Η τοξικότητα του Ντέιβιντ Κάμερον δεν φαίνεται μόνον από τα φωτογραφικά ενσταντανέ στις Βρυξέλλες –ο απερχόμενος βρετανός πρωθυπουργός είναι πρόσωπο που ελάχιστοι πλέον στην Ευρώπη θέλουν δίπλα τους στο κάδρο. Το αναφέρω επειδή πληροφορούμαι ότι με τις σκέψεις αυτές κινούνται και στη Συγγρού –εξού και αποφάσισαν να αποφύγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάθε βόλτα γύρω από το νούμερο 10 της Ντάουνιγκ Στριτ κατά την τριήμερη επίσκεψή του στο Λονδίνο.

Αλλαγή πλάνου

Ο πρόεδρος της ΝΔ βρίσκεται ήδη στη βρετανική πρωτεύουσα κατόπιν πρόσκλησης διεθνών επενδυτικών οίκων, αλλά το Brexit άλλαξε τον σχεδιασμό. Το αρχικό πρόγραμμα προέβλεπε και επαφές σε πολιτικό επίπεδο, με αποκορύφωμα μια συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ στην Ντάουνιγκ Στριτ, η οποία θα συνοδευόταν και από σύντομη συνάντηση με τον Κάμερον.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος περιορίζει τις συναντήσεις του Κυριάκου μόνο στο επενδυτικό πεδίο –με αναπτερωμένο ηθικό για το αποτέλεσμα, ωστόσο, αφού εάν κάποιοι οίκοι σκέπτονται να μειώσουν την έκθεσή τους στη Βρετανία, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να αναζητήσουν ευκαιρίες κάτω από τον ήλιο της Ελλάδας.

Στους επενδυτικούς οίκους του Λονδίνου ο πρόεδρος της ΝΔ θα παρουσιάσει και τη θέση του για μικρότερα πλεονάσματα (2%) με περισσότερη ανάπτυξη (4%), την οποία θεωρεί αναγκαία συνθήκη για την ελληνική έξοδο από την κρίση, ενώ αναλυτικότερος θα γίνει αμέσως μετά, στις 6 Ιουλίου, κατά τη συνάντησή του με τον Μάριο Ντράγκι στην έδρα της ΕΚΤ, στη Φρανκφούρτη.

Στάση Μαραθώνας

Επιστρέφοντας στην Αθήνα πληροφορούμαι ότι θα κάνει μια στάση στον Μαραθώνα για το απαραίτητο άνοιγμα στην κοινωνία και το επόμενο Σαββατοκύριακο θα έχει νέα πτήση με προορισμό το Τελ Αβίβ, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και σχεδόν όλη την ισραηλινή πολιτική ηγεσία. Εξω πάμε καλά, λοιπόν –αν αυτό παρηγορεί τους εμποτισμένους στον κυβερνητισμό γαλάζιους.

Η Επιτροπή Διαλόγου βρήκε κοινό πλαίσιο

Πηγές μου στην Κεντροαριστερά με ενημέρωσαν ότι εκτός απροόπτου στις 5 του μήνα, την Τρίτη δηλαδή, η Επιτροπή Διαλόγου και Θέσεων –που έχουν συγκροτήσει Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης – θα παραδώσει στα εμπλεκόμενα κόμματα το πόρισμα με τις κοινές θέσεις στις οποίες κατέληξε. Και την Πέμπτη, 7 του μήνα, προγραμματίζεται μια συνέντευξη Τύπου, όπου και θα παρουσιαστούν.

Λέω εκτός απροόπτου, επειδή πηγές μου στα κόμματα του χώρου δεν μου μετέφεραν την είδηση με απόλυτη βεβαιότητα ως προς το χρονικό της σκέλος. Επί λέξει μού είπαν «ε, επιτροπή είναι αυτή». Παρότι έσπευσαν να μου επισημάνουν πόσο μεγάλο πλεονέκτημα θα τους δώσουν αυτές οι θέσεις, μιας και πρώτη φορά θα έχουν ένα κοινό προοδευτικό πλαίσιο.