Πέντε αναφορές –και μάλιστα συνοπτικές –έκανε στην Παιδεία ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη ΔΕΘ, αλλά ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης εντόπισε 16 αντιμεταρρυθμίσεις στα λόγια του!

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η δημόσια Παιδεία πρέπει να δίνει τη δυνατότητα σε ένα φτωχό παιδί από τις δυτικές συνοικίες της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης να διακριθεί στη ζωή του και τα δημόσια πανεπιστήμια να είναι φυτώρια αριστείας και ευκαιριών, και όχι εργαλεία κοινωνικού ισοπεδωτισμού. Και δεσμεύτηκε για τα εξής:

n «Ολες οι προσπάθειες ακύρωσης σημαντικών μεταρρυθμίσεων στον χώρο της Παιδείας από μια ιδεοληπτική κυβέρνηση θα αντιστραφούν».

«Η Παιδεία θα σταματήσει να είναι αντικείμενο ξεπερασμένων αριστερών πειραματισμών. Το μέλλον των παιδιών μας είναι πολύ σημαντική υπόθεση για να το αφήσουμε στα χέρια τους».

«Για κάθε παιδί οικογένειας που πληροί εισοδηματικά κριτήρια και δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό χορηγούμε κουπόνι 180 ευρώ ανά μήνα και για 10 μήνες τον χρόνο, για εξαργύρωση σε βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής των γονέων».

Τι απάντησε ο Νίκος Φίλης; Οτι ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε:

1. Να πάει πιο κάτω τις δαπάνες και για την Παιδεία προκειμένου, σε συνδυασμό με τη γενικότερη κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, να μειωθεί κατά 30% ο ΕΝΦΙΑ στις πλουσιότερες περιοχές της χώρας.

2. Να πάρει πίσω τις μικρές αυξήσεις που ύστερα από χρόνια άγριων περικοπών δόθηκαν στους εκπαιδευτικούς και στους δημοσίους υπαλλήλους.

3. Να «πάει πέρα από τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το Μνημόνιο» και συνεπώς να επανέλθει το φόβητρο των απολύσεων στο Δημόσιο.

4. Να μην αποκτήσει ποτέ το επιπλέον μόνιμο προσωπικό που χρειάζεται επειγόντως η εκπαίδευση.

5. Να πάψει να είναι αυτονόητο ότι πρέπει να ξεκινούν τα σχολεία και οι δομές της ειδικής αγωγής από την πρώτη ημέρα του σχολικού έτους.

6. Να μην έχουν το ίδιο πρόγραμμα τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σε όλη την Ελλάδα, αλλά να υπάρχουν σχολεία πολλών ταχυτήτων, σχολεία υποβαθμισμένα και σχολεία «αρίστων» που θα επιλέγονται με όρους αγοράς.

7. Να συνεχίσουν οι μαθητές του Γυμνασίου να δίνουν εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα. Να καταργηθεί η ενισχυτική διδασκαλία. Να μην ισχύσει ο εξορθολογισμός της ύλης σε Δημοτικά και Γυμνάσια. Να μην περιοριστούν οι ώρες των Αρχαίων Ελληνικών.

8. Να σταματήσει ο διάλογος για την αναβάθμιση του Λυκείου και τον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια.

9. Να συνεχίσουν τα Θρησκευτικά να είναι μάθημα κατήχησης.

10. Να καταργηθούν οι ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση. Να μείνουν απροστάτευτοι στο έλεος των εργοδοτών οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί. Να μην ελέγχονται οι τυχόν παρανομίες των σχολαρχών.

11. Να μην τίθεται υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του ΑΣΕΠ η πρόσληψη των αναπληρωτών.

12. Να μη δημιουργηθεί το νέο Ταμείο για την Ερευνα και την Καινοτομία, το οποίο φιλοδοξεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να κινητοποιήσει πόρους πάνω από ένα δισ. ευρώ.

13. Να επανέλθει η αρμοδιότητα των Συμβουλίων ιδρυμάτων να λειτουργούν ως αντίπαλοι πόλοι εξουσίας έναντι των πρυτανικών Αρχών και των συγκλήτων.

14. Να σταματήσει η πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας για την ψηφιακή εκπαίδευση.

15. Να μην αρθούν οι αιρεσιμότητες και τα προαπαιτούμενα για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που κληρονόμησε το υπουργείο Παιδείας από τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

16. Να διακοπεί το πρόγραμμα για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.

Ολα αυτά που ο Νίκος Φίλης συμπέρανε από την ομιλία Μητσοτάκη αποτελούν, προσθέτει, «βαθιά νεοφιλελεύθερες, συντηρητικές και αντιλαϊκές δεσμεύσεις, που αποκαλύπτουν το μένος του για το δημόσιο σχολείο και τον εκπαιδευτικό κόσμο». Και ο Φίλης κατέληξε λέγοντας ότι στις 27 Σεπτεμβρίου, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία, «ο κ. Μητσοτάκης θα υποχρεωθεί να απολογηθεί για την ανεύθυνη καταστροφολογία του»!