Δεν το συνηθίζω (και δεν έχω και λόγο να το κάνω) αλλά επειδή ο Μικροπολιτικός δικαιώθηκε αυθημερόν για τις μετατάξεις α λα Ολυμπιακή, ξεκινώ με αυτήν την είδηση. Στο νομοσχέδιο για την κύρωση της συμφωνίας ΟΛΠ – COSCO που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή και εισάγεται σήμερα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προς επεξεργασία στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου προκειμένου να έχει ψηφιστεί την Πέμπτη ανοίγει ο δρόμος για μετατάξεις των εργαζομένων του ΟΛΠ και του ΟΛΘ σε κενές θέσεις άλλων υπηρεσιών του Δημοσίου.

Ποιες θα είναι αυτές; Εντός του Ιουλίου οι υπηρεσίες θα προσδιοριστούν με απόφαση των υπουργών Χριστόφορου Βερναρδάκη, Γιώργου Κατρούγκαλου και Θόδωρου Δρίτσα που θα εκδοθεί. Δεν αναγνωρίζει πάντως η απόφαση προσωπική διαφορά μισθού. Οταν φύγει ένας εργαζόμενος από τον ΟΛΠ με μισθό, για παράδειγμα 2.500 ευρώ, δεν θα τον μεταφέρει στη νέα του εταιρεία. Το δικαίωμα υποβολής αίτησης για το προσωπικό του ΟΛΠ λήγει στις 30 Ιουνίου 2017 και για το προσωπικό του ΟΛΘ στις 30 Ιουνίου 2018.

Ποιος θα σώσει τη ΔΕΗ

«Ακριβώς πριν από 66 χρόνια, η κυβέρνηση της Δεξιάς με τον βασιλέα Παύλο δημιούργησαν για λόγους δημοσίου συμφέροντος τη ΔΕΗ. Εξήντα έξι χρόνια μετά η κυβέρνηση της υποτιθέμενης Αριστεράς, αυτή τη φορά για λόγους ιδιωτικών συμφερόντων, διαλύει και ξεπουλάει τη ΔΕΗ». Ετσι μαθαίνω ότι θα ξεκινήσει σήμερα την τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης που δίνει συνέντευξη Τύπου ενόψει της αυριανής γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ όπου ανακοινώνεται η απόσχιση και πώληση ποσοστού του ΑΔΜΗΕ.

Το κλίμα στο εσωτερικό της ΔΕΗ βράζει καιρό τώρα. Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές καταλογίζουν σε διοίκηση και κυβέρνηση πως ό,τι δεν κατάφεραν τα δύο πρώτα Μνημόνια στη ΔΕΗ το υλοποιεί με τον καλύτερο τρόπο το τρίτο. Οχι μόνο η πολιτική του «Δεν πληρώνω» που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε ως αντιπολίτευση εκτίναξε τα φέσια στη ΔΕΗ, αλλά και οι διατάξεις που ψήφισε ως κυβέρνηση οδηγούν την επιχείρηση σε μαθηματική συρρίκνωση και έμμεση ιδιωτικοποίηση, λένε ακόμη και ανώτερα στελέχη.

Απ’ όσα μου μετέφεραν, η ΓΕΝΟΠ θα ζητήσει από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ να μην πάρει απόφαση για απόσχιση και πώληση μέρους του ΑΔΜΗΕ, αφού «διαφορετικά θα ευθύνεται για το ξεπούλημα της ΔΕΗ», φράση πίσω από την οποία κρύβεται η απειλή για απεργίες.

Σε μια προσπάθεια να τις προλάβει ο πρόεδρός της (και παλιός πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ) Μανώλης Παναγιωτάκης απηύθυνε χθες σε δραματικούς τόνους ανοικτή επιστολή προς όλους τους εργαζομένους. «Κρίνω απαραίτητο να επικοινωνήσω μαζί σας, επειδή είμαστε σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση», λέει ο Παναγιωτάκης, ο οποίος παραδέχτηκε για πρώτη φορά δημοσίως ότι θα υπάρξει πιθανώς ζήτημα με την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων της ΔΕΗ.

Τσίπρας τουιτάρει Γραμματικάκη

Το αλίευσα από το πρωθυπουργικό twitter και το μεταφέρω αυτούσιο. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέβασε μια φωτογραφία που στο περιθώριο της χθεσινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες χαιρετάει με φαρδύ – πλατύ χαμόγελο τον ευρωβουλευτή του Ποταμιού Γιώργη Γραμματικάκη, ο οποίος εκτός από το κλασικό του καπέλο φέρει επίσης ένα χαμόγελο στα χείλη. Και όλα αυτά υπό το άγρυπνο βλέμμα του Δημήτρη Παπαδημούλη.

Το ενσταντανέ της συνάντησης συνόδευε η λεζάντα «με τον κ. Γιώργο Γραμματικάκη εκτιμήσαμε ότι σε μία δύσκολη στιγμή για την Ευρώπη, χρειάζεται κοινός βηματισμός των προοδευτικών δυνάμεων».

Εγώ απλώς να υπενθυμίσω ότι ο ποταμικός ευρωβουλευτής, τότε, στις πολύ αρχές, το μακρινό 2014, όταν το κόμμα του έλεγε ότι θα συνεργαστεί και με τη ΝΔ και με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν από αυτούς που ευθέως και δημοσίως έλεγαν ότι προτιμούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Το είχε μάλιστα δηλώσει και σε συνέντευξη στην «Αυγή» γιατί «η καρδιά χτυπά αριστερά» –αν και είχε σπεύσει να κλείσει την απάντησή του με την ατάκα «αρκεί βέβαια και ο ΣΥΡΙΖΑ –πράγμα, φοβούμαι, δύσκολο –να αποβάλει τις κάθε λογής αγκυλώσεις του και να μειώσει την έκδηλη αλαζονεία του», όπερ και εγένετο.