Εκστρατεία ενημέρωσης για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας, ενώ πληθαίνουν οι γονείς που αρνούνται να τα δεχθούν στα σχολεία των παιδιών τους.

Χθες προέκυψε νέα περίπτωση τύπου Ωραιοκάστρου, αυτή τη φορά στη Φιλιππιάδα Πρεβέζης, περιοχή στην οποία διαβιούν αρκετοί πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε Κέντρο που λειτουργεί στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη. Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου της Φιλιππιάδας με επιστολή του προς τους αρμόδιους φορείς δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί «τη συστέγαση των παιδιών των λεγόμενων παράτυπων μεταναστών, που επιβλήθηκε στην τοπική κοινωνία του δήμου μας και που επιχειρείται να επιβληθεί και στο σχολείο μας». Μάλιστα οι γονείς παραθέτουν μία σειρά ιατρικών (εμβόλια), εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών λόγων για τους οποίους δεν θέλουν τα προσφυγόπουλα. Ανάμεσα τους, διαβάζει κανείς και τα εξής απίθανα:

«Δεν μπορούν να συνυπάρξουν παιδιά μεταναστών τα οποία έχουν: α) τεράστιο εκπαιδευτικό κενό λόγω της πολύχρονης αποχής τους από οποιαδήποτε μορφή εκπαίδευσης, β) διαφορετικές αντιλήψεις για τον ρόλο της οικογένειας, τη θέση της γυναίκας, τη θρησκεία, με ελληνόπουλα που οι γονείς τους στερήθηκαν και στερούνται για να προσφέρουν στα παιδιά τους την καλύτερη μόρφωση, αυτή που αναγνωρίζουν και συγχαίρουν τα σχολεία της Ευρώπης. Πώς μπορεί ένα παιδί των λεγόμενων παράτυπων μεταναστών, δεκατριών ή δεκαπέντε ετών να ενσωματωθεί στην ίδια τάξη με μικρότερα παιδιά, δεδομένου ότι δεν θα γνωρίζει βασικές λέξεις ελληνικής γλώσσας; Μήπως οδηγηθούμε σε σχολικό εκφοβισμό εναντίον των παιδιών μας;».

«Το 100% των μαθητών μας είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Γιορτάζουμε όλες τις θρησκευτικές μας γιορτές όπως αρμόζει σε κάθε ελληνικό σχολείο που σέβεται την ιστορία, τους αγώνες και τις θυσίες του έθνους του, αλλά και σέβεται την ιστορία και τις θρησκείες των άλλων λαών. Δεν θα επιτρέψουμε τον θρησκευτικό φανατισμό που όπως αποδεικνύεται από τις φανατικές επιθέσεις σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη δεν έχουν σκοπό να σεβαστούν, αλλά να πλήξουν τη θρησκεία μας».

«Το χάσμα στον πολιτισμό είναι τόσο μεγάλο που μια βίαιη μετακίνηση και εγκατάσταση μεταναστών στον τόπο μας μόνο προβλήματα προσαρμογής θα δημιουργήσει. Και είναι πιθανό να αλλοιώσει πτυχές του δικού μας πολιτισμού, όπως της εθνικής, πολιτισμικής και θρησκευτικής μας ταυτότητας».

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης που παρέλαβε την επιστολή συνέστησε νηφαλιότητα, ψυχραιμία και αποφυγή καλλιέργειας κλίματος ανησυχίας και φόβου.

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής άνοιξε χθες από τη Θεσσαλονίκη κύκλο συναντήσεων και διαλόγου για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Στόχος των συναντήσεων είναι η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εμπλεκομένων και η ενημέρωση από την Πολιτεία για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση του προγράμματος εκπαίδευσης προσφυγόπουλων στα σχολεία. Το πρόγραμμα προβλέπει ότι τα παιδιά έως 5 ετών θα εκπαιδεύονται στις δομές φιλοξενίας, ενώ για τα μεγαλύτερα θα λειτουργήσουν ειδικές τάξεις υποδοχής κατά τις απογευματινές ώρες σε σχολεία που βρίσκονται πλησίον των δομών φιλοξενίας της χώρας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι απέναντι σε τέτοια φοβικά κρεσέντο όπως στο Ωραιόκαστρο και στη Φιλιππιάδα στέκονται πολύ περισσότεροι γονείς, που βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά. Για παράδειγμα, χθες η Ενωση Συλλόγων Γονέων μαθητών Δήμου Ηρακλείου καταδίκασε την προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα ρατσισμού και ξενοφοβίας στο Ωραιόκαστρο, ενώ ανάλογη στάση έχουν υιοθετήσει γονείς σε σχολεία στις Συκιές και αλλού.