Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει ρύθμιση εξαίρεσης από τους κεφαλαιακούς ελέγχους για το «νέο χρήμα», όπως υποστήριξε σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Εκανε λόγο επίσης για συνεχή διαδικασία φιλελευθεροποίησης των κεφαλαιακών ελέγχων (σε συνάρτηση με τις προσδοκίες για επιστροφή στην ανάπτυξη, την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και την επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες) και εκτίμησε πως η πλήρης άρση των ελέγχων δεν θα πραγματοποιηθεί πριν ολοκληρωθεί η επόμενη αξιολόγηση από τους θεσμούς, που αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Μιλώντας τη Δευτέρα το βράδυ στην ΕΡΤ1, προανήγγειλε ότι έως τις 5 Αυγούστου θα εισαχθούν στην Βουλή τρία νομοσχέδια – για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού, τις ηλεκτρονικές πληρωμές και την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων.

Με αυτά, όπως και με τις άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις, θα αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και θα γίνει εφικτή η μείωση του ΦΠΑ και των άλλων φόρων, όπως ανέφερε.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε, μεταξύ άλλων, ότι η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια έχασε σχεδόν το 25% του πλούτου της και πρόσθεσε ότι «εάν υποστηρίζεις πως οι μισθοί και οι συντάξεις θα φτάσουν τώρα στα επίπεδα προ της κρίσης είναι εκτός πραγματικότητας. Οι συνθήκες είναι δύσκολες, αλλά υπάρχουν περιθώρια παρεμβάσεων στην οικονομία».

Το Ταμείο μάς το επέβαλε ο Σόιμπλε

Εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο δημοσιονομικός «κόφτης» δεν θα τεθεί ποτέ σε εφαρμογή, καθώς η κυβέρνηση θα πιάσει τους στόχους που έχουν τεθεί, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ εφέτος.

Για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι «εμείς δεν το επιλέξαμε. Ηταν πρόταση του (υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ) Σόιμπλε. Ηταν επιβολή από τη γερμανική πλευρά».

Ερωτηθείς για τα «λουκέτα» και τα προβλήματα των επιχειρήσεων (π.χ. Μαρινόπουλος, Μαμιδάκης), δήλωσε ότι έχουν «ουρά» ετών, και εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη διάχυση του προβλήματος και σε άλλες επιχειρήσεις που σχετίζονται με αυτές (π.χ. προμηθευτές).

Τέλος, εξέφρασε την αντίθεσή του για τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τη ΝΔ. Οι οικουμενικές που είναι τόσο ‘φαρδιές’, δεν βοηθούν, αδυνατίζουν τη δημοκρατία».