«Γεια σου, χαρά σου, Βενετιά,

πήρα τους δρόμους του νοτιά

κι απ’ το κατάρτι το ψηλό

τον άνεμο παρακαλώ»

Στο Λαύριο, χθες, ήξεραν τι να παίξουν στα παιδιά. Ειδικά σε αυτά που πράγματι τα ξέρουν όλα, γιατί έχουν δει τα χειρότερα. Ηξεραν τι να παίξουν στα προσφυγόπουλα, που για πρώτη φορά από τότε που ο πόλεμος τα ξερίζωσε από τις πατρίδες τους μπήκαν και πάλι σε αίθουσα σχολείου με τις τσάντες και τα τετράδια, με τα πολύχρωμα μπαλόνια που τους χάρισαν και, πάνω από όλα, με ένα δειλό χαμόγελο να ζεσταίνει ξανά τα παιδικά τους προσωπάκια.

Η παιδική χορωδία του Δήμου Λαυρεωτικής υποδέχθηκε τους μαθητές της Δομής Φιλοξενίας Λαυρίου στο 2ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης, παρουσία του δημάρχου Δημήτρη Λουκά και της διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βασιλικής Ξυθάλη, παίζοντας τη «Βενετιά» του Νίκου Γκάτσου, που πρωτοερμήνευσε ο Ξυλούρης.

Κι όπως τα παιδικά χαμόγελα ζεσταίνονταν και το αεράκι φύσαγε, το επόμενο τραγούδι, σε στίχους Πάνου Φαλάρα και ερμηνεία Βασίλη Παπακωνσταντίνου, σε όσα από τα παιδάκια έχουν μάθει ελληνικά ίσως να προκάλεσε κάποιο δάκρυ συγκίνησης:

«Οπως και να ‘ναι ο κόσμος, όσα κι αν έχει στραβά,

έστω κι αν μείνω πια μόνος, πάντα θα φεύγω μπροστά.

Οσα γραφτά κι αν θα κάψουν, στο φως δεν βάζουν φωτιά,

όσες αλήθειες κι αν θάψουν, λεύτερη μένει η καρδιά»

Γιατί ο κόσμος έχει και στραβά. Οπως οι αντιδράσεις που την ίδια ώρα σημειώνονταν στη Θεσσαλονίκη, στο Δημοτικό Σχολείο Προφήτη στον Δήμο Βόλβης, όπου μια μικρή ομάδα 20-30 γονέων επιχείρησε να κλείσει την είσοδο του σχολείου, εμποδίζοντας ακόμα και τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Παναγιώτη Ανανιάδη να μπει μέσα. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν ακούσει τις δεσμεύσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Γιάννη Παντή ότι κανένα προσφυγόπουλο δεν μετακινείται αν δεν έχει ήδη εμβολιαστεί. Ετσι τοποθέτησαν και λουκέτο στην κεντρική πύλη του σχολείου, ενώ ύψωσαν και δύο ελληνικές σημαίες –να δείξουν με την ευκαιρία και πόσο Ελληνες είναι. Με τη μεσολάβηση της Αστυνομίας τελικά αποχώρησαν τα ελληνικής καταγωγής παιδιά από το σχολείο και μπήκαν τα προσφυγόπουλα για μάθημα.

Τα οποία να σημειωθεί ότι είναι εμβολιασμένα, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι το ίδιο ισχύει με όλα τα Ελληνόπουλα, καθώς τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας έχει παρατηρηθεί μείωση στους εμβολιασμούς, επειδή κάποιοι γονείς έχουν παρασυρθεί από θεωρίες συνωμοσίας ενός παγκόσμιου αντιεμβολιαστικού κινήματος, πειθόμενοι από αμφισβητούμενες –συχνά ανυπόστατες –πληροφορίες στο Διαδίκτυο.

Ωστόσο, δεν ήταν αυτή η εικόνα που κυριάρχησε την πρώτη ημέρα έναρξης μαθημάτων για περίπου 1.500 παιδιά προσφύγων. Περιπτώσεις λουκέτων και φοβικών αντιδράσεων, όπως του Ωραιόκαστρου, της Φιλιππιάδας κι ενός σχολείου στη Μυτιλήνη, αποδείχθηκαν τελικά μειοψηφικές. Η κυρίαρχη εικόνα απεικονίζει την αλληλεγγύη των παιδιών και τη ζεστή υποδοχή των προσφυγόπουλων στα περισσότερα σχολεία της χώρας.

«Καλώς ήλθατε». Γιατί την ίδια ώρα που στο σχολείο του Προφήτη έβαζαν λουκέτα, λίγο μακρύτερα, στο 67ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, οι μαθητές του Ολοήμερου υποδέχονταν με χειροκροτήματα και φωνάζοντας «καλώς ήλθατε» τα 23 προσφυγόπουλα που έφτασαν στο σχολείο τους. Τα παιδιά, που μεταφέρθηκαν με λεωφορείο από κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Δερβένι, κρατούσαν με χαρά τις καινούργιες τσάντες τους και έδειχναν ενθουσιασμένα από τη θερμή υποδοχή.

Στην τάξη τα οδήγησε μάλιστα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος προηγουμένως τα κέρασε τσουρέκια και αρτοσκευάσματα. «Στενοχωριέμαι με τις αντιδράσεις που υπάρχουν σε άλλα σχολεία, οι οποίες βασίζονται σε αντιλήψεις που δεν έχουν βάση, αφού όλα τα παιδιά είναι εμβολιασμένα» δήλωσε. Παρότι και στο σχολείο αυτό υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις για την ελλιπή, όπως έλεγαν γονείς, ενημέρωση, όταν τελικά το κουδούνι χτύπησε για να μπουν τα παιδιά στις τάξεις, κανείς δεν ξεχώριζε πια εθνικότητες. Ηταν όλα παιδιά στο σχολείο.

Στην Κόνιτσα. Λίγο μακρύτερα, στην Κόνιτσα, ξεκίνησε το πρώτο μάθημα για τριάντα παιδάκια από τη Συρία. Χώρος υποδοχής τους ήταν το 1ο Δημοτικό Σχολείο, στο οποίο κατά σύμπτωση είχε φοιτήσει ένας άλλος πρόσφυγας από την Καππαδοκία, ο Αρσένιος Εζνεπίδης, ο μετέπειτα γνωστός ως γέροντας Παΐσιος. Οι μαθητές έγιναν δεκτοί με αλληλεγγύη και ο διευθυντής της τοπικής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γρηγόρης Τζίμας δήλωσε ότι εκπαιδευτικοί και τοπική κοινωνία θα σταθούν δίπλα στα παιδιά για οτιδήποτε χρειαστούν.