5/7/2016

“Θύματα” του καρκίνου του εντέρου κινδυνεύουν να πέσουν οι υπάλληλοι γραφείου εξαιτίας της κακής διατροφής στην οποία καταφεύγουν λόγω του στρες και της έλλειψης χρόνου για την υιοθέτηση υγιεινότερων διατροφικών συνηθειών, όπως ισχυρίζεται πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Formosa Cancer Foundation.

Το στρες έχει ενοχοποιηθεί για πολλές μορφές καρκίνου, λόγω της ροπής που προκαλεί προς ορισμένες βλαβερές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η κακή διατροφή.

Για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, παρότι έχουν αναγνωριστεί κάποιοι περιβαλλοντικοί παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξή του, όπως η συχνή χρήση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και λίπους, είναι αδύνατο να προβλεφθεί ποιος θα εμφανίσει καρκίνο του παχέος εντέρου, εκτός από πολύ ειδικές ομάδες που αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% του πληθυσμού.

Δεδομένου ότι στην Ελλάδα περισσότεροι από 5.000 συμπολίτες μας νοσούν κάθε χρόνο από καρκίνο παχέος εντέρου και πάνω από 2.500 χάνουν τη ζωή τους, αλλά και του κόστους αντιμετώπισης της νόσου που ανά ασθενή είναι ιδιαίτερα υψηλό, ξεπερνώντας συνολικά (Εθνικό Σύστημα Υγείας και Ιδιωτικός τομέας) τα 70.000.000 ευρώ κατ’ έτος, η ανάγκη για πρόληψη της νόσου γίνεται ακόμα πιο επιτακτική.

Πρέπει λοιπόν να γίνει συνείδηση σε όλους τους Έλληνες ότι η συγκεκριμένη ασθένεια μπορεί να προληφθεί!

Τα τελευταία, μάλιστα, χρόνια οι πολύποδες που είναι η προκαρκινική κατάσταση για την πλειοψηφία των καρκίνων στο παχύ έντερο, τείνουν να εμφανίζονται σε όλο και νεώτερους ανθρώπους και γι’ αυτό οι συστάσεις για διενέργεια εξετάσεων από τα 50 είναι ιδιαίτερα αυστηρές. Όταν όμως πρόκειται για άτομα με συγγενείς α΄ βαθμού (γονείς, αδέλφια, παιδιά) που έχουν διαγνωστεί με πολύποδες ή καρκίνο παχέος εντέρου, τότε ο έλεγχος πρέπει να αρχίζει σε νεότερες ηλικίες, εξαιτίας του υψηλού κινδύνου που διατρέχουν για εμφάνιση της νόσου.

Και η εξέταση που πραγματικά σώζει ζωές είναι η κολονοσκόπηση!!

Τα παραπάνω ανέφεραν, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που δόθηκε με αφορμή τη διοργάνωση του 3ου Διεθνούς Αθηναϊκού Συμποσίου με θέμα «Γαστρεντερικός καρκίνος: Πρόληψη, Αναγνώριση & Διαχείριση – Ένα αλφαβητάρι Για Ιατρούς (Παθολόγους, Γενικούς Ιατρούς)», που πραγματοποιείται στις 8 και 9 Ιουλίου 2016 στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Hilton, οι κ.κ. Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου – Αναπληρωτής Καθηγητής Γαστρεντερολογίας, Σωτήριος Γεωργόπουλος – Πρόεδρος της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας και Ιωάννης Κατσογριδάκης – Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συμποσίου. Το συμπόσιο έχει διεθνή απήχηση και θα το παρακολουθήσουν γιατροί από 25 χώρες του κόσμου.

Στόχος του Συμποσίου, που φέτος διοργανώνεται από την Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία και θα τιμήσουν με την παρουσία τους 25 καθηγητές από 12 χώρες και 4 ηπείρους, είναι η ενημέρωση των παθολόγων και γενικών ιατρών για τη διάκριση και πρόληψη του γαστρεντερικού καρκίνου.

Ειδικότερα, όσον αφορά στις προληπτικές εξετάσεις, οι ομιλητές εξήραν την αξία της κολονοσκόπησης, η οποία είναι ανυπέρβλητη, καθώς μόνο μέσω αυτής μπορούν να ανιχνευθούν, οι πολύποδες και ταυτόχρονα να αφαιρεθούν προτού εξαλλαχθούν. Η αξιοπιστία της μεθόδου είναι πολύ υψηλή αρκεί να εκτελείται από έμπειρους και κατάλληλα εκπαιδευμένους γαστρεντερολόγους.Μεταξύ των πλεονεκτημάτων της περιλαμβάνεται η δυνατότητα εξέτασης όλου του παχέος εντέρου και λήψης δειγμάτων για βιοψία, καθώς και το μεγάλο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την επανεξέταση (5-10 έτη). Μέσω της συγκεκριμένης εξέτασης είναι εφικτή η ταυτόχρονη διάγνωση και θεραπεία, η οποία την καθιστά εξέταση αιχμής στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες στον προληπτικό έλεγχο συμβάλλουν ουσιαστικά και η σιγμοειδοσκόπηση σε συνδυασμό με την ετήσια ανοσοϊστοχημική δοκιμασία ανίχνευσης αίματος στα κόπρανα (FIT) ή έστω η υποβολή σε FIT κάθε χρόνο.

Η σιγμοειδοσκόπηση, που εκτελείται χωρίς αναισθησία σε ελάχιστο χρόνο, δίνει όμως τη δυνατότητα εξέτασης μόνο του κατώτερου τμήματος του παχέος εντέρου και στην περίπτωση ανίχνευση βλαβών συστήνεται ο πλήρης έλεγχος του παχέος εντέρου με κολονοσκόπηση. Σε συνδυασμό με την ανοσοϊστοχημική δοκιμασία ανίχνευσης αίματος στα κόπρανα (FIT) δύνανται να περιορίσουν τις πιθανότητες μη εντοπισμού προκαρκινικών αλλοιώσεων στο έντερο. Βέβαια επί θετικού αποτελέσματος σε οποιαδήποτε από τις δύο αυτές εξετάσεις ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε κολονοσκόπηση.

Τελικά, η καλύτερη προληπτική εξέταση είναι αυτή που γίνεται. Ευτυχώς, πέραν της κολονοσκόπησης έχουμε πολλές εναλλακτικές δοκιμασίες για να προσπαθήσουμε να πετύχουμε τον υπέρτατο στόχο: Να μην πεθαίνει κανένας άνθρωπος από καρκίνο παχέος εντέρου.

Πέραν των προληπτικών εξετάσεων, στις οποίες πρέπει να υποβάλλονται άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50-75 ετών (και κατά την κρίση του γιατρού έως τα 85), στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου βοηθούν και η τροποποίηση ορισμένων συνηθειών, όπως τόνισαν οι ομιλητές. Η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, φυτικές ίνες και γιαούρτι, αλλά και η συστηματική άσκηση, είναι τακτικές που μειώνουν την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου. Η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους και η διακοπή του καπνίσματος επίσης έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην αποφυγή της νόσου.

Λίγα λόγια για το Συμπόσιο

Το Σάββατο 9 Ιουλίου στην αίθουσα «Σαντορίνη» του Χίλτον Αθηνών από τις 09:00 το πρωί, ένα πλούσιο πρόγραμμα διαλέξεων από έμπειρους καθηγητές (με ταυτόχρονη μετάφραση στην Ελληνική γλώσσα) θα τους οδηγήσει στη λήψη σωστών αποφάσεων για τους ασθενείς τους. Οι συμμετέχοντες στο συμπόσιο γαστρεντερολόγοι πρόκειται να ζήσουν μία πανδαισία επιστημονικών εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν διαλέξεις, πρωινές συζητήσεις με τους ειδικούς, πρακτική άσκηση, ζωντανές επιδείξεις επεμβάσεων, μεταδιδόμενες από δύο νοσοκομεία: το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικό» και το Νοσοκομείο «Μετροπόλιταν». Είναι μια μοναδική ευκαιρία οι Έλληνες γιατροί να ζήσουν από κοντά τους ιατρούς που πρωταγωνιστούν τόσο σε συνέδρια της Ευρώπης όσο και της Αμερικής.

Όπως πάντα οι ιατροί έχουν τη δυνατότητα Δωρεάν εγγραφής (“Plain Registration”) μέσω του επίσημου website του συμποσίου, αλλά και πλήρους εγγραφής (“Full Registration”) η οποία περιλαμβάνει το “Lunch” και δύναται να ολοκληρωθεί μέσω χορηγών, καλώντας απλά στο PCO γραφείο της Τρίαινας Α.Ε. στα τηλέφωνα 210-7499331 & 210-7499340και συνομιλώντας με την κα Πουλή Ευτυχία.

Για περισσότερες πληροφορίες www.athens-symposium2016.com.