Αλμα κατέγραψε τον Ιούλιο ο πληθωρισμός στη Βρετανία, ενώ πληθαίνουν πλέον τα σημάδια ότι η υποχώρηση της στερλίνας θα προκαλέσει νέες ανοδικές πιέσεις στις τιμές λόγω αύξησης του κόστους εισαγωγής προϊόντων. Το κόστος αυτό καταγράφει ήδη τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων τεσσάρων χρόνων.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από την εθνική στατιστική υπηρεσία (Office of National Statistics), ο πληθωρισμός στη χώρα διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στο 0,6% από 0,5% τον Ιούνιο. Οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων παρουσίασαν μάλιστα τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει καταγραφεί από το 2011.

Πρόκειται για τα πρώτα χειροπιαστά στοιχεία που δείχνουν την επίδραση που έχει στην οικονομία η ψήφος του Ιουνίου για Brexit. Η στερλίνα έχει υποχωρήσει κατά 13% έναντι του δολαρίου τις εβδομάδες που ακολούθησαν το δημοψήφισμα για έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και πλέον η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει τον στόχο του 2% αρκετά νωρίτερα από ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί.

«Εκτιμούμε ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί αρκετά γρήγορα μέσα στους επόμενους μήνες» λέει ο οικονομολόγος της ING Bank στο Λονδίνο Τζέιμς Σμιθ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας, το συνολικό κόστος των εισαγόμενων υλικών –στα οποία περιλαμβάνονται μέταλλα, ανταλλακτικά και χημικά –αυξήθηκε τον Ιούλιο σε ετήσια βάση κατά 6,5%. Οι τιμές στα εισαγόμενα τρόφιμα σημείωσαν το ίδιο διάστημα άλμα κατά 10,2%. Οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν τον Ιούλιο κατά 0,3% σε σύγκριση με τον Ιούνιο, αλλά και σε ετήσια βάση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί για περισσότερα από δύο χρόνια.

© Bloomberg News