Θεωρούνται ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της σιλουέτας μας και όσοι κάνουν δίαιτα τα αποφεύγουν όσο και το ψωμί. Ωστόσο επιστήμονες από την Ιταλία με επικεφαλής έναν Έλληνα ειδικό λένε ότι είναι μύθος πως τα ζυμαρικά παχαίνουν.

Αντιθέτως, μπορεί και να μας αδυνατίζουν – αρκεί να μην κάνουμε υπερβολές και να τα καταναλώνουμε στο πλαίσιο μιας υγιεινής, μεσογειακής διατροφής, πλούσιας σε λαχανικά και ελαιόλαδο.

Οι απόψεις αυτές βασίζονται στα ευρήματα μεγάλης μελέτης που πραγματοποίησαν σε 23.366 εθελοντές ηλικίας άνω των 18 ετών απ’ όλη την Ιταλία.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Nutrition & Diabetes», από άλλους εθελοντές ζήτησαν να κρατήσουν λεπτομερή ημερολόγια διατροφής και από άλλους πήραν συνεντεύξεις για την διατροφή τους.

Και στις δύο περιπτώσεις, συνέκριναν την καθημερινή κατανάλωση ζυμαρικών με τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ – υπολογίζεται όταν διαιρεθεί το σωματικό βάρος σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα), καθώς και την αναλογία μέσης-ισχίων τους.

Και στα δύο φύλα, η κατανάλωση ζυμαρικών σχετιζόταν με καλύτερη συμμόρφωση στις επιταγές της μεσογειακής διατροφής, αφού πέραν των ίδιων των ζυμαρικών, οι εθελοντές είχαν για ευνόητους λόγους αυξημένη πρόσληψη τομάτας και προϊόντων τομάτας, κρεμμυδιών, σκόρδου, ελαιολάδου και τυριού.

Επιπλέον, και στα δύο φύλα η κατανάλωση ζυμαρικών σχετιζόταν αρνητικά με τον ΔΜΣ, δηλαδή οι εθελοντές που έτρωγαν συστηματικά ζυμαρικά ήταν πιο αδύνατοι απ’ ό,τι όσοι τα κατανάλωναν σπανίως έως καθόλου.

Πόσο πρέπει να τρώμε

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι σε αντίθεση με την κρατούσα άποψη, η κατανάλωση ζυμαρικών δεν σχετίζεται με αυξημένο σωματικό βάρος, αλλά μάλλον ισχύει το αντίθετο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γεώργιος Πούνης, από το Τμήμα Επιδημιολογίας & Πρόληψης του Μεσογειακού Νευρολογικού Ινστιτούτου Neuromed, στο Ποτσίλι.

«Στην πραγματικότητα, συμβάλλουν σε πιο υγιή Δείκτη Μάζας Σώματος, χαμηλότερη περίμετρο μέσης και καλύτερη αναλογία μέσης-ισχίων».

Ωστόσο ως φαίνεται έχει σημασία η ποσότητα που καταναλώνει κανείς: σύμφωνα με στοιχεία που είχε παρουσιάσει η ίδια ερευνητική ομάδα τον Απρίλιο στο ετήσιο συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας (ΕΒ2016),η βέλτιστη ημερήσια ποσότητα για φυσιολογικό σωματικό βάρος είναι τα 54 γραμμάρια για τις γυναίκες και τα 73 γραμμάρια για τους άνδρες – πολύ μικρότερη, δηλαδή, από αυτήν που οι περισσότεροι συνηθίζουν να τρώνε.

Όταν, λοιπόν, τρώει κανείς πολλά λαχανικά, όσπρια, ψάρια, ελαιόλαδο, φρούτα και πουλερικά, και προσθέτει μικρή ποσότητα ζυμαρικών, δύσκολα θα έχει συνέπειες στο σωματικό βάρος του.