Η σοβαρή πιθανότητα ενεργοποίησης του κόφτη των μισθών στο Δημόσιο και των συντάξεων είναι ο νέος άξονας περιστροφής του πολιτικού συστήματος της χώρας.

Από την προσπάθεια εσπευσμένων αλλαγών στον εκλογικό νόμο έως τη διευθέτηση του αριθμού των δόσεων για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και την απόφαση ευνοϊκής ρύθμισης των στεγαστικών δανείων των δημοσίων υπαλλήλων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, βασικές κυβερνητικές αποφάσεις στην οικονομία φαίνεται να στοιχίζονται μπροστά στο ενδεχόμενο αυτό. Για την αποτροπή του, όσο αυτό μπορεί να είναι εφικτό, ή για την προετοιμασία εναλλακτικών πολιτικών κινήσεων αν κριθεί αναπόφευκτη η ενεργοποίησή του, η οποία θα έκοβε αυτόματα τον ομφάλιο λώρο που συνδέει τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τη μεγάλη δεξαμενή των ψήφων των δημοσίων υπαλλήλων. Καθώς ο δημοσιονομικός κόφτης θα έπεφτε απότομα πάνω στους μισθούς σε όλο το Δημόσιο, από τους ΟΤΑ μέχρι τα υπουργεία, συμπεριλαμβανομένων των Σωμάτων Ασφαλείας, δυνάμεις αποσύνθεσης θα απειλούσαν τον πυρήνα της εκλογικής βάσης της συγκυβέρνησης που μετρά ήδη τις μεγάλες απώλειες των αγροτών και των συνταξιούχων. Γι’ αυτό και το χαρτί των πρόωρων εκλογών, όσο και αν διαψεύδεται, βρίσκεται στο τραπέζι των κυβερνητικών επιλογών, έτοιμο να χρησιμοποιηθεί –αν χρειαστεί –ως τελευταίο καταφύγιο για τη μετεκλογική επιβίωση των κυβερνητικών δυνάμεων.

Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών και της Τραπέζης της Ελλάδος, η αίσθηση των ανθρώπων της αγοράς και έγκυρων οικονομικών αναλυτών είναι ότι τα φορολογικά μέτρα και η αύξηση των εισφορών που αποφασίστηκαν στην πρώτη αξιολόγηση δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα. Οχι μόνο οι παράγοντες της αγοράς αλλά και στελέχη του εισπρακτικού μηχανισμού κάνουν λόγο για έκρηξη της φοροδιαφυγής που πυροδοτήθηκε εκ νέου μετά τα καινούργια μέτρα. Στη σφαίρα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κανείς δεν κόβει αποδείξεις, επιβεβαιώνουν οι ίδιοι κύκλοι, και έτσι ο αυξημένος ΦΠΑ δεν καταλήγει στα ταμεία του Δημοσίου οδηγώντας στο αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Υψηλή αβεβαιότητα υπάρχει εξάλλου και για την απόδοση των νέων αυξημένων φόρων στα εισοδήματα και τα ακίνητα, αφού εκτιμάται ότι μεγάλη μερίδα φορολογουμένων δεν θα μπορεί να τους πληρώσει το φθινόπωρο.

Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν και οι προβλέψεις των διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων (αλλά και του ΙΟΒΕ) που ανεβάζουν πάνω από 1% την ύφεση για την Ελλάδα φέτος –σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από το 0,3% στο οποίο έχουν στηριχθεί οι στόχοι του τρίτου Μνημονίου –σε λίγους μήνες, η χώρα κινδυνεύει να είναι το πρόβατο προς το σφαγείο του δημοσιονομικού κόφτη.

Ολα δείχνουν ότι το ερχόμενο φθινόπωρο, υπό το βάρος της αυξημένης λαϊκής δυσαρέσκειας εξαιτίας των φόρων και των περικοπών στις συντάξεις, των απεργιακών κινητοποιήσεων σε επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα που οδεύουν προς ιδιωκοποίηση, ανάλογα με το πόσο σκληρή θα είναι η στάση του ΔΝΤ στο θέμα των εργασιακών και βεβαίως πόσο κοντά θα μοιάζει να είναι ο κόφτης, η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της. Αφορμές μπορεί να υπάρξουν πολλές.