Η κατανάλωση κορεσμένων και τρανς λιπαρών από κρέατα και σνακ όπως τα πατατάκια, μπορεί όντως να μειώσει τη διάρκεια της ζωής, επιβεβαιώνει νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ που βασίσθηκε στην ανάλυση στοιχείων τριών δεκαετιών.

Αντιθέτως, η αντικατάσταση αυτών των λιπαρών με ωφέλιμα, όπως αυτά που περιέχουν τα ψάρια και το ελαιόλαδο, μόνο καλά έχει να προσφέρει στην υγεία.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «JAMA Internal Medicine»και πραγματοποιήθηκε σε 126.233 εθελοντές, οι οποίοι ήταν 40άρηδες την εποχή που άρχισαν να τους παρακολουθούν οι ερευνητές.

Η κατανάλωση λιπαρών είχε αξιολογηθεί κατά την έναρξη της μελέτης και ανά διετία στη συνέχεια. Έως το τέλος της περιόδου παρακολούθησης 32 χρόνια αργότερα, οι 33.304 από τους εθελοντές είχαν χάσει τη ζωή τους.

Η κατανάλωση των κορεσμένων και των τρανς λιπαρών σχετίσθηκε με αύξηση κατά 8% και 13% αντιστοίχως του κινδύνου θανάτου, ενώ η κατανάλωση πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών σχετίσθηκε με μείωση έως και 19% του κινδύνου αυτού.

Επιπλέον, ανά 5% αντικατάσταση των θερμίδων από κορεσμένα λιπαρά με θερμίδες από πολυακόρεστα και μονοακόρεστα, ο κίνδυνος θανάτου μειωνόταν κατά 27% και κατά 13% αντιστοίχως.

Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν ότι τα διαφορετικά είδη λιπών στη διατροφή ασκούν διαφορετική επίδραση στην υγεία και πως η αντικατάσταση των κορεσμένων και των τρανς με πιο ωφέλιμα λιπαρά, δρα προστατευτικά, σημειώνουν στο άρθρο τους οι ερευνητές από το Χάρβαρντ και το Νοσοκομείο Brigham and Women’s στη Βοστώνη.

Οι πηγές

Τα κορεσμένα λιπαρά υπάρχουν σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα (λ.χ. κρέατα, πλήρη γαλακτοκομικά, βούτυρα, αλλαντικά) και σε ορισμένα φυτικής προέλευσης, όπως το φοινικέλαιο και η καρύδα.

Τα τρανς λιπαρά είναι τα υδρογονωμένα και μερικώς υδρογονωμένα που υπάρχουν σε σνακ όπως τα πατατάκια και τα γαριδάκια, καθώς και σε ορισμένες ζύμες, αρτοσκευάσματα και κρουασάν.

Αντίστοιχα, τα μονοακόρεστα λιπαρά έχουν ως κύριο εκπρόσωπο το ελαιόλαδο, ενώ υπάρχουν και στους ξηρούς καρπούς και στο αβοκάντο, ενώ τα πολυακόρεστα υπάρχουν σε τρόφιμα όπως τα παχιά ψάρια, τα ιχθυέλαια, το σησαμέλαιο, το φυστικέλαιο, το αραβοσιτέλαιο, οι μαλακές μαργαρίνες και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα.