Από τα θρανία ως το Ηρώδειο θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι μια απόσταση που δύσκολα καλύπτεται. Ωστόσο έξι παιδιά πραγματοποιούν αυτό το άλμα στην παράσταση του Ντελικανή στις 9 Οκτωβρίου. Ο Γιάννης Γρηγοράκης, ο Γιάννης Καρέλλης, η Ελένη Καρατσόλη, ο Τόμας Τζόρτα, ο Ηλίας Τουσούνης και η Κατερίνα Τουσούνη.

Τον ρόλο του Βενιζέλου σε νεαρή ηλικία, τον παίζει ένας αληθινός μαθητής που δεν έχει τελειώσει ακόμα το σχολείο με καταγωγή από την Κρήτη, ο Γιάννης Γρηγοράκης. Κοντά του άλλα τρία νέα παιδιά που τραγουδούν χορεύουν και παίζουν σαν έμπειροι ηθοποιοί από χρόνια ο Ιωάννης Καρέλλης, που ξεκινάει την παράσταση διαβάζοντας την ιστορία του Μανουήλη ως Βίο Αγίου, ο Ηλίας Τουσούνης που κάνει τον γιο της Ερηνάκης, ρόλο που δεν υπάρχει στην ταινία, αλλά πρωταγωνιστεί στο μυθιστόρημα, παίζει λύρα και τραγουδάει, και ο Τόμας Τζόρτα στο ρόλο ενός χίππυ, να μην ξεχνάμε πως βρισκόμαστε στα 60. Ακόμα η Ελένη Καρατσόλη στο ρόλο μιας κουτσομπόλας και η Κατερίνα Τουσούνη στο ρόλο του ανήλικου πειρασμού. Ας δούμε πως βιώνουν οι ίδιοι αυτή την εμπειρία…

Ιωάννης Καρέλλης
. «Το θέατρο είναι κάτι ιδιαίτερο για εμένα. Τα τελευταία 8 χρόνια έχω ζήσει πολλές χαρούμενες στιγμές που σίγουρα θα θυμάμαι για όλη μου την ζωή. Όμως αυτή η σπουδαία ευκαιρία που μου έχει δώσει ο κ. Μαλανδρής είναι πραγματικά ξεχωριστή. Το να παίξει κάποιος στο Ηρώδειο είναι μια τεράστια τιμή, και ελπίζω πως θα φανώ άξιος».

Γιάννης Γρηγοράκης: «Η σκηνή του θεάτρου είναι για μένα κομμάτι της ζωής μου, πολύ σημαντικό αφού άλλωστε σκοπεύω να σπουδάσω θέατρο. Το να παίξω ένα ρόλο σε ένα θέατρο όπως το Ηρώδειο είναι μια αναπάντεχη τύχη, καθώς σκέφτομαι πόσοι σπουδαίοι καλλιτέχνες πέρασαν από την σκηνή του. Έπειτα είναι τεράστια η ευθύνη που έχω το βάρος ενός τέτοιου ρόλου, όπως είναι ο Βενιζέλος στην παιδική του ηλικία και γι αυτό αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τον κύριο Ηλία Μαλανδρή, που πίστεψε πως μπορεί να τα καταφέρω».

Τόμας Τζόρτα:
«Θα έλεγα πως ο ρόλος μου έχει κάποια κωμικά στοιχεία καθώς παρουσιάζει έναν χίππι της δεκαετίας του 60, από αυτούς που διακήρυτταν την παγκόσμια ειρήνη στις πορείες και τα συλλαλητήρια, ενώ αντιδρά με βία απέναντι στον αντεραστή που θα του κλέψει το τρόπαιο, το κορίτσι, δηλαδή».

Ηλίας Τουσούνης: «Δεν θέλω να σκέφτομαι τίποτα. Νομίζω όλο αυτό που συμβαίνει θα το μετρήσω αργότερα, αφού τελειώσει η παράσταση. Τώρα σκέφτομαι μόνο το ρόλο, που έχει πολλές απαιτήσεις καθώς πρέπει να παίζει να τραγουδάει και να παίζει λύρα. Είμαι όμως συγκινημένος και περήφανος που εκπροσωπώ το νησί μου την Κάσο σε αυτή την παράσταση. Ο Ηλίας Μαλανδρής είχε όλη την ιδέα και έχει αποθέσει επάνω μας ελπίδες. Ελπίζω να σταθούμε, όλα τα παιδιά που παίζουμε, εκεί που μας θέλει».

Ελένη Καρατσόλη: «Είχα την ευκαιρία το χειμώνα που μας πέρασε να δουλέψω πάνω σε ένα δύσκολο ρόλο με τον Κ. Μαλανδρή, στα πλαίσια του σχολείου. Τον ευχαριστώ πολύ που μου εμπιστεύτηκε την Ελένγκο μετά την Αντιγόνη. Η παράσταση είναι πολύ αστεία και αισθάνομαι ασφάλεια δίπλα σε τόσους σπουδαίους ηθοποιούς».

Κατερίνα Τουσούνη: «Εγώ κάνω τη Σμαραγδίτσα. Ένα κοριτσάκι δεκατριώ χρονώ. Δεν μου ήταν δύσκολο γιατί όλη την ώρα παίζει σκοινάκι. Μου αρέσει η εμπειρία και μακάρι να το ξανακάνω».

Τα νιάτα θα πλημμυρίσουν το Ηρώδειο

Το έργο
Πρόκειται για ένα υπερθέαμα με την παραδοσιακή μουσική πανδαισία της Κρήτης, αλλά και με κομμάτια από την παλιά πολυβραβευμένη ταινία του Ελληνικού κινηματογράφου σε μουσική του Μανώλη Σκουλούδη. Μια ταινία μύθος του ελληνικού κινηματογράφου, βραβευμένη όχι μόνο στην ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό (φεστιβάλ Σαν Φρανσίσκο 1963), ο «Ντελικανής», ήρθε η ώρα να δει τα φώτα της σκηνής, ένα θεατρικό έργο βασισμένο στο εξαιρετικό μυθιστόρημα του Μανώλη Σκουλούδη που έγραψε ιστορία, ετοιμάζεται για τη σκηνή του Ηρωδείου με κεντρικό ήρωα το νιόβγαλτο στον έρωτα παλικαράκο της Κρήτης.

Αυτή τη φορά ο «Ντελικανής» θα πάρει τη μορφή μιας μεγάλης μουσικής παράστασης που, πέρα από την υπόθεση που είναι πια κλασσική, θα φιλοξενήσει και όλο το πνεύμα και την ψυχή της μουσικής της Κρήτης. Μια σειρά από θρυλικά πρόσωπα στο χώρο του Κρητικού τραγουδιού σήμερα, θα δώσουν το κομμάτι της αυθεντικότητας στο ταξίδι μας στο χώρο και τον χρόνο του πολιτισμού της μεγαλονήσου (Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Μάνος Μουντάκης, Μανόλης Αλεξάκης, Μανόλης Κακλής, Ζαχαρίας Σπυριδάκης, Ειρήνη Δερέμπεη, Κάρολος Κουκλάκης, Μανόλης Κονταρός, Αντώνης Καραγιαννάκης, Ηλίας Τουσούνης κ.ά.), ενώ θα χορέψουν επιλεγμένες χορευτικές ομάδες από τα Κρητικά σωματεία της Αθήνας, συνεχίζοντας το γλέντι και μετά την παράσταση, όπως μόνο οι Κρήτες γνωρίζουν!.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Τζομπανάκη, Γιώργος Χρανιώτης, Σοφία Μουτίδου, Βίβιαν Κοντομάρη, Δέσποινα Πόγκα, Νίκος Τσεργάς, Κωνσταντίνος Φερεντούρος, Ρενάτα Καπετανάκη, Χρυσάνθη Γεωργαντίδου, Χριστίνα Γερογιάννη, Γιώτα Βόκαλη, Φανή Παρλή, Γεωργία Κυριακίδου, Περικλής Ματαράγκας και σε πρώτη εμφάνιση οι Αλέξανδρος Ψυχράμης, Γιάννης Γρηγοράκης, Ιωάννης Καρέλλης, Τόμας Τζόρτα, Ελένη Καρατσόλη και η μικρή Κατερίνα Τουσούνη. Φιλική συμμετοχή Πάνος Σκουρολιάκος και Τέλης Ζώτος. Μαζί τους τραγουδούν οι Αρετή Κετιμέ, Θοδωρής Βουτσικάκης, Ελένη Πέτα, Ανδρέας Σμυρνάκης, Γεωργία Βεληβασάκη.

Τη σκηνοθεσία και την παραγωγή της παράστασης έχει ο Ηλίας Μαλανδρής

Την εικαστική πρόταση της παράστασης φιλοτέχνησε ο Αλέκος Φασιανός.

Το έργο ανεβαίνει με πρωτοβουλία της Εταιρίας Φίλων Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, με σκοπό να τιμήσει τα 80 χρόνια από το πέρασμα στην οριστική αθανασία του Ελευθέριου Βενιζέλου και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κρήτης, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων, της Εθνικής Χοροαθλητικής Ομοσπονδίας και της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος, μιας και θα είναι η πρώτη φορά που μια παράσταση στο Ηρώδειο θα έχει ταυτόχρονη διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα.

Ο κοινωφελής σκοπός
Τα καθαρά κέρδη που θα προκύψουν από την παράσταση θα ενισχύσουν την εκστρατεία της ΟΜ.Κ.Ε. για τη Συνταγματική αναγνώριση της Ελληνικής νοηματικής γλώσσας και την παροχή ίσων ευκαιριών στην ενημέρωση, στον πολιτισμό και στην εκπαίδευση, στα άτομα με προβλήματα ακοής, τα οποία στην Ελλάδα αριθμούν περίπου στα 25.000.

Συντελεστές
Προσαρμογή για το θέατρο και επιμέλεια: Ηλίας Μαλανδρής
Λαογραφική μελέτη & χοροδιδασκαλία: Γιώργος Φραγκάκης
Σκηνικά- κοστούμια: Κούλα Γαλιώνη
Σχεδιασμός φωτισμών: Γιάννης Κωνσταντακόπουλος
Θεατρική κίνηση: Βάσια Αγγελίδου
Ήχος: Δημήτρης Μπουρμπούλης
Φωτογραφίες: Γιούλη Γεωργαντίδου

Τιμές εισιτηρίων

Άνω διάζωμα: 15€
Ζώνη Γ': 25€ /Ζώνη Β': 35€ /Ζώνη Α': 45€
Διακεκριμένη: 65€ /ΑΜΕΑ:10€
Εκπτωτικά εισιτήρια: 10€ (*)
(*) Τα εκπτωτικά εισιτήρια εκδίδονται στο Άνω Διάζωμα σε περιορισμένο αριθμό και αφορούν φοιτητές, παιδιά έως 18 ετών και ανέργους με κάρτα ανεργίας ΟΑΕΔ.

Διάθεση εισιτηρίων & κρατήσεις
www.viva.gr /Καταστήματα Public, τηλ. 2121050020
www.entertain.gr

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Ηλίας Μαλανδρής με τον Γιάννη Γρηγοράκη

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από