής θα είναι δύσκολο. Στην Αγίου Κωνσταντίνου δεν ξεχνούν εξάλλου πως το περασμένο καλοκαίρι όταν είχαν προτείνει τις κοινές συνεδριάσεις των δύο ΚΟ υπήρξε άρνηση από τη Σεβαστουπόλεως, με αποτέλεσμα η πρόταση να καταλήξει στις ελληνικές καλένδες. Στη ΔΗΜΑΡ εκτιμούν ακόμη ότι το εγχείρημα της μεγάλης Κεντροαριστεράς πρέπει να προχωρήσει και ίσως θα έπρεπε να επισπευσθεί το Συνέδριο της Συμπαράταξης ώστε να υπάρξει υπέρβαση των σχημάτων και –γιατί όχι; –η εκλογή της ηγεσίας από τη βάση.

Με την οπτική των Βρυξελλών, πάντως, όπου βρέθηκε η Φώφη Γεννηματά το τελευταίο τριήμερο όλες αυτές οι κινήσεις είναι ένα παιχνίδι εντυπώσεων. Η γενική ιδέα είναι ότι σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα είναι προσβλητικό, πρωτίστως για τους πολίτες, να επανέρχονται στον αφρό διαδικαστικά ζητήματα. Στον 5ο όροφο των γραφείων της Χαριλάου Τρικούπη η κυρίαρχη αίσθηση είναι πως όποιος αισθάνεται κεντροαριστερός και θέλει να είναι χρήσιμος, σε μια τέτοια συγκυρία, οφείλει να το κάνει έμπρακτα και να αναλάβει τις ευθύνες του. «Κανένας δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του. Εμείς ξέρουμε και ποιοι είμαστε και τι κάνουμε. Οσοι είναι εκτός του χώρου στα δύσκολα και ψάχνουν θέση μόνο για τον εαυτό τους εκτίθενται στα μάτια του κόσμου. Αργά αλλά σταθερά η δύναμή μας μεγαλώνει γιατί η δική μας μάχη συνδέεται με το μέλλον της χώρας» είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από το ΠΑΣΟΚ.