Τα ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί σίγουρα έχουν ακούσει ότι θα αυξήσουν τις πιθανότητες αν η γυναίκα μείνει ακίνητη με τα πόδια ψηλά για λίγη ώρα μετά το σεξ.

Η συμβουλή αυτή, όμως, δεν έχει επιστημονική βάση διότι ουδέποτε έχει μελετηθεί, αναφέρει μία ειδικός από την Ολλανδία. Επιπλέον το πιθανότερο είναι πως δεν βοηθάει καθόλου, ακριβώς όπως δεν βοηθά η ακινησία τις γυναίκες που υποβάλλονται σε σπερματέγχυση.

Το όλο θέμα απασχόλησε το 32ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής & Εμβρυολογίας (ESHRE 2016) που ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες του στο Ελσίνκι.

Όπως είπε στο συνέδριο η δρ Joukje van Rijswijk από το Ιατρικό Κέντρο του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, πραγματοποίησε μεγάλη μελέτη σε 479 γυναίκες οι οποίες υποβλήθηκαν σε σπερματέγχυση εξαιτίας ανεξήγητης ή ήπιας υπογονιμότητας του συντρόφου τους.

Η δρ vanRijswijk και οι συνεργάτες της χώρισαν τυχαία τις εθελόντριες σε δύο ομάδες, ζητώντας από εκείνες της πρώτης να παραμείνουν για 15 λεπτά ξαπλωμένες μετά την σπερματέγχυση και από εκείνες της δεύτερης να σηκωθούν αμέσως και να περπατήσουν.

Δεδομένου ότι στις περισσότερες γυναίκες το θεραπευτικό πρωτόκολλο περιλάμβανε αρκετούς κύκλους σπερματεγχύσεων, οι ερευνητές εξέτασαν τελικά τα αποτελέσματα 950 κύκλων με ακινησία και 984 με κινητικότητα.

Όπως διαπίστωσαν, τα ποσοστά κυήσεως ήταν 32,2% στην ομάδα της ακινησίας και 40,3% στην ομάδα της άμεσης κινητοποίησης. Η διαφορά αυτή «δεν είναι στατιστικώς σημαντική ώστε να πούμε ότι η ακινησία μειώνει τις πιθανότητες σύλληψης, αλλά οπωσδήποτε δεν τις αυξάνει καθόλου» είπε στο συνέδριο η δρ van Rijswijk.

Παραδέχθηκε, βέβαια, ότι τα νέα ευρήματα αντικρούουν εκείνα προγενέστρων μελετών, αλλά τόνισε πως εκείνες ήταν μικρότερες και αφορούσαν έναν κύκλο σπερματέγχυσης και όχι τον πλήρη αριθμό των κύκλων όπως είθισται να συμβαίνει «στον αληθινό κόσμο».

«Τα ευρήματα αυτών των προγενέστερων μελετών μάς ώθησαν να πραγματοποιήσουμε τη δική μας, τυχαιοποιημένη μελέτη», εξήγησε. «Ο στόχος μας ήταν να επαληθεύσουμε τα παλαιότερα ευρήματα, διότι στην ιατρική έρευνα πάντοτε υπάρχει το ενδεχόμενο κάτι που βρίσκουμε να είναι τυχαίο.

»Ει μη τι άλλο, είναι καλά τεκμηριωμένο ότι τα σπερματοζωάρια μπορούν να φθάσουν στη σάλπιγγα μέσα σε 5 λεπτά της ώρας έπειτα από τη σπερματέγχυση και ότι μπορούν να επιζήσουν επί μερικές ημέρες στη μήτρα, επομένως τι νόημα θα είχε η ακινησία για 10 ή 15 λεπτά;

»Επειδή λοιπόν δεν φαίνεται να υπάρχει βιολογική εξήγηση για την αναγκαιότητα της ακινησίας, θελήσαμε να εξετάσουμε ενδελεχώς αν αποδίδει ή όχι και ανακαλύψαμε πως δεν έχει καμία σημασία».

Ούτε με το σεξ

Όσον αφορά την ακινησία με τα πόδια ψηλά για τα ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί με φυσικό τρόπο, η δρ van Rijswijk είπε ότι θα ήταν πρόωρο να γενικευθούν τα αποτελέσματα της μελέτης της, διότι πρόκειται για δύο διαφορετικές τεχνικές σύλληψης.

Παρ’ όλα αυτά, πρόσθεσε ότι δεν έχουν διεξαχθεί τυχαιοποιημένες μελέτες για την αξία της συμβουλής μετά το σεξ, ενώ το πιθανότερο είναι πως ούτε σε αυτή την περίπτωση θα αποδίδει, αφού ισχύουν τα ίδια ερωτηματικά για την βιολογική αναγκαιότητά της.