Στα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικέντρωσε την κριτική της η κυβέρνηση, κατηγορώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι οδηγούν σε επιβαρύνσεις σε ευαίσθητα προϊόντα και υπηρεσίες, όπως τα φάρμακα, τα βιβλία, οι εφημερίδες, αλλά και τα εισιτήρια θεάτρου.

Την ίδια ώρα όμως, επειδή τα μέτρα Μητσοτάκη στο σύνολό τους κινούνται στην κατεύθυνση των φοροελαφρύνσεων, με κύρια αιχμή τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, η κυβέρνηση κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν έχει βρει ισοδύναμα για την κάλυψη της απώλειας των σχετικών εσόδων.

Ακόμη, η κυβέρνηση επέκρινε τον Μητσοτάκη για έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας.

«Μέσα σε τρεις ολόκληρες ώρες δεν βρήκε χρόνο να κάνει ούτε μια αναφορά στις λέξεις εργαζόμενος, άνεργος, συνταξιούχος» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, προσθέτοντας ότι «παρά το σινεφίλ σκηνικό με το ημίφως στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπόρεσε να κρύψει το αληθινό του πρόσωπο».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην κριτική του για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόταση για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών ΦΠΑ με καθιέρωση μόνο δύο, ενός στο 11% και ενός στο 22%. Οπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, «η απάντηση του Μητσοτάκη στην κρίση: να ανεβάσει φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες και εισιτήρια θεάτρου από το 6% στο 11%».

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, διερωτώμενος αν η πρόταση αυτή σημαίνει κατάργηση του χαμηλού συντελεστή. «Ας εξηγήσουν τις επιπτώσεις σε φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες κ.λπ.» σημείωσε.

Επίσης, ο Αλεξιάδης αμφισβήτησε τη δυνατότητα να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 30%, αφού αυτό απαιτεί ισοδύναμα 960 εκατ. ευρώ. «Αν προστεθούν και τα υπόλοιπα», σημείωσε, «οι εξαγγελίες τους απαιτούν τεράστια ποσά τα οποία δεν καλύπτονται από το άθροισμα των 1.475 εκατ. ευρώ από δήθεν εξοικονόμηση δαπανών» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Αλεξιάδη, εξάλλου, ο Μητσοτάκης δεν έκανε αναφορά σε έσοδα από φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο. «Δεν προγραμματίζουν τέτοια έσοδα», διερωτήθηκε, «ή θα μας γυρίσουν πίσω στις εποχές με τα κουκουλώματα της λίστας Λαγκάρντ και των ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για ορισμένους;». Τέλος, υποστήριξε ότι η ΝΔ δεν αναφέρει τίποτα για την ανάγκη θέσπισης ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού, ρυθμίσεων για την αποκάλυψη κεφαλαίων, ρυθμίσεων για χρέη προς το Δημόσιο κ.λπ., που ζητούν (δικαίως) επίμονα κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς.