Ένα πρόγραμμα με τρεις τομείς παρέμβασης στο ζήτημα του προσφυγικού αναπτύσσουν τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδας. Το πρόγραμμα που έχει διάρκεια από τον Δεκέμβριο του 2015 έως τον Δεκέμβριο του 2017, πραγματοποιείται με χρηματοδότηση της Διεθνούς Ένωσης των Παιδικών Χωριών SOS.

Ως πρώτος τομέας παρέμβασης είναι η συνεργασία σε έξι ξενώνες ασυνόδευτων ανηλίκων, με 140 θέσεις φιλοξενίας. Παράλληλα, σε συνεργασία με το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, υλοποιούν ένα πρόγραμμα στέγασης και φιλοξενίας ασυνόδευτων σε δομές του υπουργείου, μεταξύ αυτών σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες ενώ έως τον Σεπτέμβριο προγραμματίζεται η δημιουργία ακόμα δύο ξενώνων στην Αθήνα.

«Τα Παιδικά Χωριά SOS παρεμβαίνουμε και στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων. Παρέχουμε ψυχοκοινωνικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες στον Ελαιώνα, το Σχιστό, το Καρά Τεπέ, την πτέρυγα ασυνόδευτων ανηλίκων της Μόριας, τα Διαβατά, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και σύντομα και στον Σκαραμαγκά. Μάλιστα, στον Ελαιώνα ξεπερνάμε τις 200 ώρες εβδομαδιαίας παρουσίας με έμμισθο προσωπικό δίπλα στους πρόσφυγες», τόνισε στη σημερινή συνέντευξη τύπου ο γενικός διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS, Γιώργος Πρωτόπαπας. Οι υπηρεσίες στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων περιλαμβάνουν από δημιουργική απασχόληση και ψυχολογική υποστήριξη μέχρι μαθήματα αραβικών, φαρσί, αγγλικών και ελληνικών, παροχή ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και αθλητικές δραστηριότητες. Μάλιστα, τις αθλητικές δραστηριότητες υλοποιεί το Διεθνές Ινστιτούτου Αθλητισμού «Πύρρος Δήμας» κι όπως τόνισε ο ολυμπιονίκης, Πύρρος Δήμας, «ο αθλητισμός λειτουργεί ως θεραπεία για τα παιδιά: Τα οργανώνει, τα κινητοποιεί και αποτελεί ένα βήμα για τη μετέπειτα ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία. Νοιώθω ό, τι συμβαίνει σε αυτά τα παιδιά γιατί κι εγώ και η οικογένειά μου νοιώσαμε τον ξεριζωμό».

Παρόντες στη συνέντευξη τύπου ήταν και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, ο υπουργός ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας αλλά και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Σταμάτης Ράπτης. Η κ. Φωτίου τόνισε πως το υπουργείο προχωρά στη δημιουργία του νομικού πλαισίου, με το οποίο θα οριστούν οι προδιαγραφές λειτουργίας των ξενώνων για τα ασυνόδευτα ανήλικα και θα αναδιαμορφωθεί ο θεσμός της επιτροπείας των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων. «Έπρεπε να φτιάξουμε το πλαίσιο, ώστε όλες οι μη κυβερνητικές οργανώσεις να έχουν τις προδιαγραφές, κτιριακές και ανθρώπινου δυναμικού, για τη λειτουργία των ξενώνων», τόνισε. Πρόσθεσε δε, πως σύμφωνα με τις προδιαγραφές, σε κάθε ξενώνα θα φιλοξενούνται περίπου 25 – 30 ασυνόδευτα παιδιά και θα υπάρχουν 11 άτομα εξειδικευμένο προσωπικό: Τέσσερις κοινωνικοί λειτουργοί, τέσσερις κοινωνικοί φροντιστές, ένας νομικός, ένας παιδοψυχολόγος και ένας διερμηνέας.

Τα Παιδικά Χωριά SOS, πάντως, ανακοίνωσαν και μία καινοτόμα δράση, με την οποία θα παρέχεται ψυχοεκπαιδευτική παρέμβαση στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, τα οποία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή διαχείρισης του προσφυγικού, καθώς και των οικογενειών τους. Η δράση θα υλοποιηθεί στον Πειραιά, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και τη Λέρο, από τον Σεπτέμβριο του 2016 μέχρι και τον Μάρτιο του 2017.

Όπως τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, «έχει καταγραφεί εδώ και καιρό η ανάγκη ψυχολογικής και ψυχοπαιδαγωγικής στήριξης των στελεχών του Λιμενικού Σώματος και των οικογενειών τους και το υπουργείο έχει δρομολογήσει ενέργειες σε αυτήν την κατεύθυνση». Κίνητρο για τον κ. Δρίτσα αποτέλεσε, όπως είπε, η συνομιλία του με αξιωματικό του Λιμενικού που συμετείχε στις επιχειρήσεις διάσωσης, ο οποίος τού εκμυστηρεύτηκε ότι μέρα με τη μέρα άρχισε να βλέπει στα πρόσωπα των άγνωστων προσφύγων, που διέσωζε, την οικογένεια και τον περίγυρό του. «Αυτή είναι μία ταύτιση συγκλονιστική, που δημιουργεί πολύ ισχυρούς κλυδωνισμούς», επεισήμανε ο κ. Δρίτσας.